Foto: Activistes projecten missatges lluminosos en diferents edificis emblemàtics de Palma convidant a la manifestació "Canviem el rumb. Posem límits al turisme"
Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera treballen des de fa mesos les justificacions i demandes per posar límits no sols al turisme massiu, sinó a un procés de turistificació que ens ofega, ens condemna a l’empobriment i la precarització continuada de les nostres vides i a una degradació irreversible del territori i del patrimoni natural i cultural d’aquestes illes.
Recorregut
Així el diumenge dia 21 de juliol a les 19h al Parc de les Estacions iniciarem el recorregut d’una manifestació que omplirà els carrers més cèntrics de Palma fins a arribar al Passeig del Born.
La manifestació partirà del Parc de les Estacions, anirà un tros per Avingudes per agafar el carrer de Sant Miquel, per passar per Plaça d’Espanya, Plaça de Cort, Palau Reial, Carrer Conqueridor fins a Plaça de la Reina des d’on entrarà al Born.
Entitats adherides a la convocatòria
La convocatòria surt amb l’adhesió de 111 entitats, col·lectius i moviments socials, ecologistes, veïnals, sindicals, culturals, educatius, entre d’altres; que sumen arguments propis a aquest clam pel canvi de rumb a les nostres Illes (vegeu llistat adjunt).
Aquesta convocatòria és el resultat de mesos de feina en assemblees obertes impulsades per la Plataforma “Menys Turisme, Més Vida”, que ha generat el desplegament d’assemblees i grups locals autònoms arreu de l’illa, i ha inspirat moltes altres iniciatives ciutadanes. Amb un calendari d’accions prèvies que tendrà continuïtat passada la manifestació i en el conjunt de les Illes, aquesta manifestació, en plena temporada turística, vol ser un punt d'inflexió i l’inici d’una mobilització contínua al carrer, als centres de treball, als centres educatius, al món agrari, en el front de l’habitatge, amb la gent jove, per a la preservació del patrimoni natural i cultural, als barris i pobles, a cada lloc de cada illa fins a aconseguir canviar el rumb, fins a aconseguir abandonar aquest monocultiu turístic. El canvi que reclamam no és de tipologia de turista, anhelam un model econòmic just, igualitari, que atengui l'actual crisi ecològica i social.
La Plataforma Menys Turisme, Més vida i les entitats que la conformam vàrem anunciar conjuntament a través de les xarxes socials la manifestació Canviem El Rumb: posem límits al turisme, que serà el proper diumenge 21 de juliol a les 19:00h a l’Estació Intermodal.
El missatge és clar:
És moment de sortir als carrers, organitzar-nos i alçar la veu per uns canvis reals, per frenar els impactes del model turístic i econòmic actual. Volem un canvi de rumb per garantir els drets de totes les persones i el respecte i protecció dels espais naturals, de la nostra terra i la nostra illa.
Exigim mesures que garanteixin:
- L’accés a un habitatge digne
- El fi de l’especulació immobiliària, la gentrificació i l’expulsió veïnal
- La millora dels serveis públics
- Treballs decents i ben remunerat, posem fi a la precarització
- La conservació i regeneració dels espais naturals
- Respecte per la nostra cultura i la nostra llengua
Farem sentir la nostra veu per tot arreu. Cal establir límits al turisme i treballar per un model socioeconòmic més just i sostenible.
Que l’economia estigui al servei de la majoria social, que sigui plural, diversa i transformadora, que garanteixi els drets socials i el treball digne, que s’atengui als límits ecològics del nostre contexte insular, fràgil, limitat i malmès, i que no sigui còmplice d’injustícies globals, com és el cas de capitals hotelers vinculats a l’entitat d’Israel que donen suport al genocidi del poble palestí. Perquè les Illes siguin una terra que ofereix un present i un futur dignes també als joves d’avui i a totes les persones que arriben cercant horitzons de possibilitat. Per un món més just i en pau.
És per això que:
- Contra l’especulació immobiliària i la mercantilització turística: exigim garantir l’habitatge com a un dret universal i no com un bé de mercat.
- Contra l’expulsió veïnal dels barris i pobles, la privatització dels espais públics i la pèrdua del teixit comercial de proximitat: exigim garantir que les ciutats, pobles i barris siguin per a qui els habita, no per a qui els visita.
- Contra la precarietat i l’empobriment: exigim garantir els drets de les treballadores i treballadors per posar fi a la precarietat laboral, en tots els sectors.
- Contra la pèrdua de sobiranies: exigim garantir el dret de la ciutadania a decidir sobre el nostre model econòmic i controlar les vies d’accés, ports i aeroport.
- Contra la pressió sobre els serveis públics, la pèrdua de drets i garanties socials: exigim garantir uns serveis públics de qualitat per a tothom (transport, educació i sanitat, cures… )
- Contra la destrucció del territori, la devastació dels recursos naturals i per fer front la crisi climàtica: exigim garantir la protecció del territori davant les dinàmiques especulatives i destructores de la terra, del sòl fèrtil, de la costa i dels ecosistemes naturals que són la nostra garantia de pervivència.
- Contra la pèrdua i els atacs al patrimoni cultural i a la memòria: exigim garantir la preservació del patrimoni cultural, la memòria democràtica i de la llengua pròpia per enfortir les arrels.
- Contra la degradació de les condicions de vida: exigim garantir el benestar de totes i tots atenent els contextos d’incertesa derivats de la crisi sistèmica i multidimensional (climàtica, energètica, política, migratòria, social, democràtica…) que afecta al món global, i a tots i cadascun dels aspectes essencials de la nostra realitat local.
Per tot això encoratjam a tothom a organitzar-se col·lectivament al seu barri o poble i vos convocam dia 21 a sortir al carrer per reivindicar una vegada més aquest canvi de rumb. Perquè això no acabarà aquest estiu: CANVIEM EL RUMB, POSEM LÍMITS AL TURISME!