" Jo vaig començar a rel d’una caiguda. Vaig anar al  Centre Cap Vermell i me van dir que recollís moltes signatures i vaig dir «idò recolliré signatures»."















Hem parlat amb n’Ana Lozano Bonnín, qui ha fet una important recollida de signatures per a reclamar millores en els carrer que facilitin el pas de vianants a les voreres i alhora denunciant  la manca de manteniment dels nostres carrers.
N’Ana és de Palma, però des de fa uns vint anys té una casa a Cala Rajada (on passava els estius), a  la que se traslladà per viure definitivament a rel de la pandèmia de la COVID, quan ella i les seves filles van haver de tancar un restaurant que regentaven a Ciutat.

- Exactament per què reculls signatures, com a queixa de l’estat de les voravies?
-  Jo recull signatures  no només per queixar-me de com estan les voravies, sinó per reclamar que s’adobin. Una queixa pot quedar en no res, crec que ha d’haver un carril perquè pugui anar la gent sense perill de ser atropellat per un cotxe.

- Com i perquè vas començar amb aquesta iniciativa?
- Jo vaig començar a rel d’una caiguda. Vaig anar al  Centre Cap Vermell i me van dir que recollís moltes signatures i vaig dir «idò recolliré signatures». M’he posat seriosament, perquè un poble tan preciós com aquest, que té tant de turisme (directa o indirectament tots vivim d’ell), és una pena que estigui tan deixat. No pots transitar per enlloc.

 

- Què penses que es pot fer?
- Jo crec que no canviaran les voravies perquè n’hi ha arbres, fanals, senyals de trànsit, papereres, ... Tot això no el llevaran, però al manco que llevin una filera de cotxes i que facin unes vies perquè la gent pugui caminar. Com el que han fet per les escoles, però ben fets.

 

- Ens comentes que aquí tens unes mil cinc-centes signatures, ja has acabat o penses seguir?
- Jo puc seguir recollint-ne més, però  amb les que tinc recollides ja puc dir que tothom està conforme amb la demanda que faig. Ja tinc demanada cita amb la batlessa (de fet en el moment de sortir aquesta publicació, la reunió s’ha celebrat) i li mostraré tot, les signatures i les fotografies que he fet de totes les deficiències que he trobat. Jo n’he fet fotografies amb el mòbil i les he anat imprimint. Tinc dues carpetes però podria tenir quaranta, perquè no hi ha passa que no tingui perill.
 



- Per les fotografies que ens mostres sembla que planteges dos problemàtiques, una la manca de manteniment i l’altra la impossibilitat de transitar per les voreres degut a que són estretes i tenen molts d’obstacles...
- Totes les voreres estan malament, no se pot dir que hi ha un tram bo i altre dolent, són totes. I tinc les fotografies (ens mostra molts d’exemples de manca de rajoles, vores rompudes, trampilles, forats a l’asfalt... ), moltes impreses i moltes més en el mòbil.
A França, en molts de pobles tenen les voreres asfaltades o fetes amb ciment i pintades de vermell, i així no han d’estar pendents de canviar les rajoles.
Una mare amb una cadira de nin o una persona amb cadira de rodes per on pot passar? Se veu obligat a anar pel mig amb el perill que suposa.
Moltes de les imatges les he fotografiades amb el mòbil quan les veig passejant amb les amigues, però d’altres la gent m’ha avisat i jo hi vaig. Has d’anar molt alerta per no ensopegar, si et distraus pots caure, no sempre pots anar com geperuda mirant en terra. 

- Concretant què demanes exactament ?
- Que els carrers i les voreres compleixin la normativa  i que siguin transitables, que pugui passar una dona amb un cadira d’infant o una persona en cadira de rodes. Les voreres haurien de ser més amples i fora obstacles, però tanmateix sé que no ho faran perquè no llevaran tots els fanals, ni senyals de transit per deixar pas. A Capdepera pels tipus de carrers és més difícil, però a Cala Rajada hi ha carrers més amples on es podrien fer voreres més amples reduint aparcaments, al manco una de les dues. 

N’Ana ens mostra fotografies i fotografies de molts de punts, alguns que ja hem publicat a la secció “Aquest maleït manteniment 2024” i molts més. També et queixa del trànsit...
- Ja m’ha passat varies vegades d’anar a travessar un carrer i els cotxes ( o motos) no s’aturen. Ara abans de passat aixeco el braç per indicar que s’aturin, semblo un policia. No hi ha ni un semàfor, i no respecten ningú. 

- Què esperes de la teva recollida de signatures i la feina que has fet recollint totes aquestes fotografies?
- Jo no he fet la feina per no res, espero que la tinguin en compte. De fet tinc una entrevista amb la batlessa. Ja sé que moltes coses venen d’anys enrere però crec que s’ha de donar una solució.


Nota:
  Dia 4 de juliol se van reunir la batlessa, Mireia Ferrer, i la regidora de Vies i Obres, Núria García, se van reunir amb n’Ana Lozano (acompanyada d’un veïnada que du la seva mare en cadira de rodes) per parlar de la seva iniciativa i mostrar les imatges de les deficiències de manteniment i llocs on s’ha de millorar l’accessibilitat, especialment per a gent amb mobilitat reduïda.

La batlessa i la regidora van recollir les propostes i manifestaren que des de l’Ajuntament són conscients de la problemàtica i estan decidides a actuar incrementant notablement les partides pressupostàries dedicades a millorar l’asfalt dels carrers i adobar les voravies. Tot amb les limitacions pressupostàries de l’Ajuntament. En aquest sentit s’han millorar les voravies al voltant de l’església del Carme, se està treballant en l’avinguda Floreal, a la zona de s’Auba, i s’ha licitat un pla de manteniment i millora dels carrers i voreres de tot el municipi, que suposara un increment del 60% per asfaltar i d’un 20% per adobar les voravies.  

N’Ana ens ha comentat que va ser ben rebuda, però després de la reunió “estic una desanimada perquè sabent com està el poble la resposta és que no hi ha doblers, però si per gastar-lo en coses menys importants”. Troba que amb el treball que ha dut a terme, seria una decepció que no seguís endavant “ ja que el poble està molt malament i ells són conscients”.