El nostru rei Herodes
Des de principis del segle XX el Rei Herodes s’ha vingut interpretant de manera intermitent. Al 1987, després de 21 anys, es representà a la plaça del Sitjar, es repetí l’any següent i es tornà a muntar el 26 de desembre de 1996. Fa 28 anys que no s’escenifica. És a dir, hi ha una generació de gabellins que no ha tingut l’oportunitat de veure-ho o que ni tant sols n’ha sentit a parlar.
La Comissió dels Reis és la que se posà a l’esquena els treballs de producció de l’obra, amb la voluntat de donar-li continuïtat i institucionalitzar-la amb l’eslògan “Capdepera, els reis de Mallorca”. Malauradament no fou possible, manejar una empresa que mou a un centenar de persones de manera altruista no és tasca fàcil.
Darrerament obres semblants se van recuperant a distints pobles, que per una raó o altra, s’havien deixat de representar. A Valldemossa, després de 29 anys, se tornà escoltar la Sibil.la dels Reis al 2014. Al 2019 a Son Carrió, després de 40, anys se posà en escena. Al mateix any Son Macià la recuperà.
Sobre la posta en escena del Rei Herodes a Capdepera, Gabriel Llompart al seu llibre “El belén mallorquín”, diu: “...la representación de la obra ha llegado a un nivel de perfección encomiable, aunque no se pueda decir lo mismo de la estabilidad de la puesta en escena. Su periodicidad bien deseable tiene en contra diversos condicionamientos sociológicos locales”. Confiem que els condicionaments de que parla l’autor no siguin un entrebanc que duguin a perdre el Rei Herodes.
Aquesta mateixa Revista se’n feia ressò de la representació al Portalet del mes de gener de 1988: “Un poble és l’actitud -i la possibilitat- d’anar plegats, de col·laboració mútua, d’admirar-se de les mateixes coses i d’enrabiar-se davant els mateixos fets”...”La capacitat d’iniciativa, d’organització, d’unió i resposta per part del poble, en aquest cas per dur a terme un joc lúdic, ha quedat palesada amb la representació d’’EL REI HERODES’”. Com veiem, no hi hagué condicionaments llavors i no tenen perquè haver-n’hi ara.
L’Alei-alei es recuperà, el darrer diumenge d’abans de Nadal del 2018, després d’haver-se perdut la tradició a principis dels anys 60 del segle passat. L`èxit assolit, adaptat als temps moderns, ens hauria d’encoratjar a donar continuïtat al Rei Herodes. Si no li retem homenatge:
Es nostre càstig serà etern,
Amb els dolents ens duran;
Per recompensa ens daran
Es foc més viu de lo infern.