" Jo crec que he millorat bastant, especialment en la tècnica. Hi ha peces semblants a les que he fet anteriorment ..., però aquesta vegada he fet més feina amb pedra"


 "Vaig començar fent cosetes, gairebé jugant... fent el típic mòbil i poc a poc vaig anar afegint elements, fent composicions. La primera exposició va anar bé, va agradar, però era molt espontània".









 

Parlem a amb en Felip amb motiu de la seva propera exposició en el Centre Cap Vermell de Cala Rajada, que s’inaugura dia 20 de juny.

- Felip, quantes vegades has exposat les teves obres?
- Aquesta és la tercera exposició que faig, i la primera vegada que exposo a Cala Rajada. Les dues anteriors les havia fet al Centre Melis Cursach i aquesta la volia fer en Cala Rajada i fer-la coincidir amb les festes del Carme (restarà oberta fins dia 16 de juliol). 

- Què trobarem en la teva exposició?
- Jo crec que he millorat bastant, especialment en la tècnica. Hi ha peces semblants a les que he fet anteriorment (com he dit amb una tècnica millorada), però aquesta vegada he fet més feina amb pedra. He fet algunes peces que només són de pedra, fent equilibris com si s’aguantessin unes amb altres. També he fet feina amb pedres foradades cordades amb fustes.
He fet coses diferents a els que havia fet fins ara. Les peces noves tenen manco color, de fet n’he fet poques amb color, al contrari que a la darrera exposició on n’hi havia moltes. De fet ara exposo algunes que em quedaren de l’anterior exposició que jo  trob que estan prou bé.
Com a novetat he realitzat 5 collages,  per penjar a la paret, realitzats amb objectes que treu la mar.

- Tu treballes bàsicament amb elements naturals o trobats prop de la mar...
- Llevat de la pintura que uso, normalment acrílica, i els fils que són de cotó. En algunes obres més grosses he emprat bocins de corda que ha tret la mar que són de plàstic. Però són elements que jo he trobat a la platja o entre les roques de la vorera de mar. La meva feina és això, anar a cercar coses que treu la mar. Ara amb la mica de llevantada que ha fet aquests dies, he vist que la mar ha tret molta cosa.

 - Normalment d’on treus més objectes?
- Trec més de les platges. Cala Mesquida quan n’hi ha temporal és molt bona, treu moltes coses. També en una caleta que hi ha entre Cala Mesquida i Cala Torta on sempre que he anat he trobat moltes coses interessants. En algunes cales verges també n’hi ha moltes coses però per anar-hi només pots arribar en barca, de vegades tinc la sort que el meu germà m’ha acompanya i puc arreplegar molts de trastos interessants. Aquest estiu confio tornar  per a fer una bona recol·lecta.Després d’aquesta exposició estaré un parell d’anys en preparar la propera, si no hi ha qualque proposta d’anar fora poble...

-  La teva rutina de treball és recopilar objectes, ordenar-los i després combinar-los en el teu taller, no?
- Si, podem pegar un bot i mirar on faig feina. Ara tinc peces a ca meva, a ca els meus pares... repartides en un parell de llocs perquè no me caben en el taller. Exposaré 56 peces, que són moltes! De fet no sé si me cabran, bé crec que si perquè tinc els 5 collages que van penjats a la paret, també tinc 5 tòtems.

- On s’ubicarà l’exposició?
- A la zona d’abaix del Centre Cap Vermell. A la sala d’exposició de dalt té el problema de les goteres, malgrat tenir molt millor il·luminació. Si pot ser exposaria en la zona del bar perquè se pot tancar amb clau i algunes se poden fer malbé si les manipulen. Hi ha qualque peça de gairebé 3 metres i tinc dubtes si cabrà o no, de fet hauré d’emprar un camió amb ploma per transportar-la ja que pesa més de 250 quilograms.

- D’on te surt aquesta necessitat creativa?
- Vaig començar fent cosetes, gairebé jugant... fent el típic mòbil i poc a poc vaig anar afegint elements, fent composicions. La primera exposició va anar bé, va agradar, però era molt espontània. Comparant amb el que faig ara hi ha molta diferència pel que fa a la tècnica. He evolucionat molt, algunes peces ja tenen pedestals de ferro i fusta, faig innovacions però no me surt massa del meu guió, del meu estil. En un principi emprava molts de fils de colors i ara pràcticament els he eliminat.

- Per unir el elements de les peces, què empres a part de fils?
- Això és un problema perquè n’hi ha peces que són molt delicades. Empro ferraments bons però no són infal·libles i se poden desferrar. Per les peces més grans sols emprar silicona calenta aplicada amb pistola, uso cola blanca per la fusta i , especialment amb les pedres, uso “cianoclorat” i un esprai , amb aquests dos components. Les unions queden prou fortes, però si se malmenen se poden desferrar. Vull dir que són peces delicades, ara per a fer el trasllat del taller a l’exposició he d’anar amb cura, protegir les peces amb plàstics de bombolles i capses de cartró. Si qualque peca se romp o si se desferra algun element l’adobaré “in situ”.

- Ho tens tot a punt per l’exposició?
- Ara la feina que me falta és fer un fulletó, que m’ho fa un amic del meu fill, on s’indicarà el nombre de la peça, el nom, el preu i una fotografia. Serà una mena de mini-catàleg.
I encara he de remetre les invitacions, aquí (al Centre Cap Vermell) no se com se fa però suposo que funcionarà igual que al Centre Melis Cursach.
Aprofito aquesta entrevista per convidar a tothom a la inauguració de l’exposició dia 20 de juny, a les 20 hores, al Centre Cap Vermell o visitar-la qualsevol altre dia.

Moltes gràcies, Felip. Allà ens veurem!