Seguim amb les entrevistes per fer balanç del primer any de pacte entre PP i Més per Capdepera a l'Ajuntament. Ara és el torn de la batlessa, Mireia Ferrer.
- Bones Mireia, ja fa més d'un any que vares accedir a la batlia, una part governant en solitari. Com valores aquesta experiència a nivell personal?
- Durant aquest any com a batlessa, he viscut una experiència plena de reptes que m'han ajudat a créixer, tant en l'àmbit personal com polític. Ha estat una tasca que m'ha demanat molta dedicació i adaptació, però també m'ha proporcionat un gran coneixement en la comprensió de les necessitats del nostre municipi.
Ser batlessa implica escoltar molt a la ciutadania, comprendre les seves necessitats i fer front a reptes complexos que afecten la nostra població. Cada decisió, cada projecte, és un recordatori de la confiança que la ciutadania ens ha dipositat i la responsabilitat de tornar-los aquesta confiança amb resultats.
Tot i que no sempre ha estat fàcil, aquesta experiència ha estat gratificant, i m'ha recordat constantment la importància de la transparència, el compromís i la proximitat amb els ciutadans. Estic molt agraïda per la confiança de la gent i continuaré treballant per construir un municipi millor per a tothom.
- Quines accions destacaries en positiu de l'equip de govern? Comenta'ns algunes accions.
- Aquest any, Capdepera ha experimentat importants avanços per millorar la qualitat de vida dels veïns. Un dels canvis més visibles ha estat la modernització de la infraestructura urbana, amb la renovació de diversos carrers i espais públics que han donat una nova imatge al municipi. És a dir, s'ha donat una major importància al manteniment en general del municipi: asfaltats , manteniment de la xarxa de camins rurals, millora de les voravies i manteniment i millora dels parcs infantils del municipi (Castellet, poliesportiu, gravera i plaça de s'Escull).
Per millorar la mobilitat i seguretat, hem reorganitzat la circulació a carrers problemàtics i hem invertit en una senyalització millorada amb senyals lluminoses, passos de vianants i radars pedagògics. A més, amb aquesta reorganització circulatòria, també hem abordat la manca d'aparcament, aconseguint més de 90 places noves fent alguns carrers sentit únic, a més a més de crear tres nous espais d'aparcament al municipi.
Així mateix, hem revisat i reformulat el projecte dels fons Next Generation adaptant-lo per assegurar la seva viabilitat i aprofitament. Amb aquesta inversió, estem destinant 4 milions d'euros a la sostenibilitat turística i la resiliència climàtica, amb una inversió en restauració paisatgística, la creació d'un carril bici a Canyamel, la digitalització de rutes senderistes i la gestió tècnica d'aquests projectes. Així, com també hem reformulat el projecte del fons Thomas Cook, que ja s'ha adjudicat i properament tendrem el primer vial preferent per bicicletes al camí de s'Heretat.
Cal destacar que, una acció molt necessària per les famílies del municipi, i per a la seva conciliació familiar, ha estat la reducció de l'ordenança fiscal de l'escola d'estiu, que ha permès que les famílies es puguin beneficiar de preus més assequibles.
En relació amb el turisme, estem treballant per promoure un turisme diversificat, que inclogui activitats esportives i que vingui a gaudir de la nostra cultura, gastronomia, història i paisatges. Aquest any hem fet una aposta amb el primer festival de globus aerostàtics de les Illes Balears, i la veritat és que estem molt satisfets amb el resultat i l'impacte que ha tingut. Durant uns dies, Capdepera ha estat el centre d'atenció, amb visitants de tota l'illa, i especialment amb una activitat que ha entusiasmat tant els infants com els adults.
Finalment, en l'àmbit del desenvolupament econòmic, hem donat un impuls al comerç local a través de campanyes de promoció i iniciatives de suport, cosa que ha revitalitzat l'economia de Capdepera, generant noves oportunitats per als emprenedors de la zona i aportant beneficis tant als residents com als visitants. Hem creat la marca "D'AQUÍ DE CAPDEPERA" per distingir el producte local, i que aviat ho podreu veure als comerços.
- I de les coses pentura no tan positives? Recordem les bregues que hi ha hagut a la zona de discoteques de Cala Rajada o les habituals queixes per brutor o residus en els carrers -incivisme en general.
Estem treballant cada dia per millorar en aquests aspectes, esforçant-nos per oferir un servei de qualitat que satisfaci les expectatives de tothom. És important recordar que, en algunes ocasions, aquests problemes no depenen únicament de les mesures que puguem implementar, sinó també d’aspectes d’educació i civisme.
Per això, valorem i agraïm el compromís de les persones que col·laboren amb un comportament responsable i respectuós, ja que això ens permet avançar com a municipi.
- Com és la relació amb Més per Capdepera? Vist des de fora sembla que no hi ha desacords o enfrontaments destacables. Quin és el secret?
- La relació amb MÉS és bona. Crec que la clau d'això és la comunicació constant i la voluntat de compartir moltes opinions. Ens esforcem per parlar obertament i, sobretot, per escoltar-nos els uns als altres, fet que ens permet entendre millor diferents perspectives i treballar en un bon ambient.
- I què tal la relació amb el PSOE i Rafel Fernàndez? Recordem que els primers mesos va fer una opisicio dura i que després, de tant en tant, fa atacs en els plenaris demanant dimissions.
- La meva relació amb el PSOE és normal i cordial. És natural que, essent l’oposició, hi hagi discrepàncies entre nosaltres. Aquestes diferències formen part de la dinàmica normal, ja que cadascú té perspectives i objectius diferents.
- Quines creus que haurien de ser les principals accions de govern durant el temps que te resta de batlia, i en general abans que acabi la legislatura?
- Les principals accions que volem dur a terme durant el temps que resta són donar continuïtat als projectes ja iniciats, mantenint el ritme i el compromís amb les millores que la ciutadania espera.
A curt termini, estem a l'espera que ens concedeixin els fons que hem sol·licitat referent a l'impost de turisme sostenible ITS, que ens permetrà dur a terme la remodelació completa del carrer Elionor Servera i de la Plaça dels Pins. Aquesta remodelació no només millorarà l'estètica d'aquests espais, sinó que també dinamitzarà l'economia de tots els locals existents a la zona. Estem treballant per fer-ho d'una manera que prioritzi el passeig dels vianants, creant un entorn més agradable i accessible. Amb una millor infraestructura, esperem atraure més visitants i clients, la qual cosa beneficiarà directament als comerços i negocis de l'àrea. Aquesta transformació busca no només embellir el barri, sinó també fomentar la vida social i comercial.
Paral·lelament, ja hem iniciat els treballs previs per al projecte de l'edifici del Sitjar, amb l'objectiu de rehabilitar-lo i convertir-lo en un espai d'ús públic i social que aporti valor al poble. Aquestes accions, sumades als projectes en marxa, reflecteixen la nostra voluntat de fer créixer el municipi amb millores reals que beneficiïn tant el present com el futur de la nostra ciutadania.
Per descomptat, continuar invertint en la modernització de les infraestructures, ja que és un dels nostres principals objectius per aquesta legislatura. Volem que, al final de legislatura, el nostre municipi pugui gaudir d'un entorn renovat i funcional que millori la qualitat de vida de tots els veïns.
També considero essencial continuar promovent iniciatives que fomentin la participació ciutadana, per tal que les veus i opinions dels nostres veïns siguin escoltades i tinguin un paper actiu en la presa de decisions.
A més, continuarem treballant en el desenvolupament d'un turisme sostenible, creant rutes turístiques que valorin el patrimoni cultural i natural de la zona, fomentant el turisme sostenible i responsable.
És essencial impulsar polítiques que millorin la sostenibilitat ambiental del municipi, com ara l'augment d'espais verds, mitjançant la redacció del pla d'arbrat municipal que ja està en marxa, aquests espais verds que són fonamentals per a la salut i el benestar de tots.