Des de 2015, sens falta al Mercat Medieval de Capdepera. "Aquest és un mercat "top", dels millors del país"


Són na Nely, Cristian Oliva, Laura, Emma, Agostín, Anica, Annie, Jorge, Carlons i Paco. IXERA, Companyía Almugavar, nascuts el 2010, aterraren l'any 2015 a Capdepera i de llavors no han faltat a cap cita del Mercat Medieval de Capdepera. Se senten gabellins i no ho diuen com a complit. Als carrers hi deixen l'ànima. Són d'aquells que, a més de saber-ne molt, s'ho passen tan bé que contagien el públic. Tant se val si és en concert com en cercavila. Vos podeu imaginar la conversa, dos que demanen i deu que responen a l'hora que es trepitgen les respostes entre rialles. L'estona és molt agradable però l'entrevista es fa impossible. Ja ens ho imaginàvem abans de començar i gaudim del moment tant com ells. Va...


- Fa deu anys de la primera vegada que vàreu venir a Capdepera. Com veis el Mercat Medieval de Capdepera, tenint present que vosaltres participau d'altres mercats?
- Jo ho veig de cada vegada millor...
- Jo pens que és un mercat "top", per això sempre hem tingut moltes ganes de venir a Capdepera.

- Quants mercats feis a l'any?
- Devers 13 o 14 mercats cada any. El que passa és que cada any en feim molts de diferents, des que començàrem l'any 2010 podem dir que hem vist gairebé tota mena de mercats medieval. I és cert que aquest és del que tenim, i és una opinió unànime de tot el grup, entre els millors del país.

- Com ho definiríeu? Quin seria el seu tret característic?
- Familiar, molt familiar. I la gent..., Ens agrada com es viu aquí…
- És acollidor, t'hipnotitza i t'acull, fa una sensació de pertinença a un lloc.
- Jo diria que és un mercat proper, el que es veu aquí d'artesania i menjar no el veiem a la península. Sempre hi ha coses noves. El d'Hita seria semblant, però més petit i és de Castella. Aquí es nota el sabor mediterrani...
- I es nota molt l'arrel que es manté, n'hi ha moltes paradetes de Mallorca i locals. Hi ha molta participació de la gent de Capdepera, i això es nota a l'ambient. És dels pocs que encara trobes artesans en el carrer fent llata, cordant les cadires...

- Idò, la gent es queixa que n'hi ha pocs artesans...
- Idò portau-ne més o creau una zona destacada de productes propis.
- Jo crec que està ben dissenyat hi ha una zona de tavernes, de restauració i menjar; després està el carrer principal amb diferents artesans... Jo crec que el plantejament és bo i està proporcionat.

- Vosaltres on us sentiu més còmodes, en les cercaviles o en els concerts?
- Depèn de cada un... i depèn de l'hora! Som deu persones amb deu opinions diferents.


- La majoria sou mestres, no us dedicau a la música professionalment.
- Bé n'hi ha un que sí, que ho intenta. (rialles)
- Sí, en el meu cas la meva casa és l'escenari, més que les cercaviles. I en les cercaviles m'ho pas també molt bé.
- Nosaltres partim de la música tradicional i la música tradicional sobretot és de carrer.
- També és cert que, el que rebem de la gent en el carrer és diferent de com es viu dalt de l'escenari, el públic també és diferent.
- En el carrer estàs al mateix nivell que la gent i, per tant, pots interactuar més amb el públic. És molt més proper.

- Aquí a Capdepera us sentiu ben acollits, com a casa?
- Síiii! Podríem dir que millor que a casa.
- Jo vull fer una puntualització, fins i tot ens deixen entrar a les cases és increïble l'arrelament que estam agafant a Capdepera. Ja només en falta que ens facin "Fills predilectes", malgrat que soni massa presumptuós.
- Visca Ixera i Visca Capdepera! Volem el racó d'Ixera.



- I vosaltres com heu evolucionat en aquests deu anys?
- Ens han sortit canes!
- El nostre primer disc va sortir poc abans de venir per primera vegada a Capdepera. Puc dir que la meva primera actuació amb Ixera va ser al Mercat Medieval, de fet el vam estrenar aquí.
- Depèn si ens demanes com a músics o com a grup. Si et refereixes com a grup et diria que l'huracà del vent de les coses boniques ens ha anat unint a tots: músics, una al·lota de Calatayud que vam treure de l'hospital (perquè és infermera), l'aiatolah del renou de Saragossa, un que ens ve d'Escòcia, a part professors i professores que fan música i eduquen... tot plegat és una "ixera" .

- Què vol dir IXERA?
-Ixera significa proesa en llengua aragonesa.

- Vosaltres heu investigat al voltant de la música tradicional?
- Manco en Cristian venim tots de la música folk i de la música tradicional. Ixera beu de la música tradicional.
- Jo vull dir que feis una cosa molt bonica que no l'hem vist en cap altre lloc i és que el divendres matí, això d'omplir el mercat de nins i nines que puguin viure això des de petits, veure com els i les mestres d'aquesta zona introdueixen els menuts en el Mercat i els preparen per gaudir, per passar-s'ho genial amb nosaltres. La interacció amb els nins i nines de les escoles és realment increïble. Aquest és un punt molt positiu, per favor això no el deixeu.
- De fet, tenim nins i nines que ens segueixen des de fa deu anys i ens coneixen i ens cerquen. I ara ja són grans.
- Nosaltres hem vist créixer molts de nins i nines de Capdepera.


- I us podem fer una pregunta? Vosaltres que opinau d'Ixera?
- Bé, si us continuen contractant és perquè ho feis bé, no? El dia que us diguin, no enguany farem una pausa o un descans ... Mal assumpte.
- Però de vegades hi ha gent que dirigeix que canvia les coses malgrat que vagin bé, malgrat que s'equivoquin. Jo veig que ens estau respectant i ja em sent capdeperí... Com és el gentilici? Gabellí. Què vol dir? Més enllà de les muntanyes... Uau, que bonic! Això és nom de cançó, una cançó! La pròxima cançó d'Ixera serà "gabellí".

- Vosaltres com a grup us heu mantingut i suposem que també heu crescut... Deu anys són molts per a un grup musical.
- Què sàpigues que hem signat per deu anys més! Nosaltres encara tenim corda per estona, n'hi ha Ixera per molts d'anys.
- Més que un grup musical som una família. Mira hi ha paritat cinc al·lots i cinc al·lotes.



- És cert el rumor que la pandèmia us ha formalitzat o ha estat la incorporació de més dones?
- (al·lotes) Nooo! La pandèmia, la pandèmia. (rialles)
- Els efectes de la famosa síndrome de la post-COVID, que ens ha tornat puntuals...
- Ens ha fet més forts, sortim de casa i no entram. De fet, ni ens enduim la clau.
- Si, crec que ens hem formalitzat, enguany no tenim ni multes ni retirada de vehicle. Per ara, encara falten unes hores...

-Teniu per contar alguna anècdota a destacar d'aquests deu anys?
-Idò sí, ja sabem que no es pot fer, però trobam a faltar un aeroport aquí, perquè tenim uns problemes a Palma pels embarcaments i desembarcaments, el bagul... o també podríeu fer un heliport, que l'helicòpter ja ho posam nosaltres! Ho dic com a broma, eh! (rialles)
- No podem dir un moment concret, venim aquí a viure el Mercat. Som deu persones i cada una té una forma de ser i pensar, estam cinc dies aquí i ens n'anem amb més amor. Després tenim ressaques emocionals.



- Ens adreçam a n'Oliva, la més recent incorporació... és el teu primer any?
- No, enguany és el segon. Els companys m'havien pintat tan bé Mallorca, que era top, top... i vaig tenir moltes ganes de venir, em vaig tornar amb molt bon gust de boca i esperem que això duri molts d'anys més.

- Però, el Mercat Medieval ha cobert les teves expectatives?
- Les ha superades!
- I podem confirmar que els serveis públics de l'illa funcionen. En deu anys ens ha passat de tot. Per exemple sortir d'una cala en ambulància, podem assegurar que els serveis mèdics funcionen! I la grua, també...(rialles)

- Ara veniu just els dies de feina o aprofitau qualque dia per gaudir de l'Illa?
- Aprofitem dos dies, i si poguéssim estaríem més dies.
-El tema de l'economia circular amb Ixera funciona. El que guanyem es reverteix a Mallorca... el PIB creix amb nosaltres. I el que passa a Mallorca queda a Mallorca.


-Tema dels vestits, maquillatge... És sempre el mateix o va canviant segons el mercat?
- La nostra temàtica sempre ha estat els almogàvers dels segles XII i XIII, i com els almogàvers agafaven el que els agradava com a botí de guerra, nosaltres anem afegint allò que ens agraden joies, robes...

- I pel que fa a nivell musical necessitaríeu qualque tipus d'incorporació o teniu a bastament?
- Res. No perdre el que tenim. Hem anat incorporant elements que trobàvem a faltar.
- També hem incorporat un instrument nou, molt antic, el Chicotén, que es un tambor de cordes que es toca al Pirineu i que l'utilitzarem al concert.



- Sabem que teniu unes frases màgiques que repetiu quan tot va bé o quan tot va malament, és a dir, sempre... Les podeu repetir ara?
(rialles i dubtes)
- Totes no es poden dir....algunes:
- Molt malament ha d'anar la cosa.
- El nostre lema "poca nòmina i molta diversió".
- Ho feim més per gaudir que per la qüestió econòmica.
- No creiem en "Don diners" malgrat que es pensi que els doblers ho compren tot, a nosaltres no. Ara que ens donin els diners que ens han de donar! (Rialles).
- Et puc dir que la frase més repetida dels nostres passa-carrers segurament és" sempre hi ha temps per a prendre una cervesa".
- Però clar en ser almogàvers també som "almolzàbares" i bevem en els bars, per això no s'ha de confondre la gent "Mira sempre estan bevent". No! Tocam i feim la nostra feina i després ens divertim. Però sempre en aquest ordre: treball i diversió, amb respecte per qui ens contracta.

I amb aquest to divertit i rialler continuam en una conversa sense fi, però que val més no transcriure. Si no els coneixíeu, ja en sabeu una mica més d'ells. Uns tot-terreny amb qui sols pots compartir música, humor i una cervesa. Com aquell qui diu..., res diu el diari…

Gràcies, IXERA, una proesa del Mercat Medieval. Acabam amb un vídeo de l'any 2015, el seu primer any a terres gabellines. Tal eren tal són!