Amb motiu de la presentació del primer volum del seu llibre “Siguis qui vulguis ser”.


Francisco Javier Vaca Reyes, ha escrit una trilogia ambientada en l’època medieval que compren des de la conquesta de Jaume I al darrer rei privatiu de Mallorca, Jaume III. Un llibre escrit en clau juvenil, àgil i atractiu per apropar la història i les tradicions als lectors més joves.

El llibre, publicat per Cap Vermell, imprès a Leo i dibuixos de Pere Pascual, es presenta dia 4 de maig al la biblioteca de Cala Rajada. Parlem amb l’autor.

 

-  Tens escrits tres volums, ara surt el primer... D’on i com surt l’idea de fer aquest llibre?

- Jo  tinc un al·lot de deu anys i quan era més petit, com a pare primerenc, vaig començar a contar-li contes abans d’anar a dormir. El problema era que si els llegia amb la llum encesa podies estar una hora contant els contes i el nin no es dormia de cap manera, així que l’opció va ser inventar jo  els contes amb el llum apagat. A ell l’agradava molt el tema de l’Edat Mitjana i els cavallers, i me deia que volia ser el protagonista dels contes. Així que vaig començar a contar contes amb ell de protagonista acompanyat dels seus amic, i va durar un parell d’anys. Eren contes amb molta fantasia, amb dragons, castells... i se’ns acabava el tema, així que ens centraren en aquest poble tan meravellós on vivim, i cercaven llocs de Capdepera on passaven les aventures del protagonista i els seus amics.

- Les aventures del protagonista (el teu fill) i  els seus amics estan ambientades en la conquesta de Mallorca...

- Quan vaig començar a escriure els primers capítols espipellava aquí i allà, però sempre referides al nostre poble. Jo havia llegit llibres de la història de Mallorca i me cridà l’atenció que hi hagués un regne de Mallorca i vaig començar a investigar més profundament i descobrí un dels personatges més importats que ha tingut Espanya i la Corona d’Aragó: Jaume I. I vaig començar l’aventura quan Jaume I pren d’idea de conquerir Mallorca i reconquistar les Illes Balears, i els meus personatges l’acompanyen.

- A partir d’uns contes infantils i fantasiosos, te centres cada vegada més en la història...

- La meva intenció era que els nins i nines, que actualment viuen tan enganxats a la tecnologia amb els mòbils, les consoles i els videojocs, s’animessin a llegir amb contes curts de dos o tres pàgines. A més vaig incloure algunes rondalles mallorquines que són molt fantasioses però molt boniques.

Jo intent que vagin descobrint una sèrie de personatges i els valors que transmeten cada un d’ells i en conjunt, ja que són un equip, un grup d’amics que s’ajuden uns als altres. Crec que el títol ja ho indica “Sigues qui vulguis ser”, que cada un es realitzi com a persona.

Personalment crec en la igualtat entre nins i nines, per tant els personatges femenins com masculins tenen les mateixes capacitats i atributs per a poder arribar a bon port en les seves aventures.

- Un element que per ventura s’ha de ressaltar és  que no es tracta un llibre d’història, les aventures estan emmarcades en uns fets històrics però els personatges viuen les seves pròpies aventures 

- No es tracta d’un llibre d’història cent per cent, hi trobaren anacronismes i elements deslocalitzats, però vull que els nins i nines s’inicien en la història de Mallorca i  vulguin saber més. Si després de llegir el llibre volen aprofundir i conèixer més de la història de Mallorca els animo a cercar llibres escrits per historiadors ja que hi ha moltes històries per descobrir a Mallorca. Per fer-lo més atractiu he inclòs tradicions,  rondalles i llegendes ( com totes les llegendes tenen una part fantasiosa i popular), per això trobareu les matances, Sant Antoni  o la llata.

Per bé que Capdepera és el lloc on transcorre bona part de les aventures, també he dut els personatges a altres indrets i pobles com ara Sóller, el castell del Rei o Alaró.

- Aquest primer volum té trenta capítols, a cada tractes un tema diferent, això t’haurà suposat molta feina de documentació?

- Jo he hagut de cercar molta documentació, he anat molt a la biblioteca a cercar informació i documentació, per tant estic molt agraïts amb les bibliotecàries, na Magdalena i  na Cati, que m’han ajudat i aconsellat llibres per poder estudiar-los. També he emprat internet, especialment per consultar el Llibre del Repartiment.

- Un element important del llibre són les il·lustracions. Sabem que t’ha costat però el llibre és ple d’uns preciosos dibuixos.

- Si, en Pere Pascual  és el responsable que el llibre hagi sortit així com es pot veure. Les històries  sense imatges poden interessar més o manco, però les il·lustracions i dibuixos les trobàvem imprescindibles pel públic a qui va dirigit, i crec que els encantaran.  Un treball manual, artesanal, de creació pròpia que a partit d’un esbós ha anat evolucionant o canviant fins que aconseguia el que volia, adaptant-se al text.

- Ara publiques el primer capítol, com tens els següents?

- El segon llibre es centra en l’època de Jaume II, qui va ser qui va manar construir el castell de Capdepera. El tercer esta avançat però no avançarem informació per ara. 

Els tres estan escrits amb molta il·lusió, amb l’idea que els infants aprenguin i s’interessin per la nostra història

- Quin criteri has emprat per seleccionar els capítols?

- Pel que fa als capítols o episodis he intentat que el llibre sigui molt amè. He intercalat part històrica, amb rondalles i llegendes de la zona on es produeixen els fets per donar un toc de fantasia. Per exemple si estaven a la zona d’Alaró explico una rondalla de bruixes que es conta allà. En el capítol 4 un personatge dona una lliçó de vida.

- Has hagut de descartat moltes histories?

- Descartar, he descartat moltes rondalles (n’hi ha moltíssimes)  i he intentat introduir les que no són molt conegudes, per exemple en el llibre 2 s’inclourà una llegenda del Parc de Llevant que no és tan coneguda com la de Sa Beca.

- Perquè et vares decidir a centrar els teus contes en Capdepera?

- Jo visc a Capdepera des de l’any 1997 i des de que vaig arribar he intentat integrar-me a Capdepera, participant d’associacions del pobles i ara som a l’AFA de s’Auba, i me sent molt d’aquí i m’encanta viure aquí. Per això vull contar la història des d’aquí. Els personatges els podria haver ubicat en qualsevol banda però he triat una alqueria que se diu Sa Tafona. Hem de donar valor al que tenim més proper. Així com Cap Vermell conta les coses del poble i molts el primer que feim al matí és veure que surt, per estar informats de coses que passen aquí.

- Crec que l’apartat d’agraïments és ben llarg...

-  He de manifestar el meu agraïment a molta gent. Primer al meu fill i als amics del meu fill, per tenir els valors que tenen i permetre mostrar-los com són, jo ho he intentat plasmar-los al llibre. I també a Cap Vermell, si no fos per vosaltres pot ser encara cercaria qui m’ho publiqués. A l’Ajuntament per col·laborar i al club esportiu Artà que també col·laborarà.

Moltes gràcies a Pere Pascual pels dibuixos, a Maria Àngela Melis i a Laura Prados per la traducció i correcció en català, ja que malgrat haver escrit el text en castellà me feia ganes publicar-lo en català, perquè volia que fos útil en les escoles. No vull deixar a Tolo Alzina que me va escriure un pròleg;, Paco Galian, que des de que va llegir els primers escrits m’ha animat; a Magdalena i  Cati per l’aportació de llibres i documentació; a Cati Piris, que me contà hsitòries del Parc de Llevant; a Manuel Romero, que en un principi m’havia de fer els dibuixos i per motius personals li resultà impossible i me presentà a Pere; i a Josep Terrassa que me va fer un pròleg i me revisà el text donant-me consells en la part històrica. Espero no deixar a ningú

Després de tant esforç, dia 4 a les 19 hores, a la biblioteca de Cala Rajada es presenta la primera part d’aquesta obra de Francisco Javier Vaca. Esperem que sigui tot un èxit.