President de l'Associació de Caçadors de Capdepera, fundada l'any 1950. 
Miquel és president de la societat des del 2 de setembre del 2016. Els altres càrrecs estan distribuïts de la següent manera: vicepresident, Pep Blanes; tresorer, Francisco García; secretari, Pablo Márquez; vocals, Manuel Pavón, Amador Artiques i Toni Siquier.

A les oficines de Miquel Riera, situades a la travessia Baltasar Coves de Capdepera, vam mantenir una llarga conversa amb el president de la Societat de Caçadors.

En Miquel ve de família de caçadors, la seva àvia paterna té un vedat de caça a Manacor, i a ell se'l coneix una mica més encara per ser fill del constructor Miquel Riera Muñoz. Així va respondre.

- Com va ser això de presentar-te a la presidència de la Societat?
- Al costat d'un grup d'amics sabíem que la directiva encapçalada per Pep Blanes acabava el seu mandat i que la seva intenció era la de no presentar-se una altra vegada a la reelecció. Al costat dels meus amics caçadors, la majoria de la meva edat, vam decidir formar una candidatura, crèiem que un canvi amb saba nova seria beneficiós per a l'entitat i que podíem aportar idees noves i moltes ganes de treballar. Vaig parlar amb en Pep, el president, per dir-li quina era la nostra intenció, i em va contestar que estaria content i tranquil que el treball de la seva junta continuàs, i que ens ajudaria.

- Línia continuista?
- Continuarem amb la mateixa línia però introduint coses noves.

- Com ara?
- El soci paga una quota de 100 euros l'any. La primera mesura que prenguérem va ser fixar un preu del 50% als jubilats, ja que, econòmicament, els diners que genera la societat li venen molt justs per cobrir les despeses. Entre tots som 88 socis. Una altra novetat de la temporada passada, al costat d'en Pep Blanes, va ser posar en marxa el campionat local de caça menor amb ca. Després de la competició vam fer una torrada amb tots els socis participants, en la qual vam lliurar un trofeu al campió i un altre al subcampió, que foren Rafael Villalops "Pollencí" i Miquel Ferrer "Carter Jr.", respectivament. Després tots dos van participar en el campionat de Balears i van aconseguir el primer i el segon lloc. Aquest any 2017 els campionats encara no s'han celebrat; solen tenur lloc a partir d'octubre.

- Més novetats?
- Volem introduir unes plaques amb una numeració, com ja fa l'associació de Sant Llorenç. Amb aquesta placa qualsevol pagès que tingui una finca en la qual nosaltres puguem caçar, si veu un caçador que fa un desastre, com que li ensorri una paret, que li deixi una barrera oberta, etc., des d'una vintena de metres podrà veure el número que porta el caçador i d'aquesta manera podrem sancionar l'infractor. També al caçador amb reclam li donam una samarreta perquè se'l pugui identificar, i d'aquesta manera protegim el soci i el pagès, ja que el municipi de Capdepera és al qual venen més caçadors lliures de tot Mallorca. Només hi ha tres pobles a l'illa on es pot caçar per lliure, i un d'ells és el de Capdepera

- Algun esdeveniment a la vista?
- Continuar amb el campionat local de caça menor amb ca. A finals de setembre, campionat local de caça menor amb gos a la guatlla, programar alguna tirat al plat, etc. El 22 de setembre, un grup de socis participarà, a València, en el campionat d'Europa de tirada al colomí. L'expedició estarà encapçalada per Miquel Riera i Pep Blanes, que aniran acompanyats de Genaro López, Manolo López (veterà), Toni Siquier, Kiko García i Antonio García (veterà). Les despeses del viatge i l'estada van a càrrec de cada un dels participants

- Relacions entre pagès i caçador?
- Volem que hi hagi conscienciació per les dues parts És important que el caçador respecti el pagès, però el mateix ha de fer el pagès amb al caçador. El pagès sol estar moltes hores al camp i qui sap si el caçador en algun moment el pot ajudar, pot trobar-se en alguna dificultat, trobar-se indispost... El caçador porta un telèfon del guarda i en qualsevol moment poden posar-se en contacte amb ell. Normalment, els que més mal fan són els que cacen per lliure. Ens agradaria que s'integrassin a la Societat.

- Tema de serps?
- La Conselleria ha posat fil a l'agulla massa tard, les serps són molt delicades, no tenen cap depredador; un rata sí que en té. Es pot fer una volta per qualsevol finca de la comarca i es trobaran milers de serps. Ara es troben cries d'uns 20 centímetres, que són d'aquest any. De la Conselleria ens van portar unes vint gàbies perquè hi col”laborem. A les dependències de la Policia Local les ficam en un congelador. A la Conselleria ens van dir que quan en tinguéssim quaranta farien un estudi, investigarien la serp, el que mengen, quant triguen a créixer, totes les reproduccions, etc. A dia d'avui no tenim constància que hagin vingut a cercar-les.

- Els moixos?
- De moment no podem fer res. Hi ha una protectora del municipi que vetlla per ells. A casa un pot tenir els gats que vulgui, els tendrà ben cuidats i castrats. L'Ajuntament dona una ajuda perquè els tinguin ben cuidats. No estam en contra dels moixos, estam en contra de les persones que els tenen sense cura, al camp, de manera que, indiscriminadament, els felins es posen a reproduir. El moix molt aviat es torna salvatge i és un perillós depredador d'ocells i conills petits.

- La tirada al colomí de les festes, el vau haver de suspendre...
- La nova llei va entrar en vigor abans de la tirada i ens va fotre una mica, ja que teníem tots els permisos en regla.

- Es derogarà aquesta llei que, entre altres aspectes, prohibeix la tirada al colomí i els toros a les Balears?
- Quan en el mes de juny van anunciar que a Balears introduirien aquesta llei, Madrid va dir que la impugnaria immediatament, però un com aprovada la llei no hem sabut res més, de moment està en vigor. La Federació Balear de Caça va fer una protesta, fincant pressió, però de moment res s'ha aconseguit.

- Què ens vols dir, per acabar?
- Volem promoure una mica la Societat, que algun jove es decideixi a entrar-hi. També volem agrair a l'Ajuntament la col·laboració que ha tingut i té amb l'Associació, com ara que el guarda el pagam entre l'Ajuntament i l'Associació vigili les finques rurals, que tot es faci bé, que hi hagi un bon ambient i passem gust.

best