Les restriccions per la COVID han modificat el programa d’actes que havien preparat els ajuntaments de la Comarca de Llevant, entre d’ells el de Capdepera, per a  commemorar el  bicentenari de l'epidèmia de pesta que va afectar el Llevant de Mallorca l’any 1820 provocant la mort de milers de persones.

Recordem que pel gener, Isabel Moll va impartir una conferència amb el títol: ‘La pesta de 1820, una epidèmia sorprenent’.

Dia 19 de març, s’inaugurarà l’exposició: ‘La darrera pesta d’Europa. La pesta de 1820 al llevant de Mallorca’, al Centre Melis Cursach, i romandrà oberta fins al 28 de març. Per mor de les restriccions esmentades no hi va haver la presentació prevista.



L’exposició consta de panells informatius de gran mida que aporten molta informació de l’epidèmia des del caire sanitari, demogràfic, econòmic, social... També s’hi troben dades comparatives de l’afectació de la malaltia a cada municipi i les conseqüències que se'n derivaren.

L'epidèmia de la pesta, de la qual commemoram el bicentenari va començar a Son Servera i ràpidament s’estengué per la Cmarca de Llevant.  La primera víctima mortal per la pesta bubònica a Son Servera està datada al maig de l'any 1820. Després es va expandir als municipis veïns de Sant Llorenç, Capdepera i Artà, provocant la mort de milers de persones. Els primers morts a Capdepera estan datats dia 20 de juny i el darrer cas de pesta al nostre municipi va estar registrat dia 8 d'agost de 1820. Oficiosament a final de novembre se donà per acabada l'epidemia que havia provocat la mort de milers de persones a la Comarca de Llevant.



Una interessant exposició que recomanen visitar.

Algunes dades interesants que es poden veure a l'exposició:

Població als municipis l'any 1820



Cordons sanitaris


Mortalitat 









Documents: Llistat de morts d'Artà i manifest de la Junta Superior de Sanidad