Primer de tot, divendres 19 de febrer es va dur endavant el club de lectura al Centre Cultural Cap Vermell, aquesta vegada des de dintre de l’auditori. Cal comentar que és una fita prodigiosa que tot i les circumstàncies, encara es pugui efectuar un club de lectura, on la tasca que encomana la bibliotecària sigui per partida doble: amb dos llibres nous per llegir, perquè vivim en una època incerta.
Després, tots aclimatats al nou espai, primer acaronats per una llum íntima que es convertí en focus de camp de futbol gairebé, ens reconeguérem, els lectors i tertulians que a poc a poc anaven prenent posicions, alguns amb noves noves, com l’augment familiar, altres amb les seves col·laboracions fotogràfiques que feien més païda la lectura. Perquè el llibre que es va llegir no va ser fàcil i a tots ens corprengué una mica; es tractà de “Tu no ets una mare com les altres” d’Angelika Schrobsdorff, una novel·la extensa que ens situa a l’Alemanya dels anys 20, a Berlín concretament, on es narraran els esdeveniments de la vida d’una persona, l’Else, mare de l’autora, que sorprengueren per l’actitud liberal que demostrà en aquella època.
Seguidament, la bibliotecària, des d’una taula plena de llibres que honorava la professió, va fer la presentació d’una autora la mare de la qual era d’origen jueu i el seu pare membre de la burgesia alemanya; el llibre es convertí en un supervendes i fins i tot té una sèrie de televisió que encara no ha trobat traductor en català. El 2007 rebé la distinció de dona de l’any. També cal dir que Rengha Rodewill ha escrit la biografia de l’autora que ocupà la tertúlia.
D’altra banda, la història de la seva vida va ser l’entrellat que els tertulians esfilagarsaren, amb la seva presa de decisions, amb l’afició que tenia pel món de la cultura, amb les festes i els saraus...fins que arribà l’ombra encapotada del nazisme. Un llibre que segons va indicar un àvid lector s’ha de llegir dins el seu context històric. Es parlà de les debilitats de la protagonista i de les seves contradiccions, i una nova tertuliana ajudà a pronunciar millor els noms en alemany.
Finalment, la tertúlia va ser molt agradable i el llibre ens va ensenyar que de vegades pot arribar una situació a les nostres vides que es feia difícil de preveure, com ho va ser l’arribada del feixisme. Prenguem, doncs, llum de na Pintora i siguem previsors pel que pugui passar...o no. Els propers llibres seran Nobles i rebeldes i La memòria de l’arbre de Tina Vallès. Ja dins el mes de març, el primer. Les vostres mares, que no són pas com les altres, segur que agrairan que hi vengueu.
Joan Cabalgante i Guasp