Tot un reconeixment social a una trajectòria que no ha estat fàcil.



Sota el nom d'“Arxiu sentimental de Joan Guaita. 40 anys en el món de l’Art”, el passat dia 7 de juny es presenta al Centre Melis Cursach la donació que el galerista Joan Guaita va fer a l’arxiu municipal de Capdepera ara fa un any. Es tracta d'una sèrie de més de 300 elements que conformen l’arxiu documental del professional. I parlant d'un arxiu sentimental no podia ser més que una emotiva inauguració on es congregà molta gent. Amics, familiars i coneguts de Joan Guaita.



Aquesta donació s'ha vist enriquida per peces d'art que formen part de la col·lecció particular de Guaita. Entre elles cal remarcar la magnífica escultura de Rafael Mahdavi que restarà exposada al pati del centre durant l'estiu per després ser col·locada a un espai públic del poble. També hi ha peces del dissenyador Chus Burés, Bernadí Roig i un llarg etcètera.

L'exposició que es presenta està concebuda com una mostra de documentació des d'una òptica totalment arxivística. Així les sales presenten uns panells descriptius de cada una de les sèries documentals corresponents a l'organigrama resultant de la catalogació de la donació i que detallam al final de l'article.



Ja des dels inicis de la seva carrera, Guaita va demostrar tenir una clara consciencia de la necessitat de recollir la documentació generada en la seva activitat, ja fos en forma de documentació en paper,digital o fotogràfica. I per altre banda ha tingut la disciplina de recopilar tot el que es publiqués sobre la seva feina.



Així la donació realitzada permet seguir la seva trajectòria professional i contextualitzar els artistes que han treballant amb ell, però pel que fa al reculls de premsa aquests documents esdevenen cròniques socials de l’època.

Joan Guaita ha vingut a Capdepera per ésser present al CMC durant el muntatge de la mostra. Una gran i emotiva exposició que abarcarà tot l'estiu del Melis Cursach.



I la festa, acabà amb música, amb membres de la banda a l'estil xaranga.



Els més veills encara recordam l'exposició de la seva col·lecció al Castell de Capdepera l'any 1999 amb motiu de la copa Davis (erem temps de fotografia analògica i no hi havia xarxes socials). Temps tendrem per aprofundir en la feina de Joan Guaita amb entrevistes i comentaris detallats de la seva obra. 




Joan Guaita Esteva, nascut a Capdepera i autodidacte de formació. És un dels galeristes i promotor d’esdeveniments culturals més importants dels darrers 40 anys. Paral•lelament ha desenvolupat una amplíssima activitat nacional i internacional no sols amb galeries europees, sinó que la seva trajectòria l’ha duit també a fer feina a altres continents com Amèrica i Àsia. Aquests aspectes el converteixen en un personatge indispensable per interpretar la vida social i cultural de les illes.

A aquesta activitat professional s’hi ha d’afegir una no menys important segona activitat personal de caràcter altruista, amb una doble vessant: Una cara és la de dinamitzador cultural incansable del seu envoltant. L’altra és com a gran relacions públiques, organitzant nombrosos esdeveniments que són i han estat un lloc d’encontre de persones i personatges que provenen de diferents àmbits (professional, social, cultural, artístic i econòmic), no sols de les illes sinó de molts altres  indrets del món.

A finals de l’any 2022 Joan Guaita va començar a manifestar la seva voluntat de donar la seva documentació professional a l’arxiu municipal de Capdepera. La primera donació fou el desembre del mateix any, però ha continuat fent donacions de forma ininterrompuda fins a l’actualitat. Aquest fet ha enriquit enormement els fons de l’arxiu i el patrimoni de tots nosaltres.

La documentació donada ha estat sotmesa a un procés de gestió arxivística, inventari i catalogació, i alhora molta ha estat digitalitzada per tal de preservar-ne l’ús. Aquesta exposició ha estat concebuda com un fet arxivístic, en el qual es pot veure el sistema de classificació i també exemples de la documentació que ha produït al llarg de la seva trajectòria.

La presentació es troba esquitxada de molts dels originals que formen part de la col•lecció privada del donant, i que arran d’aquest esdeveniment ell ha volgut donar al seu poble. La intenció és que l’Arxiu Municipal de Capdepera sigui el lloc de referència per als investigadors i estudiosos de la figura del gabellí internacional que és Joan Guaita i també de la realitat històrica i cultural de la nostra comunitat dels darrers 40 anys.


















ESTIU DE CAN MELIS 2024

 EXPOSICIÓ ARXIU SENTIMENTAL

Obert del 7 de juny al 20 de setembre de 19 a 21 h. Dilluns tancat
 

CONFERÈNCIA DEL DR. FRANCISCO JARAUTA

“La Colección: una aventura del gusto y la curiosidad”

21 de juny a les 20 h. Centre Melis Cursach
 

CONCERT DE CLOENDA AMB CLAUDIO CONSTANTINI

Piano i Bandoneó

Cloenda exposició. 20 de setembre a les 20 h. Torre de Canyamel