Una proposta expositiva que es podrà visitar fins al 31 d’octubre i forma part del projecte XTANT per promoure l’artesania tèxtil tradicional.La torre de Canyamel, edifici històric del segle XIII, ha obert un any més les seves portes al món de l’art a través de l’exposició "Nodrint les nostres arrels. Un diàleg entre art i artesania" -Nurturing our roots. Dialogue between art & craft- que reivindica els materials i les tècniques tradicionals del patrimoni tèxtil.

La mostra acull obra d’una dotzena d’artistes internacionals procedents de l’Índia, Mèxic, Marroc, Colòmbia, Espanya… Es tracta de peces úniques, teixides i brodades a mà, realitzades amb tints naturals, que conten històries a través de vestits rituals; estores fetes amb nusos berbers que representen paisatges llunyans; fotografies de cascades d’aigua infinites; i instal·lacions d’art conceptual. Són creacions d’artistes arribats de diferents punts del món: Remigio Mestas, Ana González Rojas, Shradha Kochhar, Ana Belén Rodríguez, Ana Lamata, Carmen Castañeda, María García, Maison Artc, artesans wixárikas, Andrea Sender, Augustin Nicolas Rivero, Atelier Talasin i Howareyoufeeling Studio.
El projecte XTANT

La proposta expositiva -que s’ha inaugurat aquest dissabte, 11 de maig i es podrà visitar fins al 31 d’octubre- forma part del projecte XTANT, creat per Kavita Parmar i Marcella Echavarria per promoure l’artesania tèxtil tradicional. Fa cinc anys que se celebra a Mallorca i enguany disposa de diferents espais expositius, com és el casal senyorial de Can Vivot i el Museu Es Baluard, a Palma, i la torre de defensa de Canyamel, a Capdepera.

En aquesta edició, el lema escollit és Roots -arrels- que, lluny de mirar el passat com un article aïllat, cerca comprendre les arrels per allò que realment són: no només orígens sinó parts contínues d’un organisme viu. XTANT pretén inspirar les noves generacions a valorar la sostenibilitat, la identitat personal, la tradició i el consum responsable per sobre de les tendències comercials a través de converses, tallers, rituals i exhibicions tèxtils, que reuneixen més de 65 mestres artesans, activistes i dissenyadors convidats de 23 països.

La torre de Canyamel ha esdevingut enguany un dels pols d’aquest esdeveniment, amb l’exposició ‘Nodrint les nostres arrels’ que neix a partir dels cinc pilars de XTANT: consciència, bellesa, artesania, temps i comunitat. De fet, la mostra que s’ofereix a la torre vol ser una exposició viva on part de l’obra anirà canviant al llarg d’aquests cinc mesos amb diferents intervencions a partir d’aquests cinc pilars. La proposta que XTANT ha creat a la torre de Canyamel cerca ajudar-nos a examinar les nostres arrels a partir de la práctica creativa crítica d’aquests artistes destacats. Una invitació a un viatge interior de reflexió individual i col·lectiva.

Molt recomanable !