Fortuna / A l'horitzó

 

Un dia, no saps ben bé com, “descobreixes” un escriptor, del qual no havies sentit parlar mai. Llegeixes una novel·la seva que ha caigut a les teves mans i quedes enganxat. I aleshores vols saber-ne més coses, qui és aquest Hernán Díaz, què més ha escrit... Dues novel·les, només dues, però, deunidó: A l'horitzó (In the Distance, 2017), finalista dels premis Pulitzer, entre altres reconeixements, amb traducció a dotze llengües; i Fortuna (Trust, 2022), premi Pulitzer 2023, obres amb les quals s'ha consagrat com un dels autors més interessants del panorama literari actual. Mentrestant, aquest lector empedreït que això escriu, badant. No podem estar en tot.

Segurament, estimats seguidors d'aquesta secció, molts o pocs, sabeu moltes més coses d'Hernán Díaz que no jo. En tot cas, per si hi ha algun despistat com jo mateix, us he de dir que aquest escriptor és argentí de naixement (Buenos Aires, 1973), i que arran del cop d'estat d'aquell país, de 1976, va anar, amb la seva família, a viure a Suècia. De tornada a l'Argentina, amb la restitució de la democràcia (1983), tornà al seu país d'origen, on completà estudis universitaris, però ben aviat va sentir-se cridat a noves realitats geogràfiques i culturals. Una cosa sí que la tenia clara: volia viure en anglès. “L'anglès és la meva llengua perquè és la que vaig triar. No puc explicar per què sent tant d'amor per aquest idioma. Però, sens dubte, viure en anglès ha estat una de les decisions més importants que he pres”. I, clar, en anglès ha escrit les dues novel·les esmentades, afortunadament  traduïdes al català per Edicions del Periscopi.

I ara un petit tast d'aquestes obres. Va passar, ignorant de mi, que vaig llegir primer Fortuna. Aleshores ni sabia de l'existència d'A l'horitzó. Mai hauria cregut que un tema relacionat amb els doblers, el poder i el gran capital podria resultar-me una lectura tan engrescadora. Estam en els Estats Units de començament del segle XX, amb el crac del 29 enmig, atrets per la prosa d'Hernán Díaz que, gràcies també a la traducció de Josefina Caball, aconsegueix abduir-nos fins a un món que crèiem llunyà. L'autor cuida el llenguatge amb esment i, a més, teixeix un relat en quatre parts, quatre veus narratives, quatre punts de vista que, al voltant d'una mateixa història, es complementen i, adesiara, es contradiuen. I és que la història, la veritat, sovint és una qüestió de perspectiva. S'ha de dir que, potser, a algun lector li pot resultar un punt eixut l'estil d'aquest autor, en el sentit que totes i cadascuna de les paraules semblen posades en funció del relat, sense que hi sobri ni hi manqui res. Sobretot que no hi sobri, ni un adjectiu per fer guapo. Funcionalitat absoluta. I a qui això escriu ja li està bé. 

I, com he dit, després de Fortuna em va mancar temps per anar a cercar A l'horitzó, la primera novel·la de Díaz. I aquí vaig acabar de lliurar-me a aquest autor, incondicionalment. Es tracta d'un relat en el qual s'hi ha volgut veure una relectura del clàssic western, de la mítica conquesta de l'Oest americà, que a nosaltres ens havia arribat, especialment, per mitjà del cine. I, efectivament, l'espai i el temps en què se situa l'acció d'aquesta obra són els propis d'aquelles peripècies que, a través de la pantalla, ens obriren un món ple d'aventures i d'heroïcitats. Eren històries d'uns pioners capaços de sobreposar-se a qualsevol adversitat i amb un rerefons moral que després hem hagut de  posar en entredit: la llei del més fort, ull per ull, justícia sumària, excés de violència... Però, A l'horitzó aquell espai i aquell temps són un escenari, un pretext, diria, per a apropar-nos a un personatge fascinant, en  Håkan, en què l'home s'encara a una soledat animal, a la injustícia d'altres homes, a la més elemental i estricta supervivència, tot en una natura hostil que, això no obstant, acaba per esdevenir la seva única aliada. Una desmitificació en tota regla. Per a aquest lector empedreït, una lectura molt més recomanable, molt més profunda, que la reconeguda Meridià de sang de Cormac McCarthy.

 

 Herán Díaz A l'horitzóEdicions del Periscopi SL – Barcelona 2020; FortunaEdicions del Periscopi SL – Barcelona 2023cxv