GIRANT L’ULLADA CAP ENRERE
        
A N Y   1981:  3ª  part

POLÈMIQUES CONSISTORIALS, ASSOCIACIONS, ESCOLES, INCENDIS I RELLEUS PARROQUIALS.


Arxiu: Bartomeu Melis “Meyme” 





PORT ESPORTIU A CALA RAJADA :  NI SÍ NI NO

  L’Ajuntament convoca, a la Sala, partits polítics, sindicats i associacions de veïnats i d’altres entitats oficioses per a donar-los a conèixer el contingut d’un avantprojecte de port esportiu al moll de Cala Rajada, promogut per Miquel Caldentey “Creu”.
    Una volta debatuda la iniciativa del promotor, els portaveus dels col•lectius reunits manifesten la seva inicial decisió, tot i assenyalar que possiblement  Cala Rajada, amb aquest projecte, podria rebre una fort impuls comercial
      El resultat fou el següent: Associació “Es Faralló” (A favor); C.C.O.O. (NO); Associació Son  Moll (SÍ);  P.C. (NO); Confraria de Pescadors (NO); Associació Font Sa Cala (SÍ); UGT (NO); APA. (Ni sí ni no); PSOE, no es pronuncia fins no comptar amb un estudi complet de viabilitat i efectes positius; i finalment, UCD, “no sap, no contesta”.
       La cosa, per tant, no prospera i s’ajorna.


Port esportiu de Cala Rajada



PROJECTES  I REALITZACIONS MUNICIPALS

    L’Ajuntament dóna sortida a una caterva de projectes, entre els quals destaquen la carretera de sa Pedruscada, na Llarga, cala Mesquida, es Fangar i uns polígon de les urbanitzacions de Canyamel, Cala Provençals i es Bufador.
    La Comissió de Govern informa, al mes de novembre, que fins aleshores ha celebrat 29 sessions plenàries i 51 permanents. Posa èmfasi en la resolució de 121 expedients de millores municipals finalitzats i la concessió de 97 autoritzacions d’obertura d’establiments comercials, 44 denegats i 18 d’instal•lacions temporals. El expedients d’obres de construcció sumen 484, dels que únicament s’han denegat 47 permisos.
     L’Ajuntament està redactant les noves Normes Subsidiàries de planejament urbanístic del  municipi, que han suposat unes 350.000 pessetes d’estudis preliminars. S’han adquirit uns terrenys per a dotació de serveis destinats al Ministeri d’Educació per a un centre d’EGB a Cala Rajada.


La platja de Canyamel i l'urbanització al fons de l'imatge



NOVES INSTAL•LACIONS I SUBVENCIONS
.- En els baixos de la Casa de la Vila s’instal•la un ambulatori mèdic, amb un pressupost de 2.100.000 pessetes, que s’ha ofert a l’Insalud, el qual haurà de proporcionar el personal adient, mentre que l’Ajuntament es fa càrrec del manteniment del nou centre sanitari.
     L’aprovació, segons decret, de redactar tots els documents oficials de forma bilingüe (castellà/català) així com una aportació de 6.000 pessetes per a una Escola de Mallorquí ha sorprès a més d’un.
      Es nombra Caporal de la Policia Municipal (ara, Local) a Melsión Fornés Riera.
      Amb la finalitat d’ordenar l’Arxiu Municipal perquè pugui, en un futur, oferir un servei a la cultura i a la història del municipi, s’aprova sol•licitar al Consell i a la Direcció de l’Arxiu Històric de Mallorca una subvenció per condicionar un espai destinat a tal finalitat.
       La parròquia de Sant Bartomeu de Capdepera ha sol•licitat a l’Ajuntament una ajuda que minvi la inversió que suposa l’electrificació i el rejoveniment de l’orgue de l’Església. Les obres costarien 1.280.000 pessetes i dins aquest pressupost hi ha inclosa l’adequació de l’escala d’accés a l’orgue (que sembla que no figura a l’inventari dels històrics de Mallorca, quan –des de sempre— es creia que sí que ho era). La decisió corporativa resta sobre la taula del plenari.

 
 L'orgue de la parròquia de Capdepera


   ACORDS I APROVACIONS.-  El Consistori veu amb bons ulls la implantació, al terme municipal, d’un campament turístic, a petició de la Conselleria de Presidència i Turisme, preferentment de propietat i gestió privada.
      Es legalitza, amb aprovació de tarifes, l’aigua procedent del pou denominat  “Na Taconera”. Un camió i una màquina neteja-carrers serán adquirits amb destinació al manteniment de les places i vies. I, a més, amb la finalitat de revertir l’arena de les platges, davant del seu deteriorament pels temporals de l’hivern, es comprarà un voluminós aparell mecanitzat, per la qual  cosa el batle viatjarà a Alemanya. Parlen de cent milions de pessetes de cost per la màquina de treure arena.
      El carrer i les noves escales del Recreo (avui Sanç I) han costat  un milió i mig de pessetes. En realitat, aquesta quantitat l’ha haguda de pagar el propietari d’una finca del carrer Elionor Servera de Cala Rajada, en contraprestació del pis de més construït per aquest veïnat del port.

    
CONVOCATÒRIA A LA PREMSA.- El subministrament elèctric s’interromp un dia sí i l’altre també. L’Ajuntament convoca la premsa per a queixar-se públicament, a banda de fer reclamacions a GESA per les continuades tallades de llum i sol•licita als comerciants i industrials del municipi que facin les valoracions de pèrdues per aquest motiu i les pressentin a la Sala a fi que els serveis jurídics interposin  reclamacions.
    El batle, Salvador Moll, surt al pas a certes manifestacions publicades per la premsa, en relació a les festes del Carme i de Sant Roc. Sobre les primeres, diu que ha concedit  a l’organització la quantitat de 262.000 pessetes per a les festes dels pescadors, en les quals el Consistori no ha interferit per res.
     La primera autoritat recalca, per altra part, que les festes de Sant Roc –de caire totalment distint a les celebrades en anys precedents– s’han realitzat en conjunció amb l’associació de veïns “Es Faralló”, que ha donat 700.000 pessetes, i que s’han recaptat en concepte de localitats, a la plaça dels Pins, 511.200 pessetes. “Mai abans hi havia hagut benefici en les festes. La promoció turística és essencial i estam ben satisfets per l’èxit de la gala nocturna”, expressà Salvador Moll.


L’OPOSICIÓ TITLLA EL BATLE DE TRIOMFALISTA
     A l’acte de presa de possessió de Miquel Casellas Fornés com a regidor, per UCD, amb substitució a Joan Ladaria Moll, des de l’oposició es fa un retret al batle en demanar-li si el triomfalisme que exhibeix quan fa saber públicament, des dels mitjans de comunicació, les realitzacions del seu equip de govern, obeeix a la possibilitat de dimissió per la seva part (ja són quatre els regidors del PSOE, partit governant, que han partit cap a casa, disgustats amb l’actitud de Moll i amb altres membres de l’equip de govern integrat per PC i PSM), o si, pel contrari, es tracta de remodela el govern de la Sala amb membres d’UCD i CD. No reben resposta.



ELECCIONS A SA CALA

    L’associació Font de Sa Cala celebra eleccions. Antoni Moll Sureda, com a president “de facto”; Antoni Vaquer Alzina, com a Secretari; i Joan Pascual Amorós, Tresorer, resten intocables. Els vocals que completen la renovada Junta Directiva s’han presentat voluntaris i són: Tomàs Quint Zaforteza, Llorenç Alzina Nebot, Gabriel Gamundí Escudero, Bernard Berchtold, Mateu Estelrich i Susanne Schmidt.
      Entre els acords que pren la nova junta destaca la sol•licitud a la “Jefatura de Puertos y Costas de Baleares”  perquè es realitzi el projecte de regeneració de la platja, la qual es va degradant d’any en any.  Al mateix temps, es dóna la conformitat a la valoració del xibiu allí existent, per part del Ajuntament, per a incloure’l en el patrimoni municipal.


Platja de Sa Font de Sa Cala



RÀDIO CLUB CULTURAL
      Cala Rajada ha rebut la visita de nombrosos radioaficionats europeus. Mantenen contactes amb els membres del recentment creat club de Capdepera i Cala Rajada, els quals ja tenen l’experiència d’haver col•laborat amb la Creu Roja, Protecció Civil, incendis i recerca de medicaments difícils d’aconseguir, a més de haver celebrat una diada per les Escoles per a fomentar la radioafició. A la Casa de Cultura de Ca’n Piricus tenen la seu i són una vintena de membres, que compten amb estatuts i realitzen exàmens per a obtenir llicències. Funcionaran com a “Ràdio Club Cultural Capdepera” i els seus caps són Josep Manel Garcia i Guillem Garau.



PREHISTÒRIA I DECLARACIÓ
        Josep Mascaró Passarius dóna una conferència en el saló de sessions de la Sala, que tracta de la “Prehistòria a Capdepera”. Ha sorprès, i molt, la quantitat de dades i coneixements aportats per Mascaró en relació als jaciments amb què compta el terme municipal i la seva recomanació sobre el manteniment del llocs on es troben. Regidors del Ajuntament, presents a la conferència, varen voler fer palesa la iniciativa que es duu a terme al Castell, per part de brigades de veïnats delerosos perquè no resti cap mala herba dins el recinte emmurallat. Sembla que els propietaris del vetust indret n’hi s’han assabentat de la neteja.
     Es demana a l’Ajuntament, per part d’un grapat d’assistents a l’acte,  un llistat –lcom el que maneja el conferenciant– dels vestigis prehistòrics del municipi per a crear una comissió per poder-los protegir. El regidor de Cultura comunica que s’ha sol•licitat al Ministeri del ram que s’iniciï l’expedient de declaració del Castell de Capdepera com a monument històrico-artístic.



INCENDIS PER TOT EL TERME MUNICIPAL
       
      L’onada de incendis va començar amb dos ensurts  a Cutrí, al Puig Seguer. L’arribada de l’estiu s’encalenteix, fa temps que no ha plogut. Guàrdia Civil, municipals i tanquetes contra incendis no donen a bastament per sufocar els sinistres. Es demana la col•laboració dels veïns i fan acte de presència nombrosos voluntaris. En dos dies, les 6 quarterades que totalitzen ambdós incendis resten controlades. Es comenta que han detingut un jove, causant de provocar l’incendi del Puig Seguer.
   Al mes d’agost, prop de Cala Agulla, s’ha produït un nou incendi, ràpidament controlat. Al Coll d’es Vidriers, un altre, tot seguit. Fou el darrer dia del mes quan Son Favar i s’Heretat foren pastura de les flamarades, que van arrasar més 350 hectàrees.


Proliferació d'incendis en tot el terme municipal de Capdepera

   El desastre va commocionar el llevant mallorquí. Moltes queixes per la manca de participació popular a l’hora de col•laborar en l’extinció del foc, però més abundoses les reclamacions oficials i oficioses per la ineficàcia dels avions i personal d’incendis del Consell que, malgrat dedicar-hi els seus esforços, deixaven de banda la vigilància dels llocs més dificultosos, la qual cosa tornava atiar el foc. Forces de l’exèrcit només guaitaren un dia per les nostres contrades. 


Muntanyes i comellars incendiats



MOR SOR ESPERANÇA SIQUIER, RELIGIOSA FRANCISCANA

    Desprès de quasi 40 anys de labor humanitària en el convent de les Religioses Franciscanes de Capdepera, mor sor Esperança Siquier, als 75 anys, després d’una llarga malaltia que la va recloure i li impossibilità les sortides diàries, a peu, d’atenció als malalts del poble. Aquestes s’havien traduït en caritatives visites domiciliàries, amb la finalitat d’ aplicar, des de la seva condició d’infermera, les injeccions que el metge havia receptat als seus pacients. Les exèquies per la defunció de la germana franciscana foren multitudinàries, demostració eloqüent de l’estimació que Capdepera sentia per sor Esperança.

RENOVACIÓ DE L’ APA DE S’ALZINAR
    Es renova la junta directiva de l’Associació de Pares d’Alumnes del Col•legi s’Alzinar, de Capdepera. La presideix Gabriel Flaquer Terrassa. En surten elegits nous membres: Maria Melis Nicolau, Jeroni Alzina Mayol, Josep Miquel Gordiola, Antoni Garau Pascual i Cipriano Lechón Ramirez.
    La vicepresidència passa a ser ostentada per Jeroni Alzina; la secretaria és per a Maria Melis i el tresorer serà Antoni Garau.  Per arribar a un consens en la consecució de poder inscriure suficients candidats (que per poc fa que se suspenguin les votacions) ha transcorregut prop d’hora i mitja.


MIQUEL BESTARD, ENTRENADOR DE PREFERENT
   Un home de la casa blanc-i-verda, exjugador, Miquel Bestard Sancho, s’estrena com a entrenador, a la categoria de regional Preferent, de l’Escolar de Capdepera i Cala Rajada. Bestard ha confeccionat dos equips amb jugadors del poble i als partits de pretemporada ha seleccionat els que integraran una formació i l’altra. El segon equip será el d’Aficionats.
   Anotam els noms de Viejo, Miquel Àngel, Marti, González, Ferrera, Llorenç Sancho, Pedro Sancho, Marcelino, Carayol, Carrió, Climent Flaquer, Miquel Ferrer, Toni Fernández, Benito, Jeroni Ferrer i Bernat Palmer (aquest provinent dels juvenils del Mallorca). Finalment, Biel Torres i Corraliza han fitxat per l’Artà.


Miquel Bestard ex-jugador i entrenador de l'Escolar

    L’Escolar ha iniciat la temporada amb una victòria i dos empats. La cosa pinta bé.  


Miquel Bestard i dos dels seus equips



RELLEU A LA PARRÒQUIA DEL CARME DE CALA RAJADA
      
    El fins ara rector de la parròquia Verge del Carme de Cala Rajada, el pare franciscà Blas Gómez, molt apreciat pels fidels malgrat el poc temps que ha estat entre nosaltres (amb queixes dels feligresos pel seu cessament, que comenten que s’ha realitzat en absència del Bisbe de Mallorca), s’ha acomiadat emocionat, en el transcurs d’una solemne missa.
   Un grup d’església ha lluitat per la designació d’un nou ecònom. El fins ara vicari d’Artà, Bartomeu Català, vilafranquer, que permutarà el càrrec amb Blas Gómez a la veïna localitat, passa a ser el nou rector.



NOVA ESGLÉSIA EVANGÈLICA
   Es nomena a Bernardo Torres Buenache,  pastor-fundador d’una nova capella aliena al temple de Capdepera, dels cristians evangèlics, al carrer Castellet, número 14 de Cala Rajada. L’escissió de la comunitat evangèlica del municipi, amb seu pràcticament inamovible al carrer de Sant Pere, sembla que l’ha propiciada un sector antic dels protestants gabellins.
                                                     

BARTOMEU MELIS