Algunes claus per entendre l'enfrontament entre una part del cos i l'inspector en cap.

 

Aquesta setmana passada el diari Última Hora es va fer ressò durant dos dies dels problemes interns a la Policia Local de Capdepera, suposadament entre una part dels agents i l'inspector en cap, Sebastià Barrantes, qui va ser nomenat el passat mes de juliol.

No és que els enfrontaments o problemes dins la Policia Municipal siguin nous en el nostre municipi. Han estat una constant en els darrers vint o trenta anys. I com que repassar-ho tot suposaria una tasca titànica, ens limitarem a recordar allò més recent. I és que a la passada legislatura ja hi havia divisions internes i un grup d'agents clarament enfrontats a Rafel Fernández. De fet, un sindicat de policia d'àmbit estatal va interposar una denúncia penal contra l'ex batle per diverses qüestions, com ara el pagament de productivitats de forma suposadament irregular.

Aquelles divisions internes han seguit a la present legislatura, i podríem dir que tot plegat és una barreja de política, mala maror entre agents i decisions poc consensuades.

Basta recordar com en el mes de setembre de 2023 un sector de la Policia Local va acusar a través d'Última Hora a l'actual equip de govern de no donar solució a la manca d'espai físic i a altres problemàtiques. Acte seguit els sindicats SPPME, CSIF i FSP-UGT a l'Ajuntament de Capdepera varen emetre un comunicat negant les acusacions i manifestant que un grup de funcionaris, entre ells alguns policies, posaven pals a les rodes a l'actual equip de govern i aclarint que totes les mancances denunciades venien de l'època de Rafel Fernàndez.

No importa ser molt perspicaç, per tant, per concloure que hi ha un grup d'agents “rafelistes” i un altre que no és gaire amic de l'exbatle. Per tant, tenim una plantilla dividida, amb un sector, el rafelista, que ha aconseguit sumar a la seva causa a bona part dels agents que s’han incorporat al cos recentment. Aquest sector rafelista, òbviament, no combrega ni amb l'actual equip de govern ni amb l'inspector en cap, a qui consideren un nomenament polític del PP. Només cal recordar la intervenció del mateix Fernández en el ple del passat mes d'octubre, demanant la dimissió de l'inspector en cap arran d'una trifulca a la sortida d'una discoteca.

El cert és que el sector més rafelista aprofita qualsevol situació per fer paleses les seves diferències amb l'actual inspector. I per donar publicitat a les seves denúncies compten amb un important aliat en la figura d'un conegut periodista de successos  d'Última Hora, que publica les seves denúncies a tota plana, ja siguin rellevants o bé qüestions de poc interès. De fet, cap altre mitjà de comunicació secunda aquestes informacions.

                                                                       Fernández amb el redactor (foto xarxes)

En aquest sentit s’ha de recordar que en aquell ple del passat octubre el regidor de Policia, Manuel Filgueiras, va acusar a alguns agents de filtrar a la premsa una versió exagerada de tot el que va succeir a la sortida de la discoteca Keops.

Sembla evident, en conseqüència, que aquests dos reportatges a Última Hora es basen en informació facilitada per un concret grup d'agents, amb un evident rerefons polític.

Pel que fa als aspectes que suposadament han provocat aquest darrer trull entre un sector de la policia i l'inspector, n'hi ha un, el de la Unitat de Platges, que és un clar reflex de tot el que passa dins el cos. Per la informació que es disposa, no hi havia la intenció de desmantellar aquesta unitat, sinó que en realitat no s'ha pogut formar en els darrers estius a causa de la negativa d'una part dels agents a estar a les ordres del responsable de la unitat. Aquesta situació, pel que sembla, va provocar que l'actual inspector decidís canviar el sistema i fer accions puntuals, però continuades, amb un grup més nombrós de policies.

No pot sorprendre a ningú, per tant, que el tema unitat de platges sigui una de les qüestions que més utilitza Fernàndez per atacar l'equip de govern. Bé, amb aquesta qüestió i amb altres de caire policial, ja que l'exbatle té fil directe dins el cos i rep informació detallada i actualitzada de tot el que hi succeeix.



Dit això, com en totes les coses, no tot es perd pel mateix costat. N'hi ha que comenten que les formes de l'inspector potser no són les més adequades i, de fet, ja li haurien causat problemes a la seva etapa a la Policia de Marratxí.

I també és cert que seria massa simplista reduir-ho tot a obediències a líders polítics, doncs la mala relació entre alguns agents fa temps que s'arrossega, sense necessitat d'influències externes. Per altra banda tampoc es pot oblidar que hi ha un retard en l'inici de les obres del nou quarter de a la policia i que les actuals instal·lacions són lamentables, una circumstància que en tot cas seria imputable als responsables polítics, als d'abans i als d'ara.

Finalment hi ha la qüestió de la convocatòria d'una plaça de subinspector per promoció externa -i no per promoció interna-, que va sortir publicada en el BOIB d'aquest passat dissabte 16 de novembre. Es tracta de la gota que ha fet vessar el tassó segons les notícies que han sortit a premsa. Es comenta que l'equip de govern podria canviar aquesta decisió, però només el fet inicial de no reservar una plaça d'aquesta responsabilitat als agents del propi cos denota que els polítics no es fien d'una part dels agents i que pensen que la millor manera per acabar amb vicis i enfrontaments és dur a algú de fora. De fet, el nomenament del propi inspector Barrantes sembla que corrobora aquesta idea, és a dir, que l'única forma d'acabar amb tanta disputa, faccions i egos és dur algú extern no viciat que posi ordre.

En tot cas, hi ha un fet incontestable: tots aquests enfrontaments i totes aquestes denúncies públiques per perjudicar a l'altra part té una víctima identificada, i no és altra que el poble de Capdepera, que ha de veure com constantment s'embruta el nom del seu municipi i com els pedaços bruts entre els agents es ventilen a les pàgines dels diaris.

Semblaria lògic que tant els agents com l'inspector pensassin una mica amb Capdepera. Deixar de mirar-se la guixa per donar prioritat als interessos generals de la població és allò en què haurien de pensar els funcionaris públics. Les disputes entre agents no interessen a ningú més que als propis agents. Si no són capaços de solucionar les seves discrepàncies sense perjudicar als ciutadans pentura haurien de pensar en canviar de professió.

                   Filgueiras, Ferrer i Barrantes

També seria aconsellable que l'exbatle Fernàndez fes poble, com se suposa que hauria de fer el cap de l'oposició, i deixàs de ficar zitzània entre el funcionariat amb l'únic objectiu d'alimentar el seu ego i perjudicar a l'equip de govern. Si la seva tasca ha de consistir en perjudicar els interessos del poble segurament el millor que pot fer és donar una passa al costat.

I finalment, l'equip de govern actual també hauria de fer el màxim esforç per acabar amb tot aquest afer, per exemple iniciant les obres del nou quarter. Ara és la seva responsabilitat i no hi valen excuses. Seria desitjable que la batlessa o el regidor de seguretat sortissin a parlar i a explicar públicament el que està passant dins el cos i quines mesures pensen aplicar. En canvi, l'únic que hi ha és un gran silenci, en consonància amb una política comunicativa més que deficient. Ningú diu res ni ningú surt a donar explicacions, i mentrestant la ciutadania no sap a què s'ha d'atendre.



Un que mira