A la fotografia feta a un bar del carrer de Cala Agulla no li fan falta comentaris. Ho deixa ben claret: discoteca fins a les tres de la matinada. L'Ordenança Reguladora de l'Activitat d'Amenització Musical de l'Ajuntament de Capdepera prohibeix posar llums de discoteca i pista de ball a l'exterior dels bars on es posa música. L'incumpliment d'aquesta normativa suposa la suspensió de la llicència de l'activitat principal del local. Si ho entenc bé, aquest i altres locals del poble haurien d'haver estat clausurats fa estona *.


L'ordenança també diu que els altaveus han d'estar tots girats cap a l'interior del local (entenc que el text legal suposa, erròniament, que els altaveus estan colocats a dins del local) que haurà de tenir la suficient capacitat d'absorció acústica segons marca la normativa. I què marca la normativa municipal? Que no es poden emetre més de 55 decibels a dos metres de la façana on es té la música en marxa. Quant són 55 decibels, quin renou els produeix? Això és el més sorprenent: una conversa animada entre dues persones ja arriba a 55 decibels. Els bars on es posa música a la nit passades les 24:00 arriben i superen tranquil·lament els 100 decibels. Segons l'Ajuntament, l'incumpliment d'aquest punt suposarà la desconnexió dels aparells fins que s'hagi solventat el problema i es considerarà falta lleu. L'Ajuntament, per tant, també hauria d'actuar d'ofici en aquest cas.


Segons l'ordenança municipal, l'horari en que es podrà posar música als bars, sense ball, serà fins a les 3:00 de la matinada i fins a les 3:30 els divendres, dissabtes i vigílies de festius. A Cala Rajada cada dia és festa, per alguns. A més impera la llibertat d'horaris total: es pot obrir les 24 hores del dia 7 dies a la setmana. Un advocat especialista en temes de contaminació acústica m'explicava que no havia vist mai una normativa similar, que deixàs un marge d'hores tan ampli. Pensa que deu ser única a Europa. En tot cas, segons l'ordenança de l'Ajuntament, tots aquells locals que no estan ben insonoritzats (com pot estar ben insonoritzat un local que té els altaveus a fora?) hauríen de cessar l'ambientació musical a les 24:00. En cas d'incumplir reiteradament aquest i altres punts, l'Ajuntament obrirà expedient sancionador, precintarà els aparells, suspendrà la llicència... Tot això ho diu la normativa que trobareu adjunta a aquest text i que data de l'any 2003.


A la pràctica en què es tradueix tot això? Ahir va venir una amiga catalana a visitar-nos a Cala Rajada. Ella va viure a Mallorca molts anys i li encanta. Tornen cada any. I cada any els deim que agafin hotel a Cala Rajada. Però s'estimen més localitats com Cala D'Or. "Allà després del xou que fan a l'hotel, a les 22:30, hi ha un silenci deliciós. Tot són famílies". Paguen 300 euros cada dia pel seu apartament. En els 10 dies que hauran estat a Mallorca s'hauran deixat 3000 euros només en estància més tots els dinars, sopars i altres despeses que fan fora de l'hotel. Segur que el pitjor turista és el que no ve? 


A la península ja hi ha diverses sentències que condemnen a presó i/o a una forta multa als contaminadors acústics. També hi ha casos en què s'ha obligat al batle a deixar el seu càrrec per prevaricador. Davant la inoperància de l'administració, els particulars acudeixen als tribunals i, en molts casos, els acaben donant la raó. Ho podeu comprovar:
http://www.sorolls.org/preso_sorolls_torturadors_acustics.htm
http://www.sorolls.org/docs/noticiacast_24_02_07.htm

 


* Prevaricar: Desviar-se algú del seu deure, mancar a l'obligació del càrrec que exerceix.

ORDENANÇA REGULADORA DE L'ACTIVITAT D.AMENITZACIÓ MUSICAL I AUTORITZACIÓ MUNICIPAL COMPLEMENTÀRIA