Les xarxes de telefonia mòbil també saturades, és el «throughput».


Qui no ha tengut una conversa telefònica interrompuda aquest estiu? O la impossibilitat de contactar a la primera telefonada? O no disposar de connexió de dades per a una consulta a internet?

Tot això independentment de si teniu connexió 4 o 5G.

La saturació turística també ha arribat a la telefonia mòbil. D'això no se'n parla. Com és una situació temporal, que es refà en dos-tres minuts, es pot suportar. Podem criticar la saturació de les carreteres, de les platges, de l'aeroport, dels hospitals..., de qualsevol servei manco l'extensió del nostre cos, el mòbil.

Les webs oficials expliquen:«La saturació de les xarxes sol produir-se per una causa molt simple i comuna: un augment d'activitat o d'usuaris a les xarxes mòbils o fixes durant un període de temps, a causa d'un trànsit inusual d'activitat, en què les xarxes no poden assimilar tot el trànsit, i per tant no permeten que més usuaris puguin tramitar les peticions de connexió de veu o dades. Una conseqüència de la congestió és que un augment incremental porta a un augment menor del trànsit cursat o fins i tot a una disminució del throughput de la xarxa»

.Què és el throughput?

El throughput o taxa de transferència efectiva és la quantitat de dades (sense sobrecarregar) que es pot transmetre a través d'una xarxa en un moment donat. Normalment, es mostra en forma de mitjana i es mesura en bits per segon (bps). La taxa de transferència efectiva de la xarxa és un valor fonamental per mesurar el rendiment d'una connexió de xarxa. Un gran nombre de paquets perduts o d'errors durant la transmissió de missatges, pot arribar a produir una taxa de transferència efectiva menor i reduir el rendiment.

Al món funcionen més de 6.900 milions de mòbils. El 68% de la població mundial disposa de mòbil (recordau que n'hi a que funcionen amb dos i tres aparells). Si descomptam els menors de 10 anys la xifra s'enfila cap als 75%. Caldria fer un pensament.

Queda dit. Els serveis privats no milloren els públics. No arreglarem res, però ja coneixem una nova paraula.