Crec que la decisió del batle de no voler incloure a Cala Rajada a les lleis autonòmiques, la problemàtica encruelida de l'anomenat turisme d'excesos, és errònia. Ho dic com a cala-rajader/a i no per posicionar-me a favor o en contra de cap partit. Crec que és errònia perquè encara que ell digui que amb les ordenances locals ja n'hi ha prou per afrontar-ho és cert i no és cert alhora. És cert perque la mesura seria massa restrictiva per a certs col·lectius i no és cert perquè per molta d'ordenança que hi hagi no preveu "l'efecte cridada" que pot causar aquesta decisió i més encara quan hi haurá l'Eurocopa de futbol. És a dir, si la llei preveu restriccions severes en els indrets "calents" com Magalluf o s'Arenal per a la venta d'alcohol, llavors, que quedaria de Cala Rajada que, segons ell, no és com aquets indrets? I dir que Cala Rajada "no és com aquets indrets" o que això només és "cosa de dues o tres setmanes" és molt relatiu per no dir fals. Podría esser que no tenguem la mateixa infraestructura que ells tenen emperò l'atmosfera i la gent que està disposada a fer el mateix que allà, sí que hi sòn, vaja si hi sòn!! Hi ha col·lectius de turistes interessats a "agermanar alcohòlicament" Cala Rajada amb aquells indrets. Degut a la zonificació que això contempla hi ha hotels que han baixat els preus i també hi ha hotels que els han apujat en previsió del que pot esdevenir l'assumpte. Allò que el batle ve a dir és, per dir-ho d'una manera original, que fa un brexit municipal per no reforçar les ordenances existents.
Anem a veure. Les coses s'han de dir pel seu nom. Aquestes són lleis que condicionen molt la venta d'alcohol, això si, emperò no evita l'arribada massiva de grups que estàn disposats a tot per a beure'l al preu que sigui i allà on sigui. En altres paraules, prohibit beure alcòhol per la via pública emperò a la via pública es veuen intoxicats etílics. Prohibit fer balconing emperò omplir hotels de clients amb el perfil idòni per a que ho facin. Per cert, això del balconing sempre ha estat prohibit, emperò ara ja serà oficial, ja que la llei autonòmica preveu sancions als hotels si no expulsen a aquells que ho duguin a terme. Per que un pot pensar que si els turistes que cerquen a Cala Rajada allò que les ordenances els hi restringeixen podriem pensar que s'ho rumiaríen més de dues vegades abans de fer una reserva a qualsevol hotel on són els més adients per ells. Emperò això no passa. A Cala Rajada els hotels especialitzats en aquesta classe de turistes sempre estàn plens i són els qui fan l'imatge tan tipica de postal del estiu gabellí...
La paradoxa dels supermercats
És una imatge típica de postal que es repeteix estiu rere estiu, desde principis de maig fins gairebé a les acabatalles d'agost. És una imatge xalesta i grollera alhora emperò ja la veim tan normal i tan entaforada en el paratge de l'inconscient col·lectiu que ja ens passa desaperçabuda.
Un bon matí de qualsevol dia d'estiu, entre les 10 i les 12 del migdia. Un estol de joves, qualcuns d'ells menors d'edat ( sobretot pel juliol i agost ) disfressats o amb banyadors i tovalloles penjades al coll i altaveu amb música en marxa, qualcuns amb speaker, esperen, just a l'entrada, els seus amics que hi han entrat a comprar "provisions" per a continuar amb la gatera del vespre anterior. Packs de 24 llaunes de cervesa per a traginar cada un i, si hi ha lloc també i estàn disponibles, una nevera plena de begudes alcohòliques de tota classe carregada de gel, ansa per ansa, fins a la platja de Cala Agulla. Ja hi pot haver senyals a la platja que indiquin que les botelles de vidre o els aparells musicals no estàn permesos, sempre trobaran un camí o una forma d'entrar, com per exemple, pels pinars de darrere la platja. Després, quan ja han acabat tot a la platja fan la mateixa processó emperò a l'inrevés. De la gatera que duen van caminant pel carrer fins al supermercat. Ara, mentre esperen als seus companys ja n'hi ha que directament s'ajeuen al terra amb els matalassos d'aire i tornen comprar alcohòl i molta d'aigua per a fer minvar la ressaca. I se'n van cap el hotel...
Els petits i grans supermercats s'han convertit en els grans proveïdors i ho dic sense acritud, ja que contraresten qualsevol llei que no permeti endur-se'n alcòhol a certes hores en altres llocs i rebaixa així el control per a que aquestes begudes no arribin a les mans dels menors de divuit anys, no tot s'ha de circumpscriure a l'àmbit nocturn. I és que comprar alcòhol, si ets major d'edat i, dur-lo cap a les habitacions dels hotels, no està prohibit i és molt bò de fer. Mentre uns esperen defora els altres compren les begudes..., i ja s'arreglen entre ells. O sigui, que eviten les ordenances municipals realment? Realment enfronten el problema desde l'arrel? De debò estàn enviant un missatge per a dir que a Cala Rajada aquets comportaments no són ben vists, como si que ho fan les lleis autonòmiques? Les ordenances no prohibeixen, en principi, la venta d'alcòhol, emperò, si que per aquells que no l'haurien de beure no ho tenen tan controlat o almenys és la sensación que es té. Kebabs i Burger Kings oberts les 24 hores del dia. Els llocs on fumen amb shishas (ves a saber tu que) proliferen. Les motos elèctriques circulen per tot arreu sense cap mesura de control... Podría ser que l'Ajuntament qualque dia arribi a la conclusió de que haurá d'acceptar incloure a Cala Rajada a les lleis autonòmiques.