De esquerra a dreta: Agustí Torres, la Regidora Lorena Molinillo, el Batle Rafel Fernández, Maria Massanet, Gabi Einsele i Gori Rexach.
El passat dijous 8 de juny de 2017 es va presentar el projecte “El temps s’esmicola” a la seu de la ONU a Ginebra
A tal fi ens desplaçarem alguns dels membres de l’equip de treball per tal d’organitzar els aspectes tècnics. En el vol de primera hora sortirem cap allà Agustí Torres, Gori Rechac i Maria Massanet acompanyats per familiars i amics. Un altre membre de l’equip de treball, la investigadora suïssa Gabi Einsele, es va desplaçar des de Zurich per la tarda. Antoni Capellà no va poder assistir a l’acte per motius personals.
A l’arribada a Ginebra desprès de contactar amb els amics i simpatitzants que havien volat el dia anterior, ja ens reunirem amb el Canceller Cenzual per coordinar la presentació de la tarda. A les 18 h. ens trobarem tots els membres de la delegació mallorquina que ja havien arribat a la ciutat per realitzar una visita guiada pel Canceller per l’interior del Palau de les Nacions Unides visitant amb especial deteniment la Sala Sert, donació de la república espanyola a la ONU.
Desprès del recorregut ens desplaçarem a la Sala dels Drets Humans i la Aliança de les Civilitzacions on va tenir lloc l’acte. Aquí rebérem l’impacte visual produït per la incomparable cúpula de Miquel Barceló, segona gran aportació de l’estat espanyol al Palau de les Nacions.
Allà fórem rebuts per l’ambaixador Juan Antonio March i al Canceller Juan F. Cenzual on els membres de l’equip de treball els entregarem un detall gabellí, uns ramets de flors realitzats per les “Madones de sa llata” i que nosaltres també portàvem a la solapa: la llata a l’ONU.
Cap a les 18.45 arribà la comitiva oficial encapçalada pel Batle, regidors i membres del seu equip i seguidament es posà en marxa la presentació. L’acte es va desenvolupar segons el previst. Primer es produïren els parlaments de la presidenta del Club del Libro Español Maria Lopez Colín, el Batle de Capdepera Rafel Fernández i els representants de l’equip de treball: Gabi Einsele i Maria Massanet. Va tancar el torn de paraula l’ambaixador March. A continuació es va projectar el documental en la seva versió francesa.
Tot l’acte va estar impregnat d’una gran emoció. Fets que havien passat a Capdepera, a Cala Rajada, eren exposats a les Nacions Unides. Els membres de famílies descendents dels protagonistes dels nostres fets eren presents a la sala. La família Liesegang i la Villiger podíem veure-se a ells mateixos i als seus avantpassats a la pantalla, i tot això projectat sota la cúpula d’un altre mallorquí. Tot l’acte fou enregistrat fotogràficament pel nostre company Agustí Torres i així d’alguna forma es va produir la quadratura del cercle.
El tema de l’exili, un tema tan vell com actual, es va refrescar amb aquest acte realitzat al mes internacional dels marcs. El nostre poble com a lloc d’acollida i la seva gent, apareguérem com a referent de convivència entre els refugiats i els ciutadans en un moment molt difícil de la història europea amb semblances amb l’actualitat.
Els membres de l’equip redactor del projecte volem donar les gracies a l’Ajuntament de Capdepera i a IB3 per haver cregut en el nostre projecte, però també i molt especialment a les famílies dels descendents dels protagonistes de la nostra historia i a totes les fonts orals que ens han permès realitzar la nostra tasca.
Antoni Capellà, Gabi Einsele, Maria Massanet, Gori Rexach, Agustí Torres.