Història de la Tercera Edat de Capdepera,
contada per un“Col·lectiu de Gent Gran”
Desprès d’un nou congrés – abans fou Eivissa – celebrat a Maó, l’11 d’octubre de 1987, en el qual hi eren presents els components de la junta directiva, aquests foren convidats pel senyor Miquel Sureda, de la Federació de Persones Majors del Llevant, a una excursió de vuit dies de durada a la Península, però únicament per a 4 places; però amb una condició –apuntau la dada–, “han d'haver pres part en el “frente” de la guerra civil espanyola”. Qui podia, ni en va parlar. L’excursió no tingué representants gabellins. La instal·lació d’un telèfon (per import de 6.000 pessetes), que anava amb monedes, al bar del Club, es va estrenar per comunicar la negativa d'acudir al viatge. Com a compensació, la Federació convidà a un sopar al Mallorca Garden de Ciutat, per al qual es va desplaçar, a posta, un autocar a cercar els “gabellins”, i quina no va ser la seva sorpresa quan, passats un dies, reberen els nostres benvolguts directius la recepta pel sopar, l’autocar i “el chou” (així figura escrit) per import de 1.800 pessetes. Per cert, que la instal·lació del telèfon, finalment, es va incrementar, en concepte de lloguer mensual de l'aparell, en la fotesa de 3.985 pessetes, més els doblers que es recaptassin, que revertirien a Telefònica. Desitjant evitar aquest dispendi, es col·locà un pany de maleta per a impedir les cridades i, únicament, faria servei per a les conferències de tipus oficial, o sigui dels dirigents de “Ca Nostra”.
Amb un passacarrers en cotxe dotat d’altaveu, a càrrec del locutor Jaume Tous, anunciant la festa del cinquè aniversari de la fundació de “Ca Nostra”, juntament amb la desfilada de la Banda de Cornetes i Tambors, s’iniciaren els actes que el 27 de setembre (un més de retard que en anys anteriors, i també posteriors) commemoraven l’esdeveniment. A les 10,30 hores, la Banda de Música, dirigida pel mestre Bartomeu Massanet, acompanyà la comitiva d’autoritats i directius a la missa major de la Parròquia. De tornada, a la plaça Constitució, se celebrà un concert en què la joventut d’antany (així resa escrit a l’acta) féu una exhibició d’estils de balls clàssics. Al capvespre, el cor del Club va donar a conèixer el seu nou repertori, i tot foren mamballetes. A continuació, el grup dirigit per la senyora Elionor Gómez, denominat “Castell de Capdepera”, amb el grup local “Sa Gavella” i els “Aires Gabellins” de Francisca Tous, arrodoniren la festiva jornada, finalitzant la festa amb un refrigeri popular a base de coca, ensaïmades,galetes i begudes fresques.Passats un parell de dies, a l’horabaixa, fou projectada una pel·lícula infantil al saló del Club –no es detalla qui fou el projectista de la funció–, en què es cobraren 200 pessetes a cada nin o nina assistent. La directiva, que s’esplaià dient no saber res de l'assumpte, ja que prèviament ningú no havia sol·licitat l’adient autorització, adreçà una queixa al batle –ja què, tanmateix, el local era i és municipal– i com que no es pogué treure ni suc ni sabó del tema, es deixà córrer, però restà escrit a l’acta perquè el fet no es tornàs repetir, segons expressió del secretari de “Ca Nostra”, Pere Vaquer. Tot seguit, segons llegim a l’ordre del dia de la reunió a la qual Vaquer denomina com a comitè, es procedeix a desinfectar el local de l'entitat.
Grup d'Elionor Gómez-Quintero
A l’assemblea general ordinària de data 6 d’octubre de 1987, amb asistència del regidor delegat de Cultura, el senyor Josep Andreu Gallego, aquest va exposar: “Posaré tot quant estigui al meu abast per a millorar les condicions d’aquest club i, així mateix, per a fer la residència” (sic). Es donà compte, per part dels encarregats de tresoreria, de les despeses del cinquè aniversari, que foren les següents: Forn de Ca’n Valero (ensaïmades): 26.400 pessetes, manco descompte de 2.475, es pagaren 23.925,- ptes. Forn de Ca’n Caselles (coques dolces): 14.850 pessetes, manco descompte de 1.650, es paguen 13.200 ptes. Forn Ca’n Angel (coques amb verdura): 19.800 pessetes, manco descompte de 3.960, surt a pagar 15.940 ptes. Na Taconera, begudes: 12.500 ptes. manco descompte de 2.500, pagant 10.000 pessetes. Galetes, 12.800 ptes. Subvencions dels Bancs: “La Caixa” i “Sa Nostra”, 10.000 ptes. cadascuna. La Banca March va pagar les 11.000 pessetes dels programes, i la Caixa Rural, 5.000 ptes. Ajuntament: 25.000 pessetes. El total de despeses s’enlairà a 76.825 pessetes (esperant que no hi hagi error o omissió, posat que aquestes dades s’han copiat literalment, sense fer cap comprovació, de l'estat econòmic d’aquella sessió). Antònia Vives causa baixa com a tresorera, per motius personals, i la substitueix Pere Moll Sancho, el qual juntament amb Joan Sirer Moll, s’ocuparan de la tresoreria de l'entitat, i Vives passarà a ser vocal de la junta directiva. S’aprova l’inventari patrimonial de l’Associació. Finalment, en el capítol de precs i preguntes, es posa en coneixement de tots els associats que tinguin necessitat d’ulleres, o renovació de “lentes”, què per part d’un òptic s’ha fet un oferiment a preus molt econòmics i rebaixats. S’acorda no celebrar ses matances de porc i destinar els doblers a comprar porcelletes i rostir-les. Bon profit!
Co·lectiu Gent Gran - “Meyme”