Universitats mundials ja parlen de medicanes (Mediterranean hurricanes), huracans de la Mediterrània, i no dubten, de fet ho confirmen, que això es produeix per l'incontrolat augment de CO2 a l'atmosfera. 



foto d'arxiu

 

Gairebé ja estam a les portes de cloure, oficialment, una altra temporada turística, que molts ja titllen d’històrica. Realment ho estat, qui no ho vegi així que esperi a escoltar als hotelers a partir de dia 31 d’aquest mes. Entre aquells que no ho veuen així, lògicament, hi podrien estar els més de 50.000 aturats que hi ha hagut a les illes i que encara hi ha (i pujant) – a despit de tota aquest allau de reserves, facturacions, contractacions i visitants que han deixat la seva empremta a les nostres illes –, que no han estat capaços de fer tan sols ni dos mesos de feina. Mentre, els presidents i caps de les cadenes hoteleres no se’n poden avenir de com han de celebrar aquesta temporada. Això sí, l’únic temor que tenen ara és com  fer un front comú al Govern Balear, escollit a les urnes, per tal de fer enrere allò de l’ecotaxa. En aquests moments, això és l’únic que no els permet dormir, però pel demés estan eufòrics.

D'una banda tenim un partit de l’oposició que aspira a governar l’estat espanyol, el PSOE, el qual, per tenir contents els empresaris, l'IBEX 35 i a na Merkel, ja ha anunciat que, si governa, no tocarà allò referent a les indemnitzacions dels acomiadaments de la Reforma Laboral del PP.  És el que ga promès fins a l’extenuació que derogaria en totes les compareixences públiques del seu president. O sigui, aquells que encapçalaven vagues i manifestacions amb els sindicats i altres entitats per tal d’anular la reforma, avui, quan ja es “veuen guanyadors” de les eleccions generals, diuen que mantendran els 22 dies per any treballat davant els 45 o 33 dies de tota la vida. Increïble.

D'altra banda, tenim un govern illenc que vol introduir una ecotaxa, o com diuen certs partits escindits del PP i companyia, posar-li un TIL al turisme. Que n’hem d’escoltar de dois, els ciutadans, dels nostres politics! Davant la preocupació de gairebé tot l’empresariat illenc (llevat de qualque excepció a favor, que n’hi ha, també s’ha de dir), cal fer-se una pregunta. De què tenen por realment quan s’oposen tan en ferm a una taxa que a la llarga és o podria esser tan positiva i necessària? Què hi ha realment darrere tot aquest enrenou i aquestes prediccions negatives que fan els hotelers si s’aplica aquesta taxa? No oblidem que els hotelers són empresaris i no tenen un pèl de beneits. La resposta, crec jo, l’hauríem de cercar a l’inrevés de com pensen ells. Ens diuen fins a l’extenuació que si s’aplica les illes perdran competitivitat i que hi hauria una minva de reserves força notable… Doncs, en realitat, crec jo, és tot el contrari. Ells saben perfectament que la gent no deixarà de venir, saben perfectament que Mallorca (i Cala Rajada) seguiran essent, per a centenars de milers d’alemanys i britànics, l’illa triada per a passar unes vacances, per més en contra o més a favor hi puguin estar els turistes. Mallorca sempre estarà dins les destinacions preferents dels nostres principals mercats, tant amb taxa com sense taxa. El problema, per a ells, no és aquest. El problema rau en la finalitat d’aquesta taxa. Com hem vist aquesta temporada, ja ningú dubta que ha estat històrica en tots els sentits, que ha vengut més gent que mai, que els hotels han tancat més tard de l'habitual, que han contractat més gent que mai… Però, així i tot, no ha significat una millora de sous, no ha significat una millora en el temps de durada dels contractes laborals, no ha significat una millora en la classe de turistes ens han arribat i per què vénen, no ha significat una millora per fer baixar les xifres d’aturats a les illes fins a nivells que qualsevol govern en pogués presumir. Tot això no ha existit, i ells ho saben. Hi ha sectors com el GOB que pensen que si realment és una ecotaxa s’hauria d’invertir en això, precisament; en el medi ambient i a pal·liar l’impacte que té l’arribada de milions de persones a una illa petita com Mallorca. Els hotelers creuen que els propietaris de la finalitat o del que es derivi d’aquesta taxa ha d'esser la societat civil. Com s’explica doncs que si el Govern diu que tal taxa seria per a la millora de zones turístiques ells no hi estiguin a favor? Quin empresari no estaria content en veure que el seu nucli turístic, les platges, els boscos o les instal·lacions i serveis públics estiguessin en perfecte estat de conservació i que això influís perquè els turistes tornassin el proper any?

No hem d’esser tan innocents de pensar que totes aquestes circumstàncies preocupen els hotelers. Ells el que volen és quantitat i no qualitat, i aquest principi l'apliquen a la seva manera d'entendre els contractes laborals i altres coses.

En aquests temps de rècords no hem d'oblidar que també hi ha un altra problema greu, massa greu i tot, i el qual no podem donar la esquena. Perquè d'una manera o l'altra vendrà per a donar-se a conèixer. De fet, ja s'ha deixat veure enguany. Em referesc al canvi climàtic. Una societat que es diu civilitzada, que es diu culta, que es té com a informada de tot - de fet és que estam massa informats de tot, estam infoxicats - no pot ignorar per més temps les conseqüències de l'escalfament global que pateix la Terra. No entraré en detalls sobre si és fals o si els humans hi contribuïm, ja que és que és una realitat, una fotuda realitat, si em permeteu l'expressió. Universitats mundials ja parlen de medicanes (Mediterranean hurricanes), huracans de la Mediterrània, i no dubten, de fet ho confirmen, que això es produeix per l'incontrolat augment de CO2 a l'atmosfera. No es pot seguir negant i fer els ulls grossos davant tot això. Avui en dia, si un govern no pren mesures, si no fa polítiques per fer veure aquesta realitat, o ni tan sols es planteja canviar polítiques per tal de fer davallar les emissions de CO2, és el major error que podria cometre en aquest aspecte, en temps de rècords, a no ser que ja molts de líders mundials triïn l'Opció Pinatubo. Sí, aquell volcà de les Filipines que l'any 1991 llançà tant de diòxid de sofre i àcid sulfúric a l'atmosfera que aquestes gotes no varen caure al terra de nou, sinó que varen enrevoltar pràcticament el planeta, fent disminuir la temperatura global. Això no ho dic jo, està perfectament documentat. Les onades de calor seran més intenses de cada any. Si no ho fa la política, ho farà el clima. Això ho canviara tot.

 
Miquel Estelrich Bestard