EL BALL DE BOT A CAPDEPERA
Aires Gabellins (3)
Ja en els anys cinquanta l'agrupació de na Francisca Tous Cetra començà a actuar per diferents locals turístics de Cala Rajada. Una vegada ho feren a Can March, però el local de referència era Villa Argentina. A principis dels '60 ampliaren el recorregut; aleshores el punt fort fou el càmping de Sa Font de sa Cala, propietat d'Antoni Moll Miquelet. Poc temps després s'hi afegí el càmping de Sa Mesquida, dirigit per Josep Sagrera. A finals de la dècada començaren a actuar a alguns hotels locals.
Aquella continuada activitat estiuenca va fer que dins el nombrós grup Pinzelada Española sorgís la idea de crear una agrupació destinada únicament al ball de bot. Una colla de cantaires, uns pocs músics i una dotzena de joves balladors formaren l'agrupació Aires Gabellins, dirigits per na Francisca; era l'any 1972 o 73 i actuaren per primera vegada a les festes de Sant Roc de Cala Rajada.
A l'origen d'Aires Gabellins hi havia una base humana consolidada dins Pinzelada Española que recollia el bagatge històric del ball de bot a Capdepera; a més comptà amb l'estímul de ser reclamats per a actuar a diferents establiments turístics locals. A tot això hi afegiria un canvi de tendència cultural a les Illes com a conseqüència del final del franquisme i que propicià un renovat interès per la cultura local. L'aparició d'Aires Gabellins coincideix en el temps amb l'aparició de noves agrupacions folklòriques: Aires Sollerics (1969), Aires de Monti-Sion de Porreres (1975), Aires de Pagesia de Sant Joan (1976) i l'any 1979 es crearen Aires del Pla de Marratxí, Aires Villafranquins i Aplec de Gabellins (origen de l'agrupació Castell de Capdepera).
Els anys '70, amb la millora del nivell de vida i els canvis polítics, s'ampliaren els horitzons i l'activitat cultural. Aquells nous aires permeteren renovar el vestuari de les noves agrupacions; fins llavors moltes de les peces de vestir eren deixades per amics i coneguts que les guardaven des de feia molt de temps, pertanyien a passades generacions i en les quals predominaven els colors obscurs. La nova situació va permetre ampliar la gamma de colors i la qualitat de la indumentària.
Aires Gabellins participà a la Iª Trobada d'agrupacions de ball de bot de Mallorca; es celebrà a Felanitx l'any 1977 i convidava el grup local Estol des Gerricó, una associació veterana formada l'any 1964.
L'any 1979 sortiren per primera vegada a actuar fora de l'illa; anaren a Torremolinos i participaven d'un programa de promoció turística; l'organitzador fou en Josep Sagrera. El càmping de Sa Mesquida formava part del grup turístic Continental, que també tenia establiments hotelers a dita ciutat andalusa.
L'any 1980 viatjaren fins a Brussel·les, on varen romandre una setmana. L'any següent repetiren el viatge i actuaren en els mateixos llocs: dos vespres a l'Auditòrium La Madelaine i altres dos a l'Auditòrium de la Ciutat. Els viatges, també de promoció turística, foren organitzats per Antoni Moll Miquelet.
Els anys 1982 i 83 viatjaren fins a París per actuar a les festes patronals de Vitrie. Des de llavors han actuat a Portugal, València, Aragó i Astúries.
Francisca Tous Cetra es va jubilar l'any 1993, quan complí els 65 anys. Llavors la direcció de l'agrupació va recaure en Climent Crespo Flaquer.
En Climent havia començat a ballar l'any 1973, als 8 anys. Sa mare, na Bàrbara Flaquer Rigus, formava part del cor de Pinzelada Española. En aquell temps assajaven a una de les aules de l'escola de s'Alzinar que s'acabava d'inaugurar; ho feien entre les 14 i 15 hores, mentre els alumnes i mestres dinaven; eren una quinzena. Després ho va deixar una temporada. Des de l'any 1978 no ha deixat de ballar ball de bot; ha seguit les ensenyances de na Francisca i ha ampliat el repertori fins a superar la seixantena de danses. Ha mantingut els contactes amb altres agrupacions. A la dècada de 1980 en Climent es traslladava fins a Binissalem per dirigir l'agrupació local de ball de bot, que s'havia quedat sense director; ho féu durant cinc anys. Posterioment passà a dirigir l'agrupació infantil, és a dir, nins i nines d'entre tres i deu anys.
Per celebrar els 50 anys de ball de bot a Capdepera, l'any 1995 organitzaren un festival al Teatre Principal. També se va retre un homenatge a Francisca Tous.
L'any 1999 reberen el Tercer Premi en categoria infantil en el Festival Mundial de Folklore celebrat a Palma i el Primer Premi en la categoria de vesturari. Actualment l'escola infantil de ball de bot assaja dos pics per setmana, els dimarts i els divendres, amb nombrosa assistència. Els divendres, després dels nins assagen els majors.
Des de fa un parell d'anys no actuen pel sector turístic. Les empreses hoteleres contracten grups forans que s'encarreguen d'organitzar totes les activitats de lleure.
Josep Terrassa Flaquer