"El conjunt escultòric “On rompen les ones”, de Joan Bennàssar, transformarà el passeig marítim de Cala Rajada durant la primavera i estiu, convertint-lo en un espai simbòlic, un ritual vora el mar, que ens convida a traslladar-nos emocionalment a través de la contemplació de la bellesa més poètica i suggerent de la figura femenina."
Amb el ritus contemporani de passejar, enguany, a Cala Rajada, també gaudirem del plaer de la bellesa femenina, nua i atàvica de les escultures de Joan Bennàssar. Recorrerem, caminant, el passeig marítim, vorera de mar, on rompen les ones, amb uns altres ulls.
Onze escultures transformaran la mirada perduda al blau infinit de l’horitzó, la flaire salobrosa de l’escuma, la suau remor de les aigües acaronades pel sol i la lluna en temps d’equinoccis.
Onze escultures que contenen tota la càrrega simbòlica i màgica de les divinitats paleolítiques, aquelles primeres figures que l’home va obrar enfora de la paret, amb formes i textures, per tal d’interpretar els seus anhels vitals més enllà de la supervivència.
Com a gran deesses, són divinitats nutrícies que ens evoquen la petjada d’un culte a la fertilitat, personalitzada en la figura de la dona. L’origen i el destí de l’home, on, cíclicament, tot neix i tot retorna.
Joan Bennàssar activa el nostre inconscient col·lectiu, exerceix de bruixot tribal per tal d’interpretar la realitat i suggerir nous somnis. Ens convida a traslladar-nos emocionalment als primers rituals humans, on art i sexe eren sentiment i saviesa, sensibilitat i desig. I ens permet fruir d’un plaer estètic excepcional; modern i evocador. Unes escultures voluptuosament belles, amb el misteri expressiu al rostre, reptadores, harmòniques, plenes de significats, que potencien l’espai, el captiven i el culturitzen.
Descobrim una gramàtica universal de les formes simbòliques: el cercle i les esferes, com a equilibri; la verticalitat com a poder; i les el·lipsis i corbes com a feminitat. A cada escultura trobareu expressions captivadores. Són grans figures amb petits detalls que segurament us remetran a altres situacions, a altres mirades.
I sempre amb la mar de teló de fons. Aquest original “mare nostrum”. Tan nostre. Sempre canviant, sempre suggeridor. Particularment admirat per la seva transparència i especial reverberació lumínica, que ens permet gaudir d’un infinit ventall de blaus. La mar, com el conjunt escultòric, té una força desconeguda que, alhora, la fa admirada i temuda. I ambdós constitueixen un punt de fusió excepcional.
Oferir al ciutadà experiències emocionals úniques en espais públics de trobada serà l’objectiu de les ciutats del futur. Avui, el passeig marítim de Cala Rajada ja ens ofereix aquesta fusió d’oci i bellesa. Ens aporta idees, identitat i imaginació. I a mode de laberint clàssic, ens permet iniciar-nos en nous ritus artístics de la virtuosa mà de Joan Bennàssar.
Gaudiu de l’experiència i no us canseu de repetir-la.
Pere Cortada i Obrador