Indefensió

 "....a punt de finalitzar el curs escolar, la conselleria d’Educació no ha tengut precisament ni la més mínima educació en contestar."


A punt de començar aquest curs escolar i, davant les informacions que sortien sobre l’aplicació del TIL i la convocatòria de vaga, vaig decidir sol·licitar informació a la conselleria d’Educació ja que, com a pare volia saber perquè tanta pressa i quins criteris pedagògics i educatius s’havien tengut en compte per la seva aplicació i, sobretot, com s’aplicaria.

Com que no rebia cap resposta i el curs ja havia començat vaig decidir escriure al Defensor del Poble exposant la meva queixa davant la manca de resposta per part de la conselleria. A continuació ve el relat d’uns fets que haurien d’avergonyir als qui estan al capdavant de la conselleria d’Educació:

16 d’octubre, des del Defensor del Poble em contesten que han sol·licitat informació a la conselleria sobre el calendari i altres qüestions referents a l’aplicació del TIL.

28 d’octubre rep una altra carta del Defensor del Poble on em diuen que, davant la tardança per part de la conselleria en remetre la informació sol·licitada, se li fa un requeriment d’urgència.

27 de novembre, em tornen a dir que la conselleria encara no ha enviat la informació sol·licitada per part del Defensor del Poble i, per tant, li tornen a requerir de manera urgent perquè l’enviï.

14 de febrer de 2014, des del Defensor del Poble em comuniquen que han rebut un escrit de la conselleria  però que, com que aquest escrit no dóna resposta a les qüestions plantejades se li torna a demanar a la conselleria més. En aquest cas, des del Defensor del Poble em remeten un informe on es detalla la informació sol·licitada i les qüestions que els preocupen:

- Resultats de l’avaluació inicial als alumnes per veure si estan capacitats per rebre una assignatura completament en una llengua estrangera.

- Informació sobre les mesures de suport que s’han aplicat, sobretot aquelles dirigides als alumnes que abans no han rebut ensenyament en llengua estrangera i, per tant, no disposen necessàriament de competències lingüístiques per rebre ensenyament en una llengua estrangera.

- Informació sobre la validesa dels respectius projectes lingüístics dels centres.

- De la documentació enviada per la conselleria, es desprèn clarament, segons el Defensor del Poble, que els centres difícilment han pogut acabar els projectes lingüístics a causa de la manca de temps i, en definitiva, no han pogut organitzar els aspectes lingüístics de l’ensenyament.

- Es demana informació sobre els centres que no han vist aprovats els projectes lingüístics i l’antelació amb que ha acabat la tramitació d’aquests projectes respecte de l’inici del curs escolar

- Es demana informació detallada respecte del nombre de professors que han d’impartir les classes en llengua estrangera i que acrediten el nivell exigit i sobre si són suficients per cobrir tots els llocs de treball docents necessaris.

- Nombre de centres on no s’ha pogut implantar el programa trilingüe per manca de dotació de professorat qualificat.

Com es veu, una petició d’informació que va començar el mes d’octubre i que, a punt de finalitzar el curs escolar, la conselleria d’Educació no ha tengut precisament ni la més mínima educació en contestar. Si ja ni fan cas a una institució com el Defensor del Poble que podem esperar la resta? I encara ens volen fer creure que són els mestres els que juguen amb l’educació dels nostres fills? 



Mateu Garau Flaquer