per Paula Valls Fuster





Tinc una antiga amistat amb “Jato”, el pregoner del Medieval de Capdepera, i no vaig poder sostreure’m a venir a escoltar-lo, el proppassat divendres, a la Capella del Castell. Jaume Tous em digué, en acabar l’acte, amb la seva proverbial sornegueria: ”Les dues persones que hem parlat enguany ja pertanyem a l’“ancien régime”, com diuen els francesos”. Una servidora, en sentir aquelles paraules, va patir un cert ensurt;  jo que procur ser moderna, demòcrata, refractària a passats règims polítics… Però no, l’amic Jaume no es referia a Franco, sinó que era una definició que volia significar que tant ell com la senyora que el va presentar – amb la tracalada d’anys que porten sobre les seves espatlles –  ja són ancians i que estan a règim, sense que això vulgui ser menció ni recordança d’haver estat a règim a l’hora de menjar en aquells temps de la postguerra que en el pregó es va citar.
En Jaume és, sens dubte, un pou de saviesa, més que res pels quasi 90 anys que, diu, ja està a punt de fregar
(no és ben be així i, com comenta la seva esposa Catalina, ”sempre se n’afegeix, d’anys”). Ho vaig demanar a “Meyme” – que va parlar de “Jato” en un dels seus llibres –  i em digué que són 86, quasi 87,  els anys que té en Jaume. ”És tot ell una solada d’experiència, de vivències, un tipus polifacètic, i és ben segur, si li haguessin deixat tot el temps al seu abast, que desprès de 24 hores encara parlaria, sense ajuda de paper, apel·lant a la memòria, talment un jovenell.”  Es un fenomen, en “Jato”, ens comentava en Tomeu. 
Hagués volgut saludar la seva filla, però la llargària del acte em va fer impossible d’estar-me més temps a Capdepera, ja que tenia un altre compromís i volia visitar el Mercat abans de partir.  Va ser suficient per a mi, veure-la penetrar del braç d’en Jaume, a l’oratori, talment una núvia. En una altra ocasió ja departiré amb ella, donat que na Joana (na Joana Gomila), em digué que, precisament,  fou aquella senyora vestida de blanc l’organitzadora del lluït acte, promogut per la tricefàlia oficial gabellina, integrada per l’Ajuntament, el Patronat del Castell i l’Arxiu Municipal.  Enhorabona a tots ells i, especialment, a Jaume Tous “Jato”.