Regeneració de Cala Agulla: el GOB demana a les administracions competents que abordin el tema de forma responsable












Aquestes darreres setmanes torna a ser d’actualitat la reclamació de regeneració artificial de la platja de Cala Agulla (Capdepera), sobre tot per la mobilització que estan impulsant els hotelers de la zona i que contempla una manifestació el proper divendres dia 25 de juny. En relació a n’aquest tema, des del GOB volem transmetre una sèrie de consideracions:

1. La regeneració artificial de Cala Agulla és una “solució” transitòria. La platja ha perdut arena en les darreres dècades, a causa de la mala gestió de la neteja, la degradació del sistema dunar i el transport d’arena que en fan els turistes. Aportar arena incrementarà la superfície de platja de forma immediata, però la pèrdua de sediment es mantindrà si no s’adopten mesures més adequades (les actuacions realitzades fins ara per la Demarcació de Costes a les Illes Balears s´han de considerar bastant insuficients). Regenerar la platja sense abordar la problemàtica de fons ens planteja un escenari futur que, en més o manco anys, serà similar a l’actual. I què farem llavors? Tornarem recórrer a la regeneració? Multiplicarem l’impacte?

2. L’estudi d’impacte ambiental del projecte no ha estat sotmès a exposició pública, com es fa habitualment amb els projectes importants d’actuació sobre el domini públic marítimo-terrestre. El projecte de regeneració de la platja de Cala Agulla que es va plantejar fer amb arena extreta del litoral d’Estellencs sí que va passar a informació pública. No entendríem que aquesta nova opció del projecte, que ara planteja l’extracció de l’arena de davant la pròpia cala, no es sotmetés al mateix tràmit, tenint a més a més en compte que l’afecció a zones protegides és ara més important.

3. Lamentam que en un tema ambientalment tan important com aquest, en què es pretén actuar sobre una zona que és ANEI (Àrea Natural d’Especial Interès), LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i Reserva Marina la responsabilitat del Govern en la gestió del projecte s’hagi deixat en mans de la Conselleria de Turisme i Treball. Entenem que per les circumstàncies (la reclamació de l’actuació està capitanejada per l’associació hotelera de la zona) la Conselleria de Turisme i Treball pugui ser un interlocutor convenient, però ens preocupa la impressió que la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat està jugant un paper de segona fila quan és la responsable de vetllar per la preservació dels valors naturals d’aquesta zona.

4. Els problemes econòmics que està patint el sector turístic de Cala Rajada no tenen a veure fonamentalment amb la situació de la platja de Cala Agulla, sinó amb el model turístic de la zona, que des de fa anys es troba immers en una tendència progressiva cap al turisme jove i de baix poder adquisitiu. Aquest tipus de turisme, en bona part promogut pels propis hotelers, genera un ambient poc favorable per altres opcions de més qualitat que la zona tenia fa dècades i ha anat perdent progressivament. En aquest sentit, consideram que el municipi hauria de reflexionar una mica més sobre la seva política turística, enlloc d’atribuir tots els mals a la situació de Cala Agulla.