La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori ha remès una nota de premsa de l'inauguració de la via-verda, que transcorre per l'itinerari on havia de passar la línia de tren Artà- Manacor. L'acte va comptar amb la participació de representants i/o regidors dels ajuntaments de la comarca, per bé que l'únic batle present va ser el de Sant Llorenç.
" El president del Govern de les Illes Balears, José Ramón Bauzá, acompanyat del conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company ha participat aquest matí a la passejada popular que ha inaugurat oficialment la via verda entre Manacor i Artà. A l’acte també han assistit el director general de Transports, Juan Salvador; el director d’SFM, José Ramón Orta; els batles de Sant Llorenç des Cardassar, Mateu Puigròs, i la primera tinent de batle de l’Ajuntament de Manacor, Catalina Riera, els regidors dels ajuntaments de Capdepera i Son Servera, com també els representants de les empreses adjudicatàries de les obres.
Aquest projecte, que ha representat una inversió de 4.281.548 euros del Govern de les Illes Balears, persegueix l’objectiu de revalorar ambientalment l’espai sense renunciar a un futur traçat ferroviari. El tram, que recorre 29 quilòmetres, des de Manacor a Artà passant per Sant Llorenç des Cardassar i Son Servera, s’ha convertit en un itinerari ambiental integrat en el paisatge natural d’aquesta zona del Llevant de Mallorca, que ara podrà ser utilitzat per residents i turistes com a ruta de senderisme o cicloturisme i s’incorporarà a la xarxa nacional de vies verdes.
L’amplitud mitjana de la via verda és de quatre metres i disposa de sis zones de descans, amb bancs i taules, aparca-bicicletes i zones enjardinades. Al llarg del corredor s’han plantat devers 4.800 arbres (pins, alzines, ullastres, lledoners, plàtans i moreres) i 15.200 plantes arbustives, de manera que s’han recuperat més de 26.000 m2 de zones boscoses. També s’han creat sis comunitats vegetals pròpies i s’han adequat diversos punts d’aigua per a la conservació de la biodiversitat.
A més, s’han instal•lat centres d’interpretació ambiental en les estacions de Sant Llorenç des Cardassar, Son Servera i Artà, i diversos plafons al llarg del traçat amb informació sobre la Xarxa Natura 2000 i sobre la vegetació i la fauna característiques de la zona. A més, SFM ha instal•lat quinze càmeres de vigilància al llarg del recorregut per evitar possibles actes vandàlics i garantir la seguretat de les persones i els béns.
Per poder dur a terme aquestes actuacions, durant els primers mesos d’obres es va netejar i esbrossar una superfície de terreny de 36.000 m2 i es varen estabilitzar més de 12.000 m2 de talussos, per evitar accidents per despreniments. Les actuacions han estat executades per les cinc empreses següents: Eulen, SA, i Probisa Vías y Obras, SLU; Melchor Mascaró, SA; MAB Obras Públicas, SL; TECSA, Empresa Constructora, SA, Dragados, SA i Coexa Construcciones, Excavaciones y Asfaltos, SA; i Roig Obres, Serveis i Medi Ambient, SA, i API Movilidad, SA. L’empresa pública TRAGSA ha dissenyat l’itinerari i s’ha fet càrrec del seguiment mediambiental de l’obra".