Antoni Flaquer “Coix”



Víctor de Goloubeff, Cala Rajada  1935

En Víctor, bàrman del famós bar Wikiki regentat per Jack Bilbo. Amb l’anada de Jack Bilbo a Sitges, en Víctor de Galoubeff passà a regentar el bar Wikiki fins el Juliol de 1936.

En Víctor de Goloubeff, nascut a Rússia a 1901, vingut a Cala Rajada al 1932. A Cala Rajada convivia amb la súbdita nord americana Courtney C. Hymes.

En Víctor sempre va comentar que amb l’entrada forta del comunisme a Rússia, ell se va exiliar a Lituània, enfora dels comunistes. Ell sempre es manifestava anticomunista.

En Toni Coves, que vivia a Capdepera, al carrer Lluna, de molt jove passà a treballar a la fàbrica de sifons del carrer Lluna, a prop de ca seva.

La fàbrica de sifons servia begudes amb en Toni Covas al bar Wikiki. En Toni va tenir bones relacions amb en Víctor.

En Toni Coves contava que el bar Wikiki tenia les parets pintades per artistes de prestigi, ambientades amb escenes pròpies de les Hawaii i la platja de Wikiki. En el solar veïnat, de la mateixa propietat, havien construït unes cabanyes a l’estil Wikiki, amb canyes i la coberta amb càrritx, que eren uns reservats on el cambrer podia servir les begudes sense entrar el cap.
 

En Toni Coves el 1935, amb 17 anys, va anar voluntari al servei militar a la marina. El 18 de Juliol de 1936 estava destinat a un vaixell de guerra. El vaixell estava avariat a Formentera.

En Víctor de Goloubeff el 20 de Juliol de 1936 es passejava per Cala Rajada amb la camisa blava dels falangistes. Es presentà voluntari a las autoritats militars com ex-oficial de tir de vaixells de guerra. Ell sempre tan anticomunista.

La marina de guerra d’en Franco li va fer unes proves i l’acceptaren; el destinaren al mateix vaixell de guerra que estava destinat en Toni Coves a Formentera, i pogueren saludar-se.

Entraren en la guerra i abans d’acabar la guerra, en Víctor,  va desaparèixer del vaixell.

En Toni Coves va demanar als oficials del vaixell per saber d’en Víctor. Li contestaren que en Víctor havia estat detingut com espia rus («de cual nunca más se supo»).