Necessitam parlar de política


















Efectivament, compartim l'opinió que necessitam parlar de política, en majúscules. Hi ha moltes evidències que es tracta d'un tema urgent i necessari; per això volem  encetar el debat exposant dues raons que ens semblen de pes.

Primerament, perquè es constata que hi ha molta gent que no veu futur per a la seva situació. El diumenge 31 de març va tenir lloc a Madrid una manifestació reveladora d'aquesta manca de comunicació entre política i ciutadania; representants d'unes devuit províncies del centre d'Espanya, unes cinquanta mil persones, es posaren d'acord per a exterioritzar de manera massiva les seves queixes: el despoblament que pateixen els seus pobles i ciutats, la falta d'inversions i de plans de futur i uns deficients serveis en educació, sanitat i comunicacions. Se sentien abandonats, una situació que qualifiquen de "vaciados"; un adjectiu que molts es fan seu.

Un segon motiu és la fragilitat de la política espanyola, cosa que s'ha accentuat en les darreres legislatures. A les eleccions de l'any 2015 es va rompre l'hegemonia dels dos grans partits estatals, PP i PSOE; dos partits nous, Podem i Ciudadanos, entraven amb força en el Congrés de Diputats i rompien el vell equilibri entre els grans que feia que  un o l'altre conquerís el poder.

Aleshores constatàrem que els diputats elegits eren incapaços d'estabilitzar la situació creada. Durant deu mesos, el president Rajoy va governar sense control parlamentari ni possibilitats de dur endavant una acció de govern efectiva.

A l'any 2016 es tornaren a convocar Eleccions Generals i, si fa no fa, es repetiren els resultats. Durant dos anys hem tengut un govern que ha vist passar els problemes i ha acabat quan una exitosa moció de censura ha imposat un nou president de govern. Un govern que ha estat incapaç d'acabar la legislatura, frustrant les expectatives creades.

A les portes d'unes noves eleccions, els grans partits donen mostres de debilitat i d'escassa comunicació amb els electors. A més, ha irromput en el debat polític un partit nou d'extrema dreta, en pla conqueridor, afegint més inestabilitat política. De moment, aquest partit no es presenta a les eleccions municipals de Capdepera, cosa que ens satisfà, perquè amb la seva presència tendríem un problema afegit.

La política espanyola fa anys que hauria d'haver encetat un debat de fons; les eleccions es convoquen per això: parlar dels problemes i guanyar-se la confiança de la ciutadania. El que no podem fer és renunciar a participar-hi. Som-hi tots!