Civisme
Una notícia recent a Cap Vermell ens parlava que Coexa, empresa adjudicatària del servei de neteja i jardineria de Capdepera, començà la quarta edició consecutiva de la campanya Suma’t al civisme, una campanya de conscienciació ciutadana sobre els comportaments cívics al municipi.
En posar la paraula civisme al cercador d’internet ens surten en primer terme diferents resultats d’entitats municipals i d’alguns mitjans de comunicació. A continuació d’aquestes entrades, la del diccionari Word Reference ens indica respecte pels interessos i les institucions dels ciutadans. Anem a cercar directament a un altre diccionari i trobem zel pels interessos i les institucions de la pàtria (Diccionari de la Llengua Catalana, 2a edició), definició compartida amb altres diccionaris de llengua catalana. L’entrada resta buida a la Wikipèdia en català, però hi existeix en la versió en castellà.
Si ens basàvem en el diccionari enciclopèdic en línia que vol ser la Wikipèdia, en la seva versió catalana, trobaríem que la definició no existeix i per tant, seguint les tendències modernes, tampoc no existiria la paraula. Però això és una mentida cada vegada més instaurada en la nostra societat accelerada. És a dir, sovint ometem allò que desconeixem i ja està. I així funcionem, en part, com a societat permissiva... amb voluntat de ser pacífica.
Estem totalment d’acord amb Coexa quant a demanar que els ciutadans no embrutem el carrer. Però el zel en la construcció per una convivència pacífica no té res a veure amb la connivència pacífica, és a dir, amb el fet de callar allò que està mal fet, incloent-hi institucions de la pàtria com són l’ajuntament, empreses subcontractades i el propi batle.
Demanar civisme als ciutadans, gabellins i visitants, amb la contribució de l’ajuntament, està molt bé per la particularitat que hauria de tenir fer-ho amb una finalitat bàsica: reduir la despesa en neteja i reparacions. Qui, que pagui impostos en aquest municipi, no s’hi afegeix, a aquesta iniciativa? Ara bé, el civisme no és exclusivament actitud ciutadana; també ho és empresarial i institucional. Coexa és la responsable de netejar els carrers del municipi durant l’hivern, i no únicament a l’estiu quan la feina és superior pel volum de gent que arriba. Només a la vila de Capdepera hi ha molts dies al llarg de l’any que els serveis de neteja són escassos o desapareguts, no cal que ens demanem què passa a Font de Sa Cala, Canyamel o Sa Mesquida. D’altra banda, de vegades, els operaris passen la màquina tres vegades per un carrer i encara deixen restes sense recollir. Hem vist un operari de l’empresa treure una bossa de fems d’una paperera, a mig matí, i deixar-la penjada en un ganxo de la paret més propera.
Malauradament, la creació d’estat d’opinió en el col·lectiu social és una de les activitats més importants dels partits polítics i d’aquelles entitats dedicades a acaparar poder dins d’una societat. Analitzar fets, recordar-los, valorar les diverses actuacions dels subjectes involucrats i qüestionar aquell estat d’opinió amb que ens volen fer combregar, és part de la feina dels mitjans de comunicació i dels ciutadans en particular.
Si regirem l’hemeroteca i els enregistraments dels plenaris municipals, trobarem evidències de les actuacions del batle amb finalitats poc... favorables als interessos municipals, és a dir, de tota la comunitat. És clar que, aquesta apreciació, forma part d’una manera de veure les coses: interès general o interès particular d’uns quants ciutadans. El diccionari Word Reference ens parla de les institucions dels ciutadans, mentre que l’altra definició del zel pels interessos i les institucions de la pàtria potser exclou de les institucions els interessos generals dels ciutadans. Ves a saber!