Botiga Son Poca Palla, Argos-Yolitas i A Fuster Joiers. La història d'un poble també s'explica a través dels seus comerços...




El conseller d’Empresa, Ocupació i Energia i la batlessa han visitat els comerços i els han entregat el distintiu del projecte.

Hi ha 33 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 380 negocis catalogats

El projecte de protecció del comerç de proximitat «Emblemàtics Balears» compta amb un nou municipi, Capdepera, que s’ha incorporat al programa amb tres establiments. Aquest matí, el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, i la batlessa, Mireia Ferrer, han visitat els tres comerços i els han lliurat la placa que els distingeix com a Emblemàtics Balears. També hi han participat la gerent de l’Agència de Desenvolupament Regional de les Illes Balears (ADR Balears), Silvia Delgado; la regidora de Teixit Comercial i Promoció Econòmica, Margalida Bisquerra, i la regidora d'Hisenda, Núria Garcia.

Els comerços de Capdepera adherits a Emblemàtics Balears són:

Argos (calçat i artesania): arrelat



Botiga Son Poca Palla (equipament de la llar i complements): arrelat amb patrimoni



AFuster Joiers Taller de Joieria (joieria): arrelat

Amb la incorporació de Capdepera, Emblemàtics Balears compta amb 33 municipis i 380 negocis catalogats arreu de les Illes. L’objectiu d’aquest projecte de l’ADR Balears de la Conselleria d’Empresa, Ocupació i Energia és protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. A més, es vol donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

Són els ajuntaments els qui identifiquen els comerços del municipi que compleixen els requisits per ser emblemàtics, d’acord amb un manual de l’ADR Balears que n’estableix les diferents categories. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un producte o ofici singular), amb història (amb més de 75 anys de vida) i amb patrimoni (amb elements patrimonials interiors i exteriors destacats, així com amb valor immaterial). A més, els establiments que compleixin aquestes tres categories seran denominats emblemàtics.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es , que creix a mesura que s’incorporen al projecte més municipis.

Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són: Alaró (4), Alcúdia (7), Algaida (7), Artà (7), Binissalem (15), Campos (16), Capdepera (3), Consell (6), Esporles (5), Felanitx (12), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (12), Palma (83), Pollença (9), Porreres (8), Santa Eugènia (1), Santa Maria del Camí (15), Santanyí (7), sa Pobla (7), Selva (1), Sineu (8), Alaior (5), Ciutadella (14), es Mercadal (1), Ferreries (11), Maó (30), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Vila (11) i Formentera (8). Per categories, hi ha 102 establiments emblemàtics; 127 d’arrelats i amb història; 30 amb patrimoni i història; 55 amb història; 53 d’arrelats, i 13 d’arrelats i amb patrimoni.




AFuster joiers taller de joieria

A AFuster joiers taller de joieria, la sala de vendes comparteix espai amb el taller artesanal: tota una declaració d’intencions, perquè aquesta joieria s’obrí amb la il·lusió de donar protagonisme a la joieria artesanal i que tant l’ofici de joier com el d’engastador es fessin presents dins el comerç i estiguessin a la vista dels clients. Es va inaugurar el 2 d’agost de 1999, quan els germans Margalida i Toni Fuster Gallego s’incorporaren al negoci familiar.

Aquesta joieria és el resultat de l’ampliació i a la vegada hereva de la Joieria Universal AFuster, que els pares de Marga i Toni, Dori Gallego i Toni Fuster, han regentat des que la varen inaugurar el 1971 i que avui, ja sota la direcció dels dos germans, s’ha convertit en un dels comerços que fa més anys que roman obert dins el nucli turístic de Cala Rajada.

Dins el context del boom turístic de la Mallorca dels anys seixanta foren moltes les persones que com Toni Fuster Forteza, fundador de la Joieria Universal, juntament amb la seva mare Margalida Forteza Picó, i els seus germans Joaquim, Jaume, Francisca, Biel, Pep i Miquel, optaren per desplaçar-se a la costa i obrir un negoci relacionat amb el seu ofici. La família tenia una joieria a Manacor i en Toni s’havia format com a joier al costat del seu pare, Gabriel Fuster. Gràcies al coneixement de l’ofici de joier i a la seva visió comercial, s’adonaren de l’oportunitat d’obrir una joieria. I així va ser com un joveníssim Toni Fuster Forteza l’any 1964, amb el suport de la seva família, va deixar el seu poble natal per traslladar-se a Cala Rajada.

I des d’aquell llunyà 1964 fins avui, aquests joiers es dediquen al comerç al detall de joieria i rellotgeria a la Joieria Universal AFuster, i a AFuster joiers taller de joieria, els seus dos punts de venta de Cala Rajada, així com AFuster joiers, una tercera joieria oberta el 2013 i situada en el carrer de Ciutat, 42 d’Artà.

De la proposta d’AFuster joiers taller de joieria, cal destacar «Llataenjoies», una col·lecció pròpia de joies d’estètica atemporal i de qualitat inspirades en l’artesania de la palma i elaborades a mà en or, plata i palma natural, que ha rebut vàries distincions. La llata és el nom popular que rep a Capdepera el trenat bàsic en què es fonamenta l’obra de palma. És una artesania de llarga tradició a l’illa de Mallorca i que es basa en la transformació de la fulla del garballó per a l’elaboració de tot tipus de cistelleria. Aquesta col·lecció de peces artesanals sempre és present en els mostradors i s’ha convertit en una col·lecció que els vincula al poble i els representa com a joiers.

D’altra banda, exercir la joieria com a artesans els permet crear i oferir joies personalitzades, realitzar petites sèries limitades, així com realitzar reparacions de joieria, fet que aporta un valor afegit a l’establiment.

Creuen que el petit comerç és un dinamitzador de la vida dels pobles. Per tant, tot i estar ubicats en el nucli turístic de Cala Rajada, des de sempre, i de forma coherent amb la seva manera de pensar, tenen obert tot l’any


Argos

Al 1970 Fernando i Magdalena, pares d’Argos Cavaller l’actual propietari, decidiren emprendre un negoci familiar i transformaren la casa on vivien en un petit taller. Amb les habilitats adquirides a Menorca, la seva terra natal, el pare es va dedicar a la reparació de calçat i articles de pell, i la mare a la costura, arreglant tot tipus de peces de vestir.

Després de la mort de Fernando, Magdalena es va posar al capdavant del negoci continuant amb el llegat del seu home. Avui dia encara és coneguda al poble com «la sabatera». Anys després, Argos s’incorpora a l’empresa on aprèn l’ofici de sabater de la mà de sa mare, treballant amb ella durant anys. Al 1999 fan una passa endavant i introdueixen la venda d’avarques, que rebien directament des de Menorca. Al 2001 Yolanda Izquierdo, la seva dona, comença a treballar amb ells i s’inicia en la costura. Quan es va retirar sa mare, el matrimoni decideix expandir l’oferta i s’especialitzen en les avarques i també ofereixen senalles de palma fetes a Capdepera.

Amb el pas del temps l’establiment va passar per successius canvis de local, ja que a mida que anava creixent l’empresa necessitaven més espai, fins que al 2008 adquireixen el seu propi local on segueixen actualment.

Cal destacar que Yolanda ha demostrat una habilitat excepcional en l’art de la llata, obtenint l’any 2021 la carta d’Artesana atorgada pel Consell de Mallorca. També ha començat a compartir el seu coneixement a través de cursos i tallers. La seva passió per ensenyar aquest art ha obert noves portes i el negoci s’està expandint d’una forma que mai havien imaginat. A més, ha registrat la seva pròpia marca: «Yolitas», que s’ha convertit en sinònim de qualitat i creativitat.

La sabateria és un punt de referencia per als clients de la zona, especialitzada en les tradicionals avarques de Menorca i altres complements, amb productes de qualitat que reflecteixen l’àmplia cultura de la nostra terra.