Enguany, «Mallorca té nom de dona» està dedicat a la científica gal·lesa i descobridora del Myotragus balearicus, Dorothea Bate. El Departament de Participació Ciutadana, a través de la Direcció Insular d’Igualtat, promou un seguit d’activitats, amb la implicació de l’Ajuntament de Capdepera i de l’IMEDEA.
Una de les primeres activitats és una taula rodona de dones científiques que tindrà lloc el pròxim divendres 18 de maig a les 18 hores a la Misericòrdia, amb la col·laboració de la Direcció Insular de Patrimoni; on es visualitzen descobriments i projectes actuals que dirigeixen dones, a més de les dificultats que es troben en el món de la investigació.
El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, la directora insular d’Igualtat, Nina Parrón, i el batle de Capdepera, Rafel Fernández, han presentat els actes d’homenatge de l’Any Dorothea Bate, com a protagonista del «Mallorca té nom de dona 2018».
"Una paleontòloga que a principi de S. XX impulsés aquestes feines i fes un descobriment que avui dia segueix generant investigacions i es continua descobrint informació nova d'aquestes espècies, és un fet prou remarcable per a reivindicar el nom i el llegat de Dorothea Bate". Ha presentat Jurado.
Tampoc no hi manca el bust honorífic de Dorothea Bate, que s’inaugura a la tardor en una plaça pública del municipi de Capdepera i un còmic que en relata la vida, creat per la dissenyadora gràfica Elisa Martínez. Un cop presentat la il·lustradora visitarà centres educatius del municipi per tal de presentar el còmic i explicar el procés creatiu als alumnes. Amb aquest còmic la col·lecció «Mallorca té nom de dona» ja suma quatre exemplars.
Tenint en compte que no hi havia res escrit sobre aquesta científica autodidacta, la Direcció Insular d’Igualtat ha promogut la traducció al català de dos capítols relacionats amb les Balears i la biografia de Dorothea Bate, escrits per Karolyn Shindler. D’aquesta manera s’edita un llibret amb aquests capítols, que apropen la figura de Bate a la població mallorquina.
A més a més, es preveu fer una exposició itinerant sobre la vida i els descobriments de Dorothea i un fulletó sobre dones de Capdepera, escrit per la historiadora Bel Peñarrubia.
"Estem molt contents de participar en la campanya Mallorca té nom de dona. Ja tenim decidida la plaça on s'exhibira el bust, que serà la plaça de l'Orient, ja que és un nucli neuràlgic del municipi. A més ens hem posat en contacte amb associacions culturals i grups de senderisme que duen el nom de Myotragus perquè participin també en els actes" ha declarat Rafel Fernández. Entre les activitats proposades per l'ajuntament trobem una part més didàctica i científica amb una conferència sobre la trobada del Myotragus i la presentació d'un estudi geològic que estudiarà com va acabar aquest exemplar dins de la cova sa Barxa on Dortohea Bate va fer el seu descobriment. Una cova que es podrà visitar en una de les dues excussions que prepara Capdepera amb la visita marítima des de Cala Rajada. L'altra excursió serà a Son Jaumell, on també es va trobar un esquelet de l'exemplar del Myotragus balearicus.
La majoria de les activitats tindran lloc durant els mesos de setembre fins al desembre.
«Mallorca té nom de dona» vol animar als diferents municipis de Mallorca a assignar noms de dones a carrers, places, camins i altres espais públics. Dones que, preferentment, estiguin lligades a la història i cultura local del municipi en qüestió.
Aquest objectiu general es tradueix en objectius més específics i, d’aquesta manera, la Direcció Insular d’Igualtat vol impulsar polítiques per donar visibilitat a l’aportació, sovint menyspreada o oblidada, de les dones en els diferents àmbits culturals (ciències, arts, treball, esport, etc.). També vol sensibilitzar la societat civil i aconseguir que les institucions reconeguin la importància del treball de les dones i del seu lloc en la societat.
Aquesta és la finalitat de la campanya «Mallorca té nom de dona», que vol proposar accions a tots els municipis de Mallorca.
Dorothea Bate (1878-1951) va ser una paleontòloga, zoòloga i ornitòloga gal·lesa. Va ser la primera dona contractada com a científica, als 19 anys, pel Natural History Museum de Londres. Entre 1901 i 1911 Bate va explorar les zones muntanyoses de les illes de Creta, Xipre i les Illes Balears; i les seves investigacions varen proporcionar mostres clares de la selecció natural de les espècies que habiten illes remotes. Va trobar fòssils d’elefants pigmeus i d’hipopòtams a Xipre i Creta. A Mallorca, va descobrir una espècie extinta d’artiodàctil, que va denominar Myotragus (cabra-rata), a més de restes de tortugues gegants i del liró gegant de Mallorca (Hypnomys morpheus), de la mida d’un esquirol.