Guayaquil: Es diu així perquè es troba a la província de Guayas, que és el riu que la travessa per sortir a l’oceà Pacífic. Té 3.5 milions d’habitants i un batle que nom Jaime Nebot, que compleix la segona i darrera legislatura i del qual estan molt orgullosos. És descendent d’un d’aquells mallorquins que a principis del segle passat va emigrar per a anar a fer les Amèriques. Malgrat ser una gran ciutat, la plaça Central és un lloc on es concentren moltes persones, passejant tranquil·lament, envoltades d’iguanes o enrevoltant-les; iguanes terrestres, grossíssimes i molt vistoses, que no tenen por a ningú ni es priven de fer el que els demana el cos davant tothom.
Illes Galápagos: A 1.000 km a l’oest de Guayaquil es troben les Ille Galápagos, també anomenades "Archipiélago de Colón". Són 11 illes grans i un caramull d’illots. Tenen una superfície total de 7.640 km2. Perquè en tengueu una idea, les Illes Balears tenen una superfície de 5.014 km2.
Tot l' arxipèlag és Patrimoni de la Humanitat, és la segona reserva maritima més important del món segons la UNESCO. També és Reserva de la Biosfera, Patrimoni Natural del Món, etc. Té el rècord mundial de títols especials.
L’any 1835, el naturalista anglès Charles Darwin visità les illes i el seu "laboratori vivent" inspirà els seus escrits, que donaren lloc a la Teoria de l’Evolució. De fet, moltes de les espècies que viuen a les Galápagos han evolucionat de forma diferent al seus "ancestres" continentals, i d’aquesta manera s’han convertit en espècies úniques al planeta i no tenen gens de por dels humans.
Les Galápagos són illes volcàniques que tenen una edat d’un milió d’anys; l’illa Fernandina és la més jove, només en té 300.000. Hi ha cormorans no voladors, únics al món, milers d’iguanes de mar que es mimetitzen amb el color de la lava per evitar els depredadors, i un cactus que només creix damunt la lava.
L’illa Genovesa és una illa molt petita, a l'est de l’arxipèlag, on habiten moltíssimes aus: piqueros patas azules ,piqueros patas rojas, fragatas... Ara és l’època de cria i quan nosaltres passàvem a prop seu ni s’immutaven, però si a 2 metres de distància passava un cucube -ocell petit com una merla que es menja els ous-, tot d’una l’envestien
Illa Santiago: Volcànica també, està plena de grottos, que són una espècie de piscines que deixa la lava a baix, en solidificar-se la superficie. La lava continua el seu camí cap a la mar i deixa aquest buit. Hi ha foques,tortugues marines, etc.
L’illa Bartolomé, és molt petiteta i plena de cràters. Pareix que estàs a la lluna i, com a la resta d’illes, hi ha pingüins, llops marins, amb les cries i nedant tan tranquils devora del nostre panga, pelicans i, fins i tot, ja des del vaixell, poguérem veure un tauró.