
El Ple ordinari del mes de maig, tot i comptar amb bastants de punts a l'ordre del dia, no va oferir decisions i polèmiques de gran interès. De moment, i enfilant ja la meitat de la legislatura, el cert és que l'equip de govern no té massa dificultats per treure endavant les plenàries, una sensació encara més accentuada des de la renúncia de Rafel Fernàndez. Tot fa pensar, per un càlcul polític lògic, que el PSOE augmentarà el seu nivell d'oposició així com ens atraquem al final del cicle electoral. D'El Pi poc se'n sap, desapareguts en combat.
En primer lloc, destacar que l'any que ve, 2026, seran festius a Capdepera Sant Bartomeu i el Carme, ja que Sant Antoni cau en dissabte. Així ho aprovaren tots els partits per unanimitat.
Podríem dir que un dels punts més importants era la liquidació del pressupost de 2024 i l'aprovació d'un pla econòmic financer que ha elaborat l'equip de govern per fer front a l'incompliment de la regla de despesa. És una qüestió de la qual en vàrem informar recentment, de caire molt tècnic, però que bàsicament consisteix en que l'any 2024 es va gastar més del que es podia respecte del que s'havia gastat el 2023.
Resulta que el 2023, amb el canvi de govern, es varen deixar d'executar partides i projectes pressupostats en una quantitat important. El PSOE en culpa el PP i el PP en culpa el PSOE per no haver deixat res mig avançat o preparat. I Més per Capdepera diu que ells no hi eren i ara s'han trobat el “mort”. Bé, allò que sol passar en política. Sigui com sigui, l'any 2024 sí que es va executar el pressupost dins la normalitat però el percentatge d'augment en la despesa entre un any i l'altre va ser superior a allò permès legalment.
Finalment, segons va explicar Núria Garcia, la qüestió no ha estat massa greu, ja que l'any passat el romanent de tresoreria en va gastar sobretot en inversions i no en despesa corrent. Així que el pla aprovat permetrà disposar d'una part del romanent de tresoreria enguany, però per a inversions i no per a despesa corrent. O això vàrem entendre.
També resulta com a mínim absurd que a dia d'avui els ajuntaments, la majoria dels quals compten amb grans romanents de tresoreria, no les puguin gastar lliurament. Estan limitats per normes restrictives i no poden superar certs límits de despesa. Uns diners, aquests que tenen els ajuntaments estalviats, que després l'Estat sol utilitzar per demostrar a Europa que controla el deute públic. Però això és un altre tema, que ja abordarem un altre dia.
Però la qüestió que va enfrontar més a uns i altres va ser, com no, la Policia Local. El PSOE, per boca de la seva portaveu, Isabel Rodríguez, va tornar treure la qüestió dels membres de Protecció Civil regulant el tràfic -suposadament- durant la mitja marató, mencionant una possible denúncia interposada contra el regidor de Policia, Manuel Filgueiras. Però de la discusió no en va sortir res en clar, ni si la denúncia s'ha interposat ni qui l'ha posada. Filgueiras es va defensar i digué que les instruccions donades a Protecció Civil eren molt precises i no incloïen la de regular el tràfic, a banda d'afirmar que l'organització de la cursa va ser un èxit.
Per altra banda, i enmig d'aquesta discusió, es va anunciar que enguany no hi ha hagut cap problema per organitzar la Unitat de Platges i que hi ha agents suficients apuntats, al contrari de l'any passat.
Pel que fa a la resta de punts de l'ordre del dia podríem destacar la pròrroga del contracte de les escoletes per al curs 2025-2026 i la incorporació d'un educador més; la derogació de l'ordenança fiscal dels preus de l'Escola d'Adults i l'aprovació d'una nova norma que fixa els preus per hores; i dues mocions presentades pel PSOE, que varen ser aprovades amb els vots dels socialistes i de Més per Capdepera, una per a un model turístic sostenible i contra l'expansió de places turístiques, i una altra en defensa de l'interès general i el dret a l'habitatge. El PP va aprofitar per carregar contra els darrers pactes de progrés al Govern de les Illes Balears, a qui fa responsables de l'augment de places, sobretot de lloguer turístic, així com de la manca d'habitatge de protecció oficial.
En el torn de preguntes el PSOE va demanar per la mitja marató i el cost de l'empresa que l'organitza, criticant que es fessin dues voltes al circuït en lloc d'un recorregut únic, així com la presència de voluntaris menors d'edat sense acompanyament.
També demanaren els socialistes per com anaven els preparatius del Mercat Medieval, moment en què Joan Campins va avançar algunes qüestions, que per cert podeu trobar a l'entrevista que publica Cap Vermell. Finalment, es var interessar el PSOE per la presència de cotxes de lloguer a aparcaments públics, alguns defectes a les obres de sa Font de sa Cala, la instal·lació dels nou enllumenat del camp de futbol, -sembla que estarà llest per a la pròxima temporada- o per la visita del Conseller d'Educació a Capdepera.
La batlessa, amb referència a aquest darrer punt, va anunciar que el Govern es faria càrrec de l’ampliació de l’escoleta de Cala Rajada, però que l’Ajuntament ha de comprar el solar.
Un que escoltava