Diumenge 18 de juny, a les 4,45 de la matinada, gairebé dos centenars de caminaires de diversos indrets de Mallorca es concentraren a l’aparcament del Molí d’En Fraret a Montuïri. Encara fosca negra resultava difícil trobar cares conegudes per saludar-les.
A les 5,15, puntuals com un rellotge, un membre de l’organització comentà l’itinerari i quatre normes bàsiques i donà el sus per iniciar una caminada nocturna que ens duria des de Montuïri al puig de Sant Miquel.
Il·luminats amb llanternes frontals iniciàrem el recorregut per camins (la majoria asfaltats) que travessaven part del pla de Mallorca, entre camps de blat, per enfilar-se més tard cap el puig de Sant Miquel o Puig dels Bous ( 259 metres La pujada, molt suau, coincidí amb trams sense asfaltar i les primeres clarors del dia.
Arribats al puig tothom guaità per la vessant de llevant, quan el sol començà a sortit oferint un espectacle excepcional. El so de les xeremies donà la benvinguda al nou dia. Tots aprofitaren per a fer mil i una fotografia a l’aubada i als companys dels grups d’excursionistes. Els de Capdepera també en feren la nostra.
No faltà la foto de tot el grup.
Devers les 6,30 s’inicià la missa en honor del patró dels muntanyencs, Sant Bernat de Menthon, que a Mallorca se celebra pujant cada any a un dels cims de l’illa. La missa normalment és oficiada per mossèn Pere Orpí, però en aquesta ocasió va ser presidida pel Bisbe de Mallorca, Mn Sebastià Taltavull, que s’afegí a la celebració.
A més de les homilies i lectures (el company Joan Cabalgante en va fer una) se recità un poema de Pere Orpí dedicat a Montuïri que reproduïm al final.
Durant l’estada al puig l’església de la Mar de Déu de la Bona Pau (segle XIII) restà oberta, per a poder ser visitada.
La tornada va ser per una ruta més directa (i ràpida) entre camps de conreu i de blat a punt de segar, amb el poble al fons. Ens aturaren a la font salada, avui tancada al públic per una reixa, on hi ha un curiós fòssil d’una estrella de mar.
Mentre avançava el matí augmentava la calor. A l’arribada al punt de partida, el pàrquing del molí d’En Fraret, l’ajuntament oferí un bon berenar (pa amb oli, coques i fruita). El batle Joan Verger donà la benvinguda a tots i recordà que el museu i el poblat de Son Fornés estaria obert amb visites guiades.
El museu situat en el Molí d’en Fraret és petit però molt interessant, tant com el poblat talaiòtic.
Així vam viure la 57a edició la celebració de Sant Bernat de Menthon a Mallorca, després quedà la tornada a Capdepera
Us deixem algunes imatges de la caminada.
HIMNE DE MONTUÏRI
Cridem, companys:
Visca Montuïri!
Poble fogós,
sincer i obert com flor de lliri.
L'august campanar
des del Pujol
vigila el Pla.
Molins i talaiots
són vells monuments de nostra història
que amb goig portam al cor.
Al puig de Sant Miquel
pugem tot fervents en romiatge
fixant fortes arrels.
Els balls dels cossiers
ens fan enardir l'orgull de poble
honrant Sant Bartomeu.
Sortiu a Plaça,
cor de la nostra festa;
portau flor de murta
i un brot d'alfabeguera.
Treballem i animem la tasca
amb tonades de veus amigues,
i a les Rotes i les Maioles
granaran les millors espigues.
Per sempre al cel blau
floresqui la Bona Pau.
Pere Orpí Ferrer
febrer 2001
música: Pere Miralles ("Flor de murta")
"Fent camí amb el poble", p. 61.
“Versos per a cantar”, núm. 156.