Joaquim Maria Puyal i Ortiga (Barcelona, 1949) és doctor en lingüística per la UB, llicenciat en Filologia Romànica per la UB i llicenciat en Ciències de la Informació per la UAB. Des de 1976 ha desenvolupat tota la seva carrera en llengua catalana, convençut que el treball dels periodistes podia contribuir de forma decisiva a la normalització lingüística del català. Des de 1997 ha estat professor i investigador a la UB, en l’àmbit de la teoria de la comunicació. És membre de la Secció Filològica de l’IEC des de 2009 i Doctor Honoris Causa per la Universitat Rovira i Virgili. Des de 1976 ha estat pioner en les retransmissions futbolístiques en català, activitat que manté des de 1985 a Catalunya Ràdio. Ha compatibilitzat aquesta tasca amb la seva presència en la televisió, dirigint, produint i presentant diversos programes, sempre en llengua catalana i amb gran èxit d’audiència, primer a Miramar (circuit català de Televisió Espanyola) i després a TV3. Ha estat el pare de diferents generacions de periodistes catalans i ha rebut diferents premis i distincions.
El passat dilluns dia 1, impartí una conferència al campus de català d'Artà i una posterior roda de premsa a la qual Cap Vermell fou convidada. Des de l’experiència d’haver produït i presentat molts de programes de referència a la televisió, Puyal ha reflexionat, des de fa anys, sobre el sentit social de l’activitat. Ara aprofita tot aquest bagatge per donar una visió de la societat i de la responsabilitat dels mitjans en la seva configuració. I per manifestar les raons de les seves preocupacions, Joaquim Maria Puyal intenta encarar els interrogants. Enfront del corrent actual de debilitar el fonament de servei públic sobre el qual es va desenvolupar la televisió, Puyal ens proposa restituir l’interès de les persones en la prioritat de l’activitat mediàtica. Per això, cal canviar l’actual paradigma de la televisió basat en “el negoci de la indústria” per un de nou, “els drets del receptor”. I situar l’individu, l’ésser humà, al centre del sistema.
Aqui teniu un tast de la seva roda de premsa i del final de la seva conferència. Si gaudiu la meitat del que nosaltres ho férem, ens donam per satisfets.