La revista Cap Vermell va remetre als set candidats  que es presenten a les eleccions de dia 22 de maig quatre preguntes per a conèixer la valoració que fan de la legislatura passada i, molt especialment, perquè ens presentassin els seus projectes de cara al futur. Els demanàvem aportacions concretes, no massa extenses. Les preguntes eren:
1 Quin anàlisi feis de la legislatura que acaba?
2. Quines són les propostes del vostre partit per dur a terme en els propers quatre anys? 
3. Si no aconseguiu la majoria absoluta, amb qui pactareu?, o en tot cas, de què dependran els pactes?
4. Què destacaríeu del vostre candidat a batle i de la resta de persones que integren la vostra candidatura?


 
Publicarem, en quatre articles, les respostes que hem rebut (havíem posat la data límit del 30 d'abril). Les que falten les anirem afegim a mesura que ens arribin (si ens arriben).
Vet aquí  el que ens han contestat a la primera pegunta

Partit Popular
Quin anàlisis feis de la legislatura que acaba ? 

Els darrers quatre anys ha sigut quatre anys perduts. I per a quin motiu s’han perdut? Això es la pregunta que vos feis, pues s’han perdut senzillament per la manca de directrius politiques i la manca de gestió econòmica.
Aquests dos fets han suposat que cap dels dos Batlles que hi hagut aquesta legislatura ha sigut capaç de marca un rumb i ha permès que cada un dels regidors del equip de govern anás a se seva bolla i tot els que suposa que s’ha de planificar no ha succeït i a partir d’aquest moment es quan comença anar tot cap avall.
La manca de directrius politiques ha fet que no se planifiqui la feina i no es donin lar ordres als funcionaris de com realitzar-les, es mes aquest fet ha suposat per exemple que a dia d’avui la piscina municipal seguesqui tancada desprès de quatre anys de acabament de las obres.
Aquesta mateixa manca de directrius han permès que a dia d’avui l’obra del carrer Port no estigui acabada ja que s’ha recepcionat amb deficiències i hi ha un munt de qüestions sense resoldre.
Aquesta mateixa manca de directrius ha sigut per exemple l’aprovació d’una ordenança contra el consum de begudes alcohòliques al carrer i la seva no aplicació.
Aquesta mateixa manca de directrius es el caos del departament d’urbanisme ha on el propi regidor reconeix la seva incapacitat per posar ordre al seu departament de cada cop menys sol•licituds i mes temps per obtenir la llicencia.
Aquesta mateixa manca de directrius es la que ha fet possible llogar durant tres anys un local a Cala Rajada per ubicar el centre de joves, i a dia d’avui segueix tancat.
Aquesta manca de directrius es la que ha permès fer una opció de compra d’un edifici, uns 45.000 € i l’hem perduda. O sigui han tirat aquests doblers als fems.
Aquesta manca de directrius es la que ha fet que nomes és convoques, un cop, al Patronat de Turisme desprès de que el PP ho demanes al transcurs dels quatre anys
Aquesta manca de directrius es la que ha fet possible que s’hagi cobrat ocupació al mercat medieval, sense tenir cap ordenança fiscal aprovada.
Aquesta manca de directrius es la que ha fet possible que previst que a l’obra de la escoleta s’hagi d’electrificar i no estigui previs ni quant es va fer el projecte de dotació del carrer o quan es va fer l’obra de la mateixa escoleta.
I de la manca de gestió es la que ha fet possible tot la resta. La manca de gestió econòmica ha sigut deplorable i ha suposat l’endeutament del Ajuntament d’una forma molt preocupant i que afectarà a las properes legislatures. S’ha tudat doblers d’una manera escandalosa, només un exemple a las primeres festes locals es gastaren al voltant de 500.000 €, quan nomes havia pressupostat la meitat.
La decisió presa de endeutar l’ajuntament amb préstecs per un valor de 9.000.000 € per dur endavant obres, i donar-se gust a ells mateixos i voler crear un nou panorama al municipi, sense escoltar a las propostes del nostre partit.
La manca de directrius es la que ha permès que aquest endeutament fos per tenir un nou model de turisme al nostre municipi. No s’ha fet cap inversió amb aquest préstec a qualsevol zona turística, nomes al poble de Capdepera. La veritat es que no han tingut cap model turístic per el nostre municipi. No s’ha compartit cap ni una de les preocupacions del sector hoteler o del restaurador o dels comerços. No s’ha volgut escoltar a ningú.
Aquesta manca de gestió es la que permet que, per exemple, tinguem que canviar las papereres encara estirem pagant las que retirarem per velles.
Aquesta manca de gestió ha suposat el augment brutal del cost dels fems o de la neteja viària, sense que es noti una millora.
Aquesta manca de gestió ha suposat el tenir que aprovar, per part del equip de govern, un pla de sanejament econòmic amb lo que ha suposat la brutal pujada de la taxa de fems, fins a un 80%, o del impost de construcció que ha pujat el 60%, o del tipus impositiu del IBI, o també del mateix IBI.
Aquesta manca de gestió ha suposat per exemple que tots els preus públics hagin sofert una pujada grossa i que per exemple el cost de la escoleta infantil hagi sofert una pujada del 50 %.
Aquesta manca de gestió es la que ha fet possible que els proveïdors del Ajuntament triguin entre 12 o 13 mesos per cobrar.
Aquesta manca de gestió es la que ha fet possible aprovar pressuposts a on quedava clar que els ingressos eren irreals i que han permès poc a poc tancar exercicis amb dèficits importants.
Com ja vaig dir fa un temps, els partits que formaren el equip de govern es juntaren per dur endavant una legislatura en contra de la voluntat dels ciutadans i aquesta ha sigut totalment contraproduent, caòtica i negativa. Varen formar un pacte que ha donat lloc a una inestable i infructífera legislatura que per desgracia, aquesta, afectarà a las properes per poder sanejar la situació econòmica.
El resultat ha estat una nefasta política, que ha anat a remolc de les desavinences internes del Pacte. I mes a mes ens trobam amb el incompliment de la quasi totalitat dels programes electorals del parits que han governat aquests quatre anys.
Resumint aquesta legislatura ha sigut 4 anys de Pacte de Progrés a Capdepera:
MOLTES PARAULES, MOLTES MENTIDES  i MOLTS POCS FETS.


 


UCAP
Quin anàlisis feis de la legislatura que acaba ?
   Ha estat una legislatura marcada per un abans i un desprès del enderroc del hotel Son Moll. Malgrat el tema del hotel Son Moll, tema prou delicat, el que sí ha marcat  el devenir d’aquesta legislatura ha estat la crisis econòmica patida, no sols a Capdepera, sinó  per tot arreu.
   La precarietat econòmica i les seves conseqüències  ha derivat  amb un endeutament a llarg termini que condicionarà, si la economia no millora, les futures legislatures. No em d’oblidar que l’endeutament acumulat no ha sigut estèril. Gracies a n’aquest endeutament s’han fet un bon grapat de inversions necessàries, les quals deixen el nostre municipi, ara per ara, amb les necessitats bàsiques cobertes.
   N’està clar que per els partits que han “governat” ha estat legislatura difícil, d’un fort i continu desgast   i, al cap i a la fi, mala de concloure. El continu marcatge de l’oposició al equip de govern a dificultat, encara més, la tasca de l’equip de govern.
   De veritat pensa’m, que hagués governat qui hagués governat, les envestides i circumstancies  de la crisis ves superat la voluntat  de treball de qualsevol equip de govern. Tot el que pugui sortir d’aquest plantejament entra, segons el nostre punt de vista i fora cap tipus de dubte, amb una pura i trista demagògia.

 

PSOE
Quin anàlisi feis de la legislatura que acaba?

L’anàlisi per la nostra part és bastant positiu, s’ha avançant en varis aspectes cabdals pel Municipi de Capdepera:
- GESA, solució definitiva a la manca de subministrament eléctric i augment de potència, un servei bàsic e imprescindible.
- Centre Cap Vermell, finalització d’un projecte engegat fa vàries legislatures. Això suposa una eina molt potent de futur tant a nivell de servei al ciutadà de Cala Rajada (Registre general, Oficina de Turisme, Espais per Associacions veïnals, culturals, empresarials...), com a nivell turístic per potenciar un Turisme Cultural, de Conferències, Congressos...
- Casc Antic, s’ha diposat l’embelliment del casc antic pel desenvolupament de futur del municipi com a atractiu turístic i patrimonial, i, com a futur rellançament de la zona amb oferta comercial (restauració, comerços,...).
- Ca’n Creu d’Inca, un dels projectes més emblemàtics de la legislatura, s’ha adequat aquest espai per poder traslladar temporalment les dependències municipals, i, tenir un espai adequat a la normativa perquè hi pugui accedir qualsevol ciutadà.
A banda, de aquestes actuacions més significatives, se n’han fet d’altres, igualment necessàries: Ampliació de l’Institut, Construcció d’una nova escoleta a Capdepera, dotacions de pluvials i clavegueram a C/Roses, C/Ciutat, Autovia Joan Carles I, Rehabilitació de barris al C/Port, adequació del Gimnàs al  Figueral, adequació del Gimnàs a S’Alzinar.....
Resumint, la nostra opinió és que totes les actuacions que s’han dut a terme eren necessàries pel Municipi de Capdepera.
Es cert que també hi hagut moltes errades pel camí, i, que la legislatura no ha estat gens fàcil, tots tenim clar que hi hagut dos fets que han marcat clarament la legislatura: l’esfondrament de l’Hotel Son Moll, i, la consabuda exclusió de les regidores d’Esquerra Unida, que ha condicionat la resta de legislatura, al quedar-mos amb minoria, i, per una altra banda, la sobtada crisi econòmica, que ben a les clares ens ha demostrat a tots que la política desenvolupista i especulativa  que fins ara es duia a terme a nivell insular i mundial és insostenible, i, per tant, haurem de cercar nous jaciments de producció i ocupació per reconduir la situació, i, recuperar l’ànim per a la ciutadania.



Esquerra Unida
Quin anàlisi feis de la legislatura que acaba?

    EU mai vaig poder estar d'acord amb les polítiques, continuistes,  de balafiament que han fet que aquest ajuntament s'endeuti fins a les celles.  Denunciem l'obscurantisme que es porta en la contractació municipal on els càrrecs públics segueixen posant a dit als seus parents i acòlits sense donar opció als altres veïns .
   Les retallades que s'han efectuat en les partides de ajudes socials (educació, ocupació per a aturats de llarga durada a través del departament d'ajuda  social, etc).


PSM-Entesa
Quina anàlisi feis de la legislatura que acaba?

Els que assumim la representació dels ciutadans hem de fer un exercici permanent d’autocrítica i no carregar sempre les culpes als altres. Per tant, com a membres que hem estat de l’equip de govern, assumim la part alíquota de responsabilitat en tot allò que els ciutadans considerin que no s’ha fet bé i en demanam disculpes. Els votants tenen tot el dret del món a ser exigents, per més que nosaltres considerem que hem treballat tan molt i tan bé com hem sabut.

Seria absurd no reconèixer que han estat quatre anys complicats. Aquí, a banda de les dificultats generals que han afectat totes les institucions, totes les empreses i totes les persones, hem tingut problemes de governabilitat per causes de tothom conegudes. Tot plegat, la legislatura s’ha fet llarga. En tot cas, i pel que fa al nostre grup, hem fet tot el que ha estat a la nostra mà perquè les coses fossin una mica més normals, menys crispades, però no ha estat fàcil. Ens sap greu dir-ho, però algunes de les persones que han trepitjat la Sala durant els quatre anys precedents han fet més per a emmetzinar les relacions entre els polítics, i les d’aquests amb la gent, que no per tirar endavant el poble i resoldre els problemes de la gent. I en aquest sentit pensam especialment en l’oposició.

En tot cas, no podem passar per alt les grans inversions fetes durant aquesta legislatura: carrer Port, embelliment de Capdepera, escoleta, centre Cap Vermell, plaça dels Pins, can Creu d’Inca, poliesportiu de s’Alzinar... i altres avenços com ara l’espectacular augment de visitants del Castell. S’ha fet molta feina i això, a més de les millores evidents, ha servit per donar feina a moltes persones en temps de crisi.

Creim que els ciutadans saben perfectament qui ha complert amb el seu deure i ho ha fet amb discreció i eficàcia, i qui no. La gent sap en qui pot confiar.


Inciativa- Els Verds
Quin anàlisi feis de la legislatura que acaba?
 
La legislatura va tenir un inici on pareixia haver una esperança de canvi però poc a poc es va veure que no existia una feina d’equip, ni una planificació. Fets que desgastaren la fràgil coalició, posteriorment la caiguda de l’Hotel Son Moll va ser el detonant de la ruptura del pacte de govern, ja que les dues regidores dels Verds demanarem responsabilitats per que la reforma no es podia permetre amb la normativa a la mà.
Durant aquests quatre anys la situació econòmica municipal ha empitjorat molt i s’han gastat els diners sense previsió ni visió de futur.
El departament d’urbanisme careix de directrius, cada dia que passa funciona pitjor i amb més lentitud. Les infraccions urbanístiques segueixen sense tramitar i les obres i activitats sense llicencia continuen. Es que no hem après res?
La tasca dels regidors de govern únicament s’ha centrat en executar inversions  i obres, deixant de banda la gestió dels problemes estructurals del municipi, la planificació i la gestió i regularització del personal.


 
Es Grup
Quin anàlisi feis de la legislatura que acaba?

   Per a nosaltres, tal i com ja vaig dir al darrer plenari on feiem un repàs, ha estat una legislatura on s’ha fet la feina malament, molt malament. No s’ha volgut gestionar l’ajuntament des de un punt de vista humil, col•laborador, participatiu, dialogant i s’ha optat més per el “lluiment” personal, unilateral, prepotent, improvisador, d’esquena al poble, imperant les grans obres davant els petits detalls. S’ha fet més feina de cara a la galeria (fotos, inaguracions plaques, etc…) que per solucionar els problemes del dia a dia dels ciutadans.
    No han volgut escoltar cap ni una de les propostes que els ha fet ES GRUP, malgrat sí que s’ha votat a favor de totes les mocions presentades per nosaltres per tal de millorar la vida dels ciutadans, però aquí s’ha quedat. No hi ha hagut voluntat per que prosperassin. 
    Hem so•licitat la compra de finques públiques emblemàtiques pel municipi. El govern va comprar planícia.
Hem sol•licitat un PAC per a Cala Rajada.  Creació d’un museu de la mar.  Carrils bici. Allargar la ruta de pedra en sec fins a Cala Rajda. Vam sol•licitar el pagament urgent de les factures als proveïdors. Vam demanar una oficina de turisme a la plaça dels pins que inclogués banys públics. Tot plegat, manca de voluntat i dedicació dels responsables polítics.
    No se pot dir que no hem fet propostes i que no hem fet una oposició constructiva. El que ha passat és que no han volgut interferencies i les nostres opinions a l’equip de govern.
   Evidentment, el balanç de aquesta legislatura és molt trist, L’únic que és pot dir és que s’han fet inversions. Però si voleu, en repasam algunes. 
   La sala multiusos. Sobrecost, deficiencies insubsanables, mala tramitació de l’expedient, etc…
  Per una banda vos escudau a canviar el projecte per que no hi ha mobiliari i per l’altra, feis la reforma integral de Can Creu D’inca sense contar amb el mobiliari, que, per cert, també té deficiencies amb materia de minusvàlids, evidentment subsanables, però estem parlant d’una obra nova.
   En quan a l’escoleta de Capdepera, recentment innagurada. No té la potencia eléctrica suficient, es a dir, si s’obri, tindrà deficiencies, i no s’ha donat una solució al carrer principal, que s’ha convertit en un “cul de sac”. Se ens ha dit que se cerca una solució. D’això en fa més de dos anys. 
   Si parlam de les inversions que s’han fet a la piscina, ens trobam amb el mateix. A la sala de dalt, no s’ha previst accés de minusvàlits, es a dir, no és pot obrir. Construcció de l’aparcament, s’han condennat totes les vidrieres de la piscina, que no és podran obrir, si no volem que els usuaris caiguin dos metres per avall.
   Casal de joves. Si han invertit molts de dobbers, i roman tancat. Tampoc no sabem massa bé el per qué.
   Abocador. Que puc dir. Cada vegada que he demanat, estau pendent d’un informe de la Conselleria. Però que conselleria. Qui va licitar les obres vam ser nosaltres, es cert, amb subvencions i competències externes, però nosaltres. I qui tenim l’abocador de color negre de les teles que es veu que ha trebucat la terra, som nosaltres. I necessita una solució política ja. 
    Podria seguir, però me aturaré aquí pel que fa a les inversions. Simplement dir-vos que les properes legislatures, i aquest és un motiu que m’impulsa a presentar-me, perqué ha quedat molta feina per fer,  tindran que arreglar  totes aquestes evidències de les inversions mal fetes, sense planificació i amb una total i absoluta deixadessa i abandonament per part dels polítics governants.
S’ha vist clar les vostres formes i maneres de governar. D’esquena a la problemàtica reial dels ciutadans d’aquest municipi.
    Recollida de fems, basta veure com estan els punts verds per donar-se que no funciona. I això que pagam 500.000’-€ més que abans.
Policia. S’obrin expedients per després deixar-los caducar i, resultat: indemnitzar. El darrer, en 19.000’-€.
Hisenda. S’ha endeutat l’ajuntament pels propers quince anys (13..000.000’-€), més 7.000.000’-€ als proveidors i, a més, s’han pujat els impostos. (60 % l’ICO, 18% l’IBI, 25% els fems.)
   No han escoltat a ningú,  ni reunions de participació ciutadana, ni diàleg amb la resta de grups polítics.
   El que he dit, Una legislatura per oblidar i que aquesta manca de gestió l’arrossegarem molts d’anys. Si per algú em sap greu és per tots els ciutadans del municipi, que no tenen la culpa de tota aquesta mala gestió dels polítics que ens han governat.
   Per tant, que fa pensar, i amb això acab i prec que la ciutadania reflexioni,  que a partir d’ ara canviaran de tarannà ¿?