Entrevista a Josep Ritort en motiu de la Jornada de Periodisme de Proximitat 2.0
Entrevistem al Secretari General de l’ACPG, premsa gratuïta i mitjans digitals, Josep Ritort, en motiu de la Jornada de Periodisme de Proximitat 2.0 que es celebra a Palma el proper divendres 4 de març.
- Vostè con a Secretari General de l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals (ACPG) ens podria explicar com va néixer l’Associació? I, quin és l’objectiu principal que té ACPG?
- L’Associació va néixer fa 14 anys amb la voluntat de representar un col·lectiu emergent d’editors de premsa gratuïta que havien desenvolupat a moltes comarques publicacions líders d’audiència. Uns anys després veient l’evolució del món digital l’Associació es va obrir als mitjans digitals i avui en conjunt representem a més de 250 mitjans de comunicació. L’Associació té l’objectiu d’ajudar als editors a millorar els seus productes periodístics, per això fem tasques de formació, representació i assessorament.
- El dia 4 de març la vostra Associació celebrarà una jornada sobre Periodisme de Proximitat 2.0, al centre de cultura de “SA NOSTRA”, quina finalitat té aquesta conferència? A qui va adreçada?
- La Jornada va adreçada a professionals de mitjans de comunicació, gabinets de premsa i comunicació d’empreses i administracions públiques, periodistes, editors, professionals de màrqueting i publicitat i tot aquell que vulgui descobrir com afectarà la irrupció de les 2.0 en el periodisme de proximitat, com es passa de ser editor paper a editor multiplataforma, o bé com els mitjans de proximitat junts construeixen grans audiències.
- L’ACPG compta amb més d’una trentena de mitjans balears; com definiria els mitjans digitals de les Illes? I, les publicacions gratuïtes?
- Els mitjans digitals a les Illes tenen un gran potencial de creixement, però de tots, els que en tenen més són els digitals de proximitat. Actualment s’estan construint les “marques” digitals líders i amb més futur. I pel que fa a les publicacions gratuïtes, són uns mitjans que en moltes zones de les Illes han esdevingut mitjans de referència molt consolidats i amb milers de lectors.
- Quin és el perfil del lector de la premsa digital?
- El lector majoritari va de gent molt jove fins als quaranta o cinquanta anys, però a Catalunya, estudis d’audiència mostren que en aquelles comarques que hi ha bons mitjans digitals de proximitat augmenta el percentatge de lectors de més de cinquanta anys.
- Com ha augmentat els darrers anys?
- Les dades de creixements són en tots els sentits espectaculars, creixen el nombre de mitjans, creixen les audiències dels mitjans i creix el temps que passen els lectors llegint un digital.
- Quina difusió tenen aquests mitjans escrits en català?
- A Balears i Catalunya més de cinquanta mitjans digitals en català tenen l’audiència controlada per OJD/Nielsen, i junts superen els dos milions i mig d’usuaris únics al mes. El fet de que tants mitjans digitals en català es controlin l’audiència és una aposta de l’ACPG perquè creiem que serà una gran oportunitat de mostrar la salut dels mitjans en aquest idioma.
- Respecte als dos idiomes cooficials, quin és l’idioma dominant en la premsa digital a Balears?
- A les Balears l’idioma dominant és el castellà, com passa amb la resta de mitjans de comunicació, però el català té una presència que poc a poc va creixent. I n’estic segur que la proximitat és una oportunitat pels mitjans en aquesta llengua.
- Quin futur li veu a la premsa digital?
- La premsa digital és el gran mitjà de futur. Els digitals han vingut per quedar-se i esdevenir el canal de comunicació que tindrà majors audiències i que aportarà una gran renovació en la forma de treballar els periodistes.
- Com modifica la immediatesa de la premsa digital la tasca periodística?
- La immediatesa és digital, la gent amb la premsa digital sap al moment el que està passant. I això obliga al periodista a explicar-se d’una altra manera. Ja no val explicar el què passa, sinó el perquè, el com?, el per a qui? I aquestes preguntes faran que els periodistes amb més coneixements tindran més valor.
- Quina normativa s’ha de tenir en compte per crear un mitjà digital?
- Més enllà de la normativa, el que s’ha de tenir en compte, primer de tot, per crear un mitjà digital és pensar com serà el meu mitjà digital, que aportaré d’únic en aquesta societat sobreinformada.
Més informació de la Jornada de Periodisme de Proximitat 2.0: www.acpg.cat/palma.