"El que més necessitem és voluntariat. Incrementar el nombre de voluntaris i voluntàries. Nosaltres de cada vegada som menys, les voluntàries tornem majors, tenim altres obligacions... "












Na Marisa Rico fa molts d’anys, més de vint, que col·labora amb  l’Associació Contra el Càncer de Capdepera, però des de fa uns mesos coordina la feina de la Junta local després de recollir el relleu de na Marilena Maldonado. Parlem amb ella de les activitats que realitzen i la situació de l’associació en el nostre municipi.

- Marisa, quants d’anys fa que col·labores amb Junta local de Capdepera de l’Associació contra el Càncer ?

- Fa molt de temps, crec que coincideix amb la primera edició del Mercat Medieval, deu fer més de vint anys, que estava a disposició de l’associació per quan me necessitaven per a dur a terme activitats al municipi.

Des de fa uns anys m’he anat implicant de cada vegada més, fins el punt que ara mateix som la presidenta de la Junta local. Som conscient que me serà molt difícil fer-ho tan bé com la meva antecessora, na Marilena Maldonado, però faré el que podré. Me conformo amb fer una quarta part del que ha fet ella...

-  Tots sabem que ser al davant de qualsevol associació és complicat i du molta feina...

-  Si. El que passa és que les coses van canviant. Ara per dur a terme qualque iniciativa et demanen tantes coses que, de vegades,  arribes a afluixar-te de fer-les. Per exemple l’any passat amb la Coral s’Alzinar vam fer un concert a benefici de l’associació, enguany el volien tornar a fer i tot han estat impediments, al final la coral ha tornat enrere. I com això n’hi ha altres exemples i ens trava molt. Les qüestions burocràtiques de cada vegada se compliquen més.

Altre exemple: fa més de dos mesos que espero que me contestin per a fer una paella a Sa Gravera.




- Quin és el major problema que teniu, ara?

- El que més necessitem és voluntariat. Incrementar el nombre de voluntaris i voluntàries. Nosaltres de cada vegada som menys, les voluntàries tornem majors, tenim altres obligacions...  Avui per muntar la paradeta informativa al mercat hem estat dues. Necessitem més col·laboradors ja que algunes activitats, com el Mercat Medieval, duen molt de trull (muntar la paradeta, fer les panades i cocarrois, els bunyols...) i es necessitat gent per dur-les a terme. No només és vendre els dies del Mercat, nosaltres un mes abans ja hem de preparar i conservar el que feim. De fer necessitem un lloc per poder posar una conservadora, ja que fins ara es passeja per tot el poble. A Campos ens han ofert un lloc però no podem anar i tornar cada vegada que preparem els menjars.

A jo m’agradaria venir al mercat més sovint, a fer bunyols, però et requereixen que tenguis un local  o un espai per fer-los. No se pot fer al carrer... i ja ni ho demanem!

- Quines activitats bàsiques duis a terme?

-  A part de les de caire informatiu, tenim la botiga “De tot i molt” , a una casa que ens deixen a Capdepera (carrer Fondo nombre 13). Aprofito per convidar-vos a venir, com el seu nom indica podeu trobar de tot i a bon preu.

- L’AECC treballa molt amb la prevenció...

- La seu del Llevant, a la que pertany Capdepera, es troba a Campos i allà se poden fer moltes activitats, com ara rehabilitació, suport psicològic, gimnàstica, assessorament... tot enfocat a ajudar als malalts de càncer i a les famílies. Tot gratuït.

Ara tenim demanada una cita amb el batle per a fer una  campanya “contra el fum”, també fem rutes saludables (som un grup petit que anem a caminar, i esperem que cresquí) i els qui participen tenen una assegurança.

- Els propers projectes que voleu a terme quins són?

-  Muntar una paradeta al Mercat Medieval com cada any, i com hem comentat tenien previst fer un concert i una paella, però esperem la resposta. De moment el concert no ho farem per ara, esperarem al mes d’abril a veure si tenim resposta. I per la paella encara esperem... Ara per muntar aquesta paradeta a mercat, hem hagut de demanar permís mitjançant l’associació, perquè a nivell personal no podem, i tot es més complicat... no val allò de dir muntem la paradeta i ja està, no és tan senzill.

 

Nota:

La Junta Provincial de Balears ha inaugurat a Campos la seu de la Junta Comarcal del Llevant de Mallorca, al carrer sa Canova s/n

Aquest nou punt AECC restarà obert de dilluns a divendres de 9 a 14 hores.

La Junta Comarcal de Llevant de Mallorca de l’AECC inclou els municipis de Campos, Felanitx, Capdepera, Montuïri, Petra, Ses Salines, Porreres, Sant Joan, Santanyí, Vilafranca de Bonany- tots els amb Junta local- i els de Ariany, Artà, Manacor, Sant Llorenç i Son Servera. L’hospital de referència és l’Hospital Comarcal de Manacor.

Entre d’altres ofereixen serveis gratuïts de recolzament, psicològic i social o acompanyament a malalts i familiars. El telèfon de contacte és el 971 160 409