Seguim amb les entrevistes als responsables dels centres educatius del municipi. Na Maria Antònia Santandreu és la directora de s'Alzinar, formant equip directiu amb Cèlia Company, secretària; i Magdalena Siguier, cap d'estudis. El CEIP s'Alzinar, com la resta de centres educatius del municipi, ha fet un veritable esforç per adaptar les instruccions dictades des de la Conselleria d'Educació i Sanitat, i han obert les seves portes sota les pautes de la nova normalitat.
Després de s'Auba, us oferim l'entrevista a la responsable del CEIP s'Alzinar que ha viscut de primera mà el repte de l'organització del centre imposada per la variable realitat de la pandèmia.
El Ceip s’Alzinar compta amb 33 professors i devers 400 alumnes
- Comencen el nou curs després d'un any estrany, amb confinament, ensenyament telemàtic... Com valoreu l'acabament del curs 2019/20? Què passa amb la matèria que no s'ha treballat el curs passat?
- El regust de com vàrem acabar el curs 2019/2020, és un regust agredolç.
Dolç perquè va ser tot un repte per a tota la Comunitat Educativa i ens vàrem en sortir molt bé, repte aconseguit! Tant alumnat, com famílies com professorat vàrem fer una tasca titànica per acabar el curs amb els objectius essencials assolits, i a nivell d'ús de noves tecnologies, l'après en tres mesos va ser increïble i inimaginable... Tot això aconseguit pensant que es va fer sense previ avís ni temps de preparació. La capacitat de resiliència que tenim les persones és admirable.
Agre, perquè no ens vàrem poder acomiadar del curs tal com ens hagués agradat, amb presencialitat i amb un acomiadament de tota la comunitat.
Com hem dit abans, la matèria essencial es va treballar el curs passat. Alguns objectius secundaris que foren tractats, estan inclosos dins la programació d'aquest curs.
- Els equips docents, i especialment els equips directius, heu fet una feinada per a preparar els plans de contingència de cada centre... Us han donat suport?
- Sí, majoritàriament ens hem sentit acompanyats, sobretot per inspecció educativa, Miquel Àngel Tirado. Des de Conselleria donaven les instruccions, els claustres som però els que amb molt d’esforç hem traduït aquestes instruccions en situacions reals i viables.
Tot l’estiu hem estat treballant amb un pla de Contingència vàlid en qualsevol escenari. El nostre objectiu bàsic era contemplar un sistema que vetllàs pel benestar de l’alumnat, professorat i famílies al llarg de tot el nou curs, equiparant seguretat sanitària i treball pedagògic. Per tant vàrem plantejar una única organització possible que fos viable en les classes presencials i no presencials. En les classes presencials formant els grups estables de convivència amb ràtios reduïdes.
Sabíem que el nostre centre comptava amb espais suficients per poder desdoblar tots els cursos i amb la col·laboració de l’Ajuntament, durant l’estiu, s’han fet les reformes oportunes per poder tenir 17 aules a primària.
Aquesta organització minimitza l’efecte d’adaptació a les possibles situacions, no sempre previsibles, que poden sorgir al llarg d’aquest curs i garanteix així la continuïtat de les activitats educatives en qualsevol situació, presencials i no presencials.
Totes les noves directrius que va marcar Conselleria just a principi de curs, i que per altres escoles va ser un daltabaix, nosaltres ja les teníem contemplades al nostre Pla. Per tant, l’esforç fet durant tot l’estiu ha valgut la pena i ens ha permès començar el curs preparats, organitzats i sense cap incidència.
L'equip directiu del CEIP s'Alzinar
- S'han creat protocols de desinfecció, neteja, ús d’instal·lacions, etc...Penseu que ara per ara els centres són llocs segurs pels infants?
- Ens atreviríem a dir que són els més segurs! Ara per ara la neteja (i desinfecció) del centre, tant en horari lectiu com no lectiu, tant d’interiors com d’exteriors, és immillorable. Des de l’Ajuntament ens han enviat 11 persones, gestionades eficaçment per n’Agustina i en Juanin, que vetllen diàriament per la neteja, manteniment i desinfecció del centre. Només tenim paraules d’agraïment per l’Ajuntament i tot el personal que fan de l’escola el lloc més segur.
- La nova organització dels centres, amb grups petits i un professor/a de referència, s’ha fet pensant a contenir la propagació de la COVID en l’àmbit escolar, què poden aportar de positiu en l’àmbit educatiu?
- En l’àmbit educatiu els avantatges també són molts. Entre ells i uns dels més importants és l’atenció individualitzada, tant en l’àmbit curricular com en l’àmbit tutorial, que pot rebre tant l’infant com la família. A Educació Primària les ràtios oscil·len entre 11 i 17, això és tot un luxe sense precedents que s’ha d’aprofitar. A Educació Infantil són grups de màxim vint alumnes amb les seves mestres de suport corresponents.
- Quines són les novetats respecte al nou curs?
Aquest curs l’organització ve marcada per la Conselleria d’Educació i la Conselleria de Salut, i està més pensada que mai i sense donar peu a l’improvització.
A més de tenir grups reduïts i una nova organització de professorat, com per exemple que tots els mestres, inclosos els especialistes tenen tutoria, l’ús de la mascareta i el distanciament físic... algunes novetats són: les entrades i sortides esglaonades i en llocs determinats, zones d’exterior assignades a cada grup, formació en noves tecnologies encaminades a fer un treball des de casa, sortides escolars a l’entorn més proper i a peu …
Les circumstàncies sanitàries també han fet però, que projectes i maneres de treballar d’altres anys s’hagin hagut d’adaptar a la nova realitat, com per exemple els escacs, el treball cooperatiu ...
- Una pregunta que es fa cada any, ja teniu la plantilla al complet?
- Sí, des de l’inici de curs hem tengut la plantilla al complet. Aquest any la Conselleria d’Educació ens ha dotat d’un mestre i mig més per poder encarar aquest curs amb circumstàncies COVID. Tenim una molt bona plantilla de mestres.
- Alguna cosa que vulgueu afegir...
- Paraules d’agraïment per a tothom:
Per a l’alumnat: Per les seves ganes i il·lusió de tornar a l’escola i per la seva capacitat d’adaptació, és admirable.
Per a les famílies: Per la seva col·laboració, comprensió i confiança.
Per al professorat: Per la seva implicació i ganes de superació.
Per al personal no docent: Per la seva implicació i professionalitat.
Per l’Ajuntament, representat per n’Agustí, regidor d’Educació: per la seva atenció, suport i dotació de recursos materials i personals.
Moltes gràcies Maria Antònia, per la feina feta per tot l'equip docent i les hores i hores dedicades a l'organtzació del centre adaptant-lo a les normes imposades pel COVID.