Després de l’exitosa exposició al Centre Melis Cursach i una prolífica producció artística, el pintor Miquel Flaquer té temps per contestar una sèrie de preguntes que conformaran el seu perfil, en un intent més d’apropar-se a la seva persona, a la seva professió. El seu pinzell vital té una trajectòria suau de delicat traç i la seva mirada és pregona com la dels colors dels quadres que pinta. El seu posat sembla tranquil, però dintre seu s’hi agita una revolució de coloraina. A veure qué ens conta...
CAP VERMELL: Per què pintes?
MIQUEL FLAQUER: Perquè visc la pintura i la sent-ho realment, i crec que per una mena de sort, se m´ha oferit aquesta gran oportunitat de descobrir-la millor i conèixer les meves capacitats davant d’aquest art. Per això, ara es cada dia present dins de la meva vida.
CV: Quines exposicions has fet fins ara?
MF: A Capdepera, el meu poble natal, vaig fer la meva primera exposició per mostrar les meves obres, per això la vaig anomenar "Primeres pinzellades". També he exposat a Llubí, Artà i Cala Rajada. I ara, aquest febrer d’aquest any 2018, he tornat a exposar a Capdepera, així com a la sala de S´Agrícola de Manacor, on hi mantenc l’exposició, fins a la segona setmana del març.
CV: On pintes?
MF: M'agrada pintar fent les meves sortides quan m'ho puc permetre. Però a ca meva es a on desenvolupo moltes d'obres.
CV: Quins són els teus pintors preferits?
MF: No sé què dir, posats a triar, en Jongkind, però la veritat, és que no em voldria permetre tenir un pintor ferm com a guiatge de les meves obres; és mes, no tinc predileccions per cap pintor.
Dins el meu pensament, no hi ha un pintor que em serveixi de referent, sols unes feines individuals d'uns i d'altres com a ressò del que es pot fer amb uns tubs de pintura.
CV: I escriptors?
MF: La lectura no es manté dintre de les meves aficions. Malgrat tot, per al meu gust, hi ha la ressenya de José Antonio Silva, persona a la qual vaig fer una entrevista amb tot el privilegi per a Capdepera Ràdio, i d'entre les seves obres m’agrada i destaca Mística y misterio de los Ovnis. I en realitat, penso, que són els poetes, els qui fan de la vida d'una qüestió d'importància dins de la cultura mateixa, amb l'expressió més pregona dels sentiments.
CV: Quina és la darrera exposició a la que has assistit?
MF:Sempre m´agrada visitar les que es fan al nostre poble, i totes tenen el seu ressò.
CV: Quin és el darrer "film" que has vist i que recomanaries?
MF: No m'atreu molt el cinema, m'agrada, però no soc cinèfil. Tot i així, m'agraden moltes de pel·lícules, i sobretot, aquelles on Hans Zimmer posa el seu to interpretatiu dins el fil musical, com exemples; Gladiator o Interestellar.
CV: Quina presència té la pintura de les Illes Balears dins el marc de la Pintura Espanyola contemporània?
MF: Per a la qüestió de tenir una Fundació a Palma, la repercusió colorística de Miró ha influenciat a molts, amb allò dels colors purs, d'un començ d'art ja tractat, i molt allunyat del fobisme més interpretatiu, fent feines, plenes de riquesa i vistositat, de tonalitats agradables. I com arrel d´això, tenim a Gustavo, però molt allunyat dintre de les seves menes d´expressió, comparat a d´altres artistes. D´altre banda a l'illa, són esplendoroses les obres d'un pintor que ens va deixar, anomenat, Miquel Llabrés, pintor Manacorí, persona que dóna un pensament reflectit a les seves tasques, perfils propers a Miquel Barceló, però clar, aquest darrer, amb més bagatge dins del com en s'ha de tocar l´art i amb coneixença i valoració d'ampla trajectòria.
CV: Creus que val la pena persistir en l'intent de ser artista? Per què?
MF: Veritablement t´ho diré: si ho vals i val, t’accepten; sinó és així, segur que no ho volen.
CV: És Capdepera especialment propícia per a la pintura? Per què?
MF: La mar propera, el sentiments mariners de l´aigüa salada d´on suren les barques, la nostra història i el nostre castell. Sí, Capdepera inspira, no t´ho posa difícil el seu paisatge.
CV: Quins són els teus racons preferits de pintar? Em refereixo als llocs dins el quadre.
MF: M´agrada aquell lloc, on el quadre et permet superposar els colors, i això o decideix la foscor de les tonalitats, però predileccions no hem permet-ho.
CV: Ara et demano per allà on vas a pintar (d'exteriors )LLocs?
MF: El passeig marítim de Cala Ratjada, el far i les cales més properes al nostre terme.
CV: Ens recomanaries una sala d'exposicions?
MF: El Centre Melis de Capdepera ofereix molta de pared i dóna molt de joc l’artista, m´agrada i dona supports per fomentar l´art, fet que és prioritari. Tenir-la a prop la fa especial per a mi, és cosa normal, es dins del meu poble.
CV: Qui estima Capdepera no la destrueix?
MF: Res destrueix res. Hem d´anar cap una unitat per fer poble; això no vol dir, que ho val tot, és com un sentiment, cada un de nosaltres és el poble, en ell mateix.
CV: Creus que l'administració fa prou per als pintors de les Illes Balears? Quins aspectes podria millorar?
MF: Això no ho t´ho sabria dir, ‘pro pens que els mitjans de comunicació són els pilars fonamentals per a divulgar l´art, que no sols la cultura. Falta una mica de conjugació inspiradora.
CV: Hi ha algun pensador o personatge de la Modernitat (XIX-XX) que te cridi especialment l'atenció?
MF: Jonkind, pintor que plagiaba obres d'artistes europeus i les venia a Amèrica.
CV: Quina tècnica emprès (materials, també)?
MF: M'agrada l’acuarel·la per la seva delicadesa, paper mullat o fora mullar i a pintar, però realment som molt dels olis, és el material que més m'agrada.
CV: Amb quina tècnica et sents més còmode?
MF: Els olis carregats de tò i mesclats ven dissoltos amb oli de llí. Tambè la tèmpera, propera a l´oli i al acrílic pro de treball damunt el paper, malgrat he fet poques obres amb ella.
CV: Quina serà la teva propera exposició? A on?
MF: Falten confirmacions per ara.
CV: Per què canviaries la pintura?
MF: No ho sé, m'agrada la ràdio, però m'agrada més entretenir-me amb els meus quadres, és mes sòlid.
Moltes gràcies i molta de sort!