Catorze anys de Sibil·la a Capdepera"Seguint l’exemple de les altres sibil·les, com na Bàrbara Femenies o na Maria Antònia Gomis…esper cantar-la molts d'anys"


Té vint anys i en fa catorze que canta la Sibil·la a Capdepera. Hem volgut entrevistar-la per conèixer les seves sensacions.

-Quin temps fa que ets la Sibil·la de Capdepera? Com t’arribà l’oportunitat de ser-ho?

Vaig começar a cantar-la a l’any 2004 quan tenia 6 anys. N’Elionor Gómez-Quintero cercava una sibil·la perquè l’anterior ja no la volia cantar més, així doncs m’ho varen proposar i vaig dir que sí.

- Qui te la va ensenyar? Qui ha estat la teva mestra?
N’Elionor Gómez-Quintero va ser qui me la va ensenyar i la primera vegada la vaig interpretar amb na Marga Serra, amb qui vaig compartir molts d’assajos, ja que era petita i me va costar molt aprendre la lletra.

- La saps de memòria o cada any l'has d'assajar? Quan comences els assajos?
Darrerament duc tants d’anys cantant-la que ja no assajam, però anys enrrere assajàvem un dia antes de les Matines amb na Maria Martí.

- Què és el més difícil de cantar la Sibil·la?
Per a mi el més difícil de cantar la Sibil·la va ser la lletra, ja que la tonada sempre es repeteix.

 - Com has canviat des d'aquells primers anys a ara?
La veu ha estat el que més m’ha canviat, ara la tenc molt més greu, fa 3-4 anys que vaig haver de baixar un to perquè em sentís més còmoda, ja que a les estrofes la melodia arriba a notes molt agudes i em costava bastant.

- Fins quan creus que la podràs cantar?
Seguint l’exemple de les altres sibil·les, com na Bàrbara Femenies, na Maria Antònia Gomis…, esper cantar-la molts danys.

- Quin és el secret d’una bona Sibil·la?
Personalment crec que el que diferencia una bona Sibil·la és l’acompanyament musical. En el cas de Capdepera es realitza amb l’orgue tocat per na Maria Martí, que interpreta obres dels grans compositors com Bach, Wagner…

 - Què t’agrada més de la Sibil·la? La part cantada o l’escenificació?
M’agrada el conjunt de les dues coses. Crec que és tan important la veu com el vestuari, ja que formen part de la tradició.

 - La lletra és difícil d’entendre…
La letra es difícil d’entrendre ja que està escrita en català antic.

- Creus que ha canviat alguna cosa des que fou declarada Patrimoni de la Humanitat?
Crec que ha despertat més interès en la gent, i a pobles on abans s’havia deixat de cantar ara ho tornen a fer.

- Des de petita has anat a l'escola de música, cantes i toques el violí..., veus la música com una possible sortida professional?
Desde ben nina he sentit una gran passió per la música i mai he descartat la possibilitat que en un futur, quan acabi els meus estudis, torni al Conservatori a acabar els cursos que em queden. Pens que la música és una carrera de grau superior com qualsevol altra carrera universitària i per molt que sempre ho hagi fet com a  hobbie, m’agradaria obtenir el títol al qual tants d’anys he dedicat.

Moltes gràcies!

 


Al canal de You Tube de Cap Vermell podeu trobar gairebé totes les intervencions de cada any de na Caterina. Aquí vos deixam lade 2009