"Capdepera podria ser un perfecte escenari per a les meves novel·les"
En motiu del Congrés Internacionat Pau Faner, celebrat a principis de novembre a Ciutadella, Cap Vermell li va fer una entrevista in situ, per saber quatre detalls més d’aquest escriptor de gran trajectòria, que és tan noble com la ciutat on viu i on el consideren com l’escriptor del lloc. El Cercle Artístic de la plaça del Born és l’elegit per creuar amb ell un breu enfilall de preguntes, mentre els llaüts dormen al moll i els congressistes aprofiten per fer una pausa.
CAP VERMELL: Moltes de les teves novel·les estan ambientades a Ciutadella, podria ser Capdepera un escenari per als teus llibres?
PAU FANER: Sí, podria situar-les en totes parts del món, com he fet en altres novel·les. N’hi ha algunes que estan ambientades a Amèrica, com és costum, darrerament (somriu)...i per què no? Capdepera podria ser un perfecte escenari per a les meves novel·les.
CV: Com et sents professionalment en aquest congrés?
PF: Estic jubilat, i ara tinc molt de temps per escriure. Però el secret és que escric perquè m’agrada. Espero continuar-ho fent.
CV: Com veus el panorama literari a les Illes Balears?
PF: El veig molt bé. En relació a Menorca, Francesc de Borja Moll va dir que hi havia molts pocs escriptors a l’illa en la seva època; ara, per sort, ja no és així, ara hi ha molta literatura i de molt bona qualitat.
CV: Amb aquest congrés s’acaba la trajectòria de Pau Faner o hi ha Pau per estona?
PF: Mentre hi hagi vida, hi ha esperança (riu). Si tinc les meves facultats intel·lectuals intactes, seguiré escrivint com fins ara.
CV: Moltes gràcies i enhorabona!
Pau Faner ha guanyat els premis més prestigiosos de la literatura catalana: el Sant Jordi, el Josep Pla, el Ramon Llull, el Víctor Català, el Ciutat de Palma, el Crexells, el de la Crítica... En castellà també ha obtingut el premi Nadal. Ha publicat una quarantena d’obres, entre narrativa breu, teatre i novel·les, entre les quals podem destacar Un regne per a mi, Fins al cel, Mal camí i bon senyor, El cant de l’alosa i Les bodes del diable.
Ens dedicà aquest llibre: L'amor del capità Gavina. Joan Gavina és un jove menorquí nascut el 1755 a Ciutadella, al si d’una família de pescadors. Per salvar la seva germana d’una violació, Joan mata un lletrat francès, fet que l’empeny a fugir i a convertir la seva vida en un atzar que el portarà, després de ser captiu en un vaixell pirata berber, a estudiar nàutica a Barcelona i a servir l’armada anglesa per la Mediterrània. Gran navegant, Joan Gavina travessarà l’Atlàntic i s’enrolarà a l’exèrcit nord-americà en la guerra d’Independència de les colònies, i, posteriorment, en les lluites amb els indis. nspirada en la vida de Jordi Farragut, pare del primer almirall dels Estats Units, David Glasgow Farragut, l’autor s’ha pres llicències i ha recreat la figura de l’heroi ciutadellenc, mai estudiada amb prou atenció, fins a convertir-la en un arquetip de la lluita per l’amor i la llibertat.