El temps s’Esmicola
Un interessant estudi que dóna a conèixer la colònia estrangera de la Cala Rajada dels anys 30 del segle XX


 

Als anys trenta del segle passat s’establí a Cala Rajada una nombrosa colònia estrangera composta en bona part per fugitius del nacionalsocialisme. “Uns 200 s’empadronaren, d’altres preferiren l’anonimat pel que és difícil calcular el nombre exacte; però en seguretat representaven al voltant del 50% dels habitants de Cala Rajada”, ens conta na Maria Massanet.

 

Intel·lectuals, escriptors, dramaturgs, artistes de cine, arquitectes, pintors i també empresaris, comerciants, advocats, etc. s’establiren a Cala Rajada creant els seus propis negocis com perruqueries, perfumeries i fins i tot un saló de té. D’altres muntaren empreses com Henry Kraschutski o s’obriren al públic local com Conrad Liesegang del qual és una llàstima no poder accedir al seus arxius fotogràfic i epistolar. Molts d’altres sobrevivien com podien. 

 El temps s’Esmicola és el documental i llibre dedicat a aprofundir en aquest període de l’historia local tan desconegut; però tan interessant. Com diuen els autors “cada personatge que descobrim dona per una novel·la, cada punt que tractem dona per un altra llibre”.

 Els responsables del documental son n’Antoni Capellà, n’Agustí Torres, reconegut fotògraf, na Marga Melià i en Xisco Martorell. Els autors del llibre son na Gabi Einsele professora de castellà a la Facultat de Filologia de Zuric i especialitzada en l’estudi de dones avantguardistes que aporta la visió des de el lloc d’origen de l’emigració, el centre d’Europa: que estava passant perquè migressin?, perquè el destí elegit fou Cala Rajada? i na Maria Massanet i en Gori Rexach del Arxiu Municipal de Capdepera que aporten la documentació local i fan el seguiment de les seves vides: on s’hostejaven, quines eren les seves feines, quines relacions mantenien en la comunitat local, etc.

 Antoni Capellà es formà com a cineasta a París i Madrid, ha sigut ajudant de direcció  als films “La pantalla diabòlica” i “Androide”, ha escrit el guió del documental “Mientras tanto” i produït “Delirios de amor” per a TVE, fou premi al Festival de Sant Sebastián per la sèrie “Autor x Autor” i és el productor de “19 dias y 500 noches” per a Joaquin Sabina entre molts d’altres treballs i, a més ha exercit diferents càrrecs a IB3.

 Antoni Capellà ens explica que l’idea del documental  ”ve de molt enrere, del 2003/2004 quan vaig dirigir per a Televisió Espanyola el documental “Baleares, un viaje en el tiempo” en la que el guionista Vicente Valero me contà que Walter Benjamin durant la seva estada a Eivissa visità a Franz Blei a la colònia de Cala Rajada, més endavant m’envià informació sobre en Bilbo, tot un personatge cinematogràfic, i a rel d’això he anat investigant fins que vaig arribar a l’arxiu de Capdepera que m’ha recolzat en tot i fins ara que estam a punt d’estrenar el documental”.

“Tot el material emprat en el documental quedarà a Capdepera” –postil·len els arxivers.

Na Maria i en Gori ens comenten “que tenien una investigació començada sobre la presencia d’estrangers a Cala Rajada juntament amb na Gabi Einsele des de fa molts d’anys, que es un tema apassionant, i quan en Toni va aparèixer,  els semblà un regal dels Reis, ja que un cineasta reconegut els ajudés a enregistrar les fonts orals era l’empenta que necessitaven per continuar ja que respecte a les fonts documentals i fotogràfiques no tenien cap tipus de problemes en tractar-les”.

 

 Mostra “d’art degenerat” d’Henry Davringhausen

 El camp que s’obri a partir d’aquestes investigacions és enorme, ens diuen que cada any venen a Capdepera estudiosos, bàsicament alemanys i suïssos, a investigar sobre el tema. “Fa molts d’anys –explica na Maria-  que m’he ronda l’idea de fer un centre d’interpretació d’aquest fenomen ja que tenim tota la documentació; però es necessitaria de recolzament institucional”. Insisteixen en agrair a la família Thümmler les facilitats donades per accedir al seu arxiu fotogràfic.

 Entre molts d’altres dels personatges estudiats anomenen a Rudolf Levy, pintor que morí en el transport de cap a un camp d’internament a prop de Mòdena. A Henry Davringhausen, també pintor, acusat de fer “art degenerat” i del que es confiscaren més de 200 obres; qui aconseguí escapar de Cagnes-Sur-Mer i recalà a Cala Rajada. A Friedrich Kleukens arquitecte i dissenyador. Al arquitecte, traductor i editor Franz Blei al qui costejà el viatge a Mallorca Carl Schmitt (el mateix “Kronjurist” del III Reich i del qual Fraga Iribarne va esser amic personal) i que s’instal·là a Cala Rajada amb la seva liberal família de la que s’ha conservat una fotografia de la seva dona i l’amant d’ella nedant nues a les cristal·lines aigües cala rajaderes.

 

Sibylle Blei, filla de Franz Blei