Entrevista a Feliciano Casas, cap de Protecció Civil de Capdepera
Seguim amb un nou capítol de les nostres converses de tardor, aquesta vegada amb Feliciano Casas Gómez, un gallec arribat a Mallorca fa un grapat d'anys que dirigeix l’agrupació local de Protecció Civil des del passat 8 d'agost, quan substituí en Pedro Martínez.
Feliciano Casas és membre de l'agrupació de Capdepera des del 2005, per bé que abans ja estava lligat a Protecció Civil a Galícia, concretament a Vigo. “Allà es dóna un forma de fer feina molt diferent a la d’aquí, tant pel nombre de voluntaris com per l’organització”, ens diu.
Abans de començar ens va voler aclarir que el canvi de cap de Protecció Civil de Capdepera no ha estat provocat pels membres de l’agrupació, sinó per la destitució per part del batle. Puntualitzà que el batle és qui nomena o destitueix els caps de els agrupacions, en tant és de qui depenen directament.
- Bé, idò per què no ens clareixes com funciona Protecció Civil?
- Protecció Civil està formada per voluntaris. Per poder ser voluntari s’ha de fer un curs bàsic, que organitza la Conselleria. En aquests cursos es donen nocions de primers auxilis, maneig d’aparells, incendis forestals, ús de desfibril·lador, etc. Una vegada superat aquest curs, s’obté un carnet i es fa una assegurança. Cada agrupació local està sota les ordres del batle del municipi, per bé que ens coordinam amb Emergències de la Comunitat Autònoma.
- Com vas trobar l'agrupació, en prendre possessió?
- Quan es produeix la destitució d’en Pedro, l’agrupació comptava amb cinc voluntaris. Així no és podia fer res, l’agrupació no funcionava. Pensau que quan es donava un avís era difícil trobar voluntaris que poguessin actuar de manera immediata, fos perquè es trobaven fent feina o perquè eren fora del municipi en aquell moment. Tampoc no teníem un local, i de material anàvem magres. Tot això restava eficiència a la nostra actuació. Pensam que aquest és el motiu pel qual es va destituir en Pedro, però també pensam que no tota la responsabilitat era seva, ja que feia el que podia amb els mitjans que tenia.
- I ara quines perspectives hi ha de futur?
- El primer objectiu que em vaig proposar va ser cercar voluntaris. Tenim un problema: no hi ha doblers per poder fer cursos. Per tant, la primera dificultat és com ficar nous voluntaris. Hem trobat una solució que ens permetrà tenir 21 voluntaris nous: es tracta de membres de Sa Solera Gabellina, sensibilitzats pel passat incendi de cala Torta i sa Mesquida. El que hem fet ha estat arribar a un acord amb la companyia d'assegurances ANAV i per uns 40 euros podrem assegurar els nous voluntaris, i amb la compra dels uniformes (el més bàsic) podrem arrancar. Ens han dit que en el primer trimestre del 2014 hi haurà un curs per part de la Conselleria. Tot plegat ens permetrà tenir un nombre de voluntaris amb els qual es podran programar les tasques. Sabem que hi ha més gent que podria formar part d’aquest grup, així ens ho han comunicat, però arribant a 27 voluntaris ja podrem organitzar-nos. Per exemple, fer torns, guàrdies de cap de setmana a diversos llocs (placers, mercats), tenir més presència a certs esdeveniments, etc.
- Com han respost, des de l’Ajuntament?
- Des que he entrat, he de dir que he trobat una bona predisposició per part de l’Ajuntament i gairebé totes les demandes que he fet han estat escoltades. Algunes, per qüestió monetària, no es podran dur a terme de forma immediata, con voldríem, però hi ha voluntat de dur-les endavant. Som conscients que estam en crisi i no hi ha molts de recursos econòmics. Ara per ara, ens estan facilitant el que demanam, com ara el local situat al carrer Magallanes (on abans hi havia Correus) una demanda plantejada des de fa anys. Tenim dos vehicles un pick-up i un Defender, amb dos pàrquings. El local és molt important, ja que, a més de tenir un lloc per fer les reunions de l'agrupació, ens permetrà tenir el material organitzat i a punt. També tindrem un telèfon. No em puc queixar
- A nivell organitzatiu, com funcionau?
- Pràcticament tots els pobles de Mallorca tenen una agrupació de Protecció Civil. Cada primer dimecres de mes, Emergències, els caps de les agrupacions locals i els caps de Balears ens reunim i programam accions conjuntes i ens coordinam.
- Què teniu previst fer en un futur immediat?
- Primer de tot volem estar al servei del poble i participar en els esdeveniments que se celebrin en el poble, i continuar responent a les emergències del 112. També tenc previst nomenar en Julio Muñoz com a segon cap de l’agrupació, fer la presentació dels nous voluntaris al nou local i organitzar-nos per a augmentar l’eficàcia de la nostra actuació. Una altra àrea en què volem incidir és la de la formació, i en aquest sentit treballam per a organitzar simulacres en diversos àmbits (escoles, hotels...), volem fer una gestió de les emergències col·laborant amb els bombers, preparar rescats de muntanya amb col·laboració de l’agrupació de Manacor (ús de cans), preparar un plànol d’accessibilitat dels camins del municipi...
- Gràcies, Feliciano. Vols afegir alguna altra cosa?
- Sí. Voldria insistir i aclarir el tema de la destitució d’en Pedro Martínez, el nostre anterior cap. Els antics membres de Protecció Civil de Capdepera pensam que no s’ha fet de la forma adequada. Si bé és cert que l’agrupació no funcionava, no es pot dir que era culpa seva al 100%, també hi ha responsabilitat de l’Ajuntament. Personalment, crec que era més culpa de l’Ajuntament. Es tracta d’un problema que ve de llarg, són molts d’anys sense local (en Pere havia de tenir el material de la Conselleria emmagatzemat a ca seva), amb manca d’eines..., i em consta que ell ho demanava i no li feien cas. Jo tenc clar que si no tens gent ni eines, no es pot fer res, i per perdre el temps estic millor a ca meva. Ara la meva sensació és que l’actitud ha canviat, almanco tot el que jo he demanat ha tingut resposta.
Moltes gràcies per l’atenció i per apropar als nostres lectors la realitat d’aquest grup de voluntaris al servei del poble.
Aprofitam per donar el seu correu electrònic i el telèfon
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Telèfon protecció civil Capdepera: 647 34 83 97
Telèfon d'Emergències: 112