"...després d’haver viatjat a València amb la conselleria de Mobilitat a veure i provar els trens que havien d’arribar i de posar la primera travessa a l’estació d’Artà estava convençut de que el tren seria una realitat".













1- Quina ha estat la teva participació en les marxes pel tren de Llevant?
La meva participació en les primeres va ser de suport com un ciutadà més del Llevant, la veritat ja no record a quines vaig participar entre el 98 i el 2004, però varen ser dues o tres, més endavant quan a partir de 2007 vaig adquirir responsabilitats públiques com a regidor o Batle d'Artà em vaig implicar molt més, tant en les marxes com amb diferents propostes a plenari i actes de suport.

2- Per què ho feies?
Els primers anys perquè era un moviment proper, de gent coneguda, alegre i que lluitava per una millora a Artà, ja més endavant vaig poder profunditzar en temes més polítics i des del primer moment vaig veure una oportunitat per Artà i per la comarca a la què valia la pena donar-li tot el suport.

3- Quins records tens de les marxes? Allò de què et sents més orgullós/osa per haver-hi pres part?
Els primers anys record l'ambient, reivindicatiu, però alegre en positiu amb ganes i esperança que sortís bé, ja més endavant em sent orgullós d'haver pogut representar com a càrrec públic a molta gent que creia i creu en aquest projecte.

4- Recordes amb qui anaves, anècdotes?
Amb família i amics, però al final t'anaves mesclant amb la gent, ja ho he dit amb un ambient agradable. L'anècdota que més record va ser el 2011, l'aiguat que vàrem aguantar i que no va aturar la marxa.

5- Com explicaries a un jove de vint anys (que a la darrera marxa en tenia 8) el que eren les marxes i el moviment pel tren de Llevant?
Sempre he pensat que en molts d'aspectes la comarca de Llevant ha de tenir una visió conjunta i fer feina de manera global, moltes vegades es pensa en el tren per arribar a Palma, jo hi veig una oportunitat en una cohesió territorial comarcal que pens que seria molt beneficiosa per tots els municipis.
En aquest sentit li explicaria a aquests joves que hi va haver un grup de joves d'aquell temps que d'una manera positiva van veure que era necessari modernitzar, connectar la nostra comarca, entre nosaltres i amb la resta de l'illa, que van tenir una visió i la van lluitar i quan lluites per ca teva al final sempre tens una recompensa personal.

6- Si en vint-i-cinc anys no ho hem aconseguit és perquè des de la plataforma, des de la societat civil, hem comès errades... Quines creus que han estat les errades de la plataforma?
Les errades han estat única i exclusivament de mala gestió política, de tots els partits, dretes i esquerres, en cap cas es poden imputar a la plataforma.
Només tenc un petit mal gust, que entenc, però no el vaig compartir i va ser la reunió al Teatre d'Artà on ens varen manifestar que aturaven activats, que estaven esgotats, hi vaig assistir com a Batle i em va fer mal sentir tanta decepció. També he de dir que una gran part de representants polítics no va estar a l'alçada, era un dia per ser-hi tots i animar a la Plataforma i molt poca gent va comparèixer.

7- Podries pensar que després de vint-i-cinc anys això acabaria així com està ara?
No, després d'haver viatjat a València amb la conselleria de Mobilitat a veure i provar els trens que havien d'arribar i de posar la primera travessa a l'estació d'Artà estava convençut de què el tren seria una realitat.

8- Si haguessis de fer una reflexió cap al futur, què diries?
Demanaria al Govern i a tots els partits polítics que deixin d'emprar i pensar en el tren de llevant només quan arribin eleccions, que demanin els doblers a Madrid que és qui l'ha de pagar, ni amb fons propis, ni ecotaxa. Que es faci un projecte consensuat i hi hagi un compromís real i que tots el lluitem sigui quin sigui el govern aquí o a Madrid.

9- Creus que és una reivindicació vigent i justificada avui en dia?
Totalment, inclús més avui amb els problemes de saturació que patim.

10- Si es fes una altra marxa hi aniries? Creus que tindria ressò, èxit o serviria per a alguna cosa?
Si, hi aniria, esper que es faci i que serveixi almanco per remoure consciències.
No puc acabar sense agrair a la Plataforma tota la feina feta i animar-vos a seguir fins que el tren de llevant sigui una realitat.

 
Aquesta entrevista forma part del conjunt d'accions que la Plataforma pel tren de Llevant ha fet per commemorar els 25 anys de la primera marxa pel tren de Llevant i que Cap Vermell reprodueix conjuntament amb tots els mitjans de comunicació del Llevant de Mallorca.