El V Simposi Internacional dels Focs Festius de la Mediterrània ha reunit a Mallorca un centenar d'experts per analitzar el tema de la relació que lliga la festa, el dimoni i el foc.
Els dies 22, 23 i 24 d’octubre de 2021 al Teatre Municipal Mar i Terra de Palma ha tengut lloc la cinquena edició del Simposi que està organitzat pel Consell Insular de Mallorca i l’Institut Ramon Muntaner i compta amb la col·laboració del Govern de les Illes Balears, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Palma, l’Ajuntament de sa Pobla, la Federació de Dimonis, Diables i Bèsties del Foc de les Illes Balears i la Fundació Mallorca Literària. A més, també es compta amb el suport de la Fundació Josep Irla.
Durant la presentació, Busquets ha destacat el fet que «a Mallorca les tradicions vinculades al foc i als dimonis també estan envoltades de música i gastronomia, per exemple, tot un patrimoni immaterial que volem preservar i difondre». La vicepresidenta també ha subratllat que algunes d’aquestes tradicions i rituals ens uneixen a altres territoris dels Països Catalans.
De fet, aquest congrés respon a la voluntat de ser un espai de trobada i de reflexió per als territoris diversos de la Mediterrània, que comparteixen interessos culturals, i pretén posar en comú l’activitat cultural i documental que porten a terme els diversos centres d’estudis localitzats als pobles i ciutats de Catalunya, València i les Illes Balears.
Aquesta cinquena edició marca la represa després de l’aturada forçada a causa de la covid-19. Prèviament, el Simposi es va celebrar a les ciutats de Vic (2016), Reus (2017), Gandia (2018) i Andorra la Vella (2019). Com ja hem explicat en l'article anterior, l'Alei-alei fou protagonista principal de la primera jornada en la que donà la benvinguda als participants en l'acte inaugural.
El programa s’estructurà en els tres àmbits temàtics: les identitats del dimoni, el foc i la festa i comunicacions de temàtica lliure.
La segona jornada, el dissabte 23 d'octubre, pujaren a l'escenari Joana Colom Brunet, Pere Cortada Obrador i Pere Orpí Ferrer per presentar la comunicació “La festa de l’Alei-alei: foc i infants a Capdepera el dissabte de Nadal”.
Una comunicació molt ben estructurada en la que començà Joana Colom explicant com era la festa quan ella era petita i com s'ha recuperat. Mentre, es podien visualitzar al fons imatges de la festa actual.
A continuació Pere Orpí explicà el sentit etimològic de l'expressió Alei-alei i el perquè del "gall farcit" així com del costum del llum el dissabte de Nadal.
Per acabar, Pere Cortada ubica Capdepera al mapa de Mallorca, explicà que les faies es fan de la flor del càrritx, de la relació festiva del Nadal amb els infants, que és una de les poques festes que no te continguts sexistes (apartat molt debatut al llarg del simposi) i que, és una festa d'escassa perillositat, tot i que pot semblar el contrari (aspecte també molt debatut en les jornades).
Quedaren molts de detalls a explicar però els ponents obsequiaren a tots els participants amb una Auca de l'Alei-alei que l'any passat va fer en Pere Orpí i en Pep Esteva.
En acabar la comunicació tot foren enhoresbones i els participants quedaren sorpresos de la vitalitat i emotivitat mostrada per Joana Colom i Pere Orpí en l'exposició i descripció de la festa. Foren molts els membres del Simposi que mostraren interès en venir a Capdepera a viure la festa o en contactar i tenir relació entre les associacions que organitzen la festa aquí i altres indrets.
En definitiva, aquest Simposi, comunicació i acte de presentació, ha estat una gran oportunitat per donar a conèixer l'Alei-alei a tot el món (hi havia participants italians, francesos i grecs, a més dels dels Països Catalans. El compartir-la amb membres dels col·lectius de festes de foc de tota la Mediterrània tendrà un efecte de difusió molt gran i sobretot hem situat l'Alei-alei al calendari festiu internacional.
L'any que vé es celebrarà a Ceret (França) el VIè Simposi, on es presentarà la publicació de les actes d'aquest Vè on hi haurà aquesta presentació. La presentació fou emesa en directe pel canal de You Tube del Consell i a través del facebook de Cap Vermell:
A partir de l'hora 4:19"
https://www.facebook.com/capvermell.org/videos/1069881727154794
A la jornada final, diumenge 24, tengué lloc la presentació de les actes del Simposi anterior, el quart, per part d'Adelaida Moya Taulés, Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, M. Carme Jiménez Fernández, Directora de l'IRMU i Kika Coll, Directora Insular de Patrimoni Històric; i resulta que la darrera comunicació escrita per Kika Coll en la que prenia el relleu del Simposi ja anomena l'Alei-alei com l'única festa de faies de Mallorca.
Molts ja ens emplaçàrem per dia 18 de desembre per fer l'Alei-Alei a Capdepera.
Capdepera ja figura al calendari internacional de les festes de foc. Enhorabona a tots els qui ho han fet possible. Queda poc per aconseguir que es declari com a festa d'interès cultural.
Com a Associació cultural Cap Vermell en sentim orgullosos d'haver participat i col·laborat en la recuperació d'aquesta festa.
Aquest és el resum de la comunicació:
Al municipi de Capdepera (Mallorca) existia, i ha recuperat, una ancestral tradició vinculada a les festes del solstici d’hivern: l’alei- alei. La festa consisteix a encendre unes torxes anomenades "manats de faies", fetes amb les tiges de la flor del càrritx, i recórrer els carrers del poble per part dels infants mentre es canta una enigmàtica cançó popular:
Alei, alei,
penjat amb un cabell.
Anit, anit,
un gall farcit.
Demà, demà,
el mos hem de menjar.
I passat demà,
el mos hem d'acabar.
La festa se celebrava el dissabte de Nadal, tot just haver-se fet fosc, coincidint amb les celebracions precristianes del renaixement del sol (el dia s’allarga) a través del foc.
Aquesta festa s’ha recuperat en dos anys (gràcies a l’impuls de quatre associacions culturals del municipi: Associació Cap Vermell, Associació L’Esperança, Obreria de sant Antoni i Associació empresarial gabellina) després de 50 anys de no haver-se celebrat, i en aquest breu espai de temps ha adquirit una gran vitalitat i s’ha tornat a convertir en un senyal d’identitat de Capdepera.
A la comunicació explicarem amb profusió d’imatges (fotos i vídeos) que aquesta festa té tots els elements que defineixen una festa:
• Cançó: alei-alei….
• Material: flor del càrritx (faies)
• Element: manat de falles (faies).
• Procés de preparació: segar les faies, assecar-les i fer els manats.
• Protagonistes: els infants.
• Espai: carrers del municipi.
• Tradició: contada per tots aquells que, a dia d’avui, tenen més de 55 anys.
• Data: el darrer diumenge abans de Nadal.
És l’única festa que celebra el solstici d’hivern amb foc i amb uns rituals i característiques molt definides a Mallorca. És evident que té unes arrels precristianes (paganes) que s’han imbricat al llarg del temps en la tradició cristiana de les festes de Nadal. El mateix nom, alei-alei, és una contracció de la paraula al·leluia.
A més, té una característica molt especial que l’embranca encara més, si cap, dins del cicle festiu de Nadal (solstici d’hivern) el protagonisme dels infants. I, d’aquesta manera, es fa partícep de la comunitat als més petits deixant-los portar faies amb foc. Un element perillós i que omple d’autoestima als més petits.
És una festa que té grans semblances i una relació intensa amb altres festes o celebracions de la Mediterrània; en concret, amb la festa de la Fia-faia de Bagà i de Sant Julià de Cerdanyola (declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco) i de les aixames de Xixona (Alacant).