A l'acte de presentació del Vè Simposi Internacional de Focs Festius de la Mediterrània celebrat dia 22 d'octubre
Per primera vegada en la història, a Palma, es pogué escoltar l'Alei-alei gabellí. Fet per a infants, amb foc i amb tots els protocols de la festa (i també els COVID).
Des de l'organització del Simposi, per part de l'Institut Ramon Muntaner i el Consell de Mallorca, sabien que l'única expressió festiva amb faies a Mallorca era l'Alei-alei de Capdepera i ens demanaren que fóssim els protagonistes de l'acte de presentació i benvinguda als més dels vuitanta participants assistents al Simposi per tal de donar-lis la benvinguda a mode de relleu, ja que l'anterior Simposi a Andorra anava de faies i la simbologia del foc a les festes. I, com ja sabeu, les faies i focs del Pirineu foren declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.
Tengué lloc a la plaça de l'església de sant Magí, davant el teatre Mar i Terra, on es celebrava el Simposi.
L'acte fou tot una festa. Tant per part dels al·lots que feren l'Alei-alei, com pels pares que els acompanyaren i, sobretot, pels congressistes que, just arribar, pogueren assistir en directe a un simulacre de la festa.
Molts volgueren participar o enregistrar l'acte que tengué gran repercussió a les xarxes i, sobretot, al llarg del Simposi, ja que sols a la ponència inaugural, Andreu Ramis, President del Consell Assessor del Patrimoni Cultural Immaterial de les Illes Balears, esmentà en diverses vegades l'Alei-alei.
Donat el factor sorpresa d'aquest acte de benvinguda no es podia anunciar, però foren molts els congressistes que s'interessaren per la festa i perquè consti al calendari festiu dels focs de la Mediterrània. Alguns mostraren interès en venir a viure la festa en directe. Joana Colom, ànima de la festa i recuperadora de la mateixa, explicà una i altra vegada com es recuperà la festa i en que consisteix. També Pere Orpí explicà els significats de la festa com l'etimologia de la paraula "Alei" o el perquè la cansueta parla del gall farcit.
Cap Vermell va retransmetre en directe l'acte a través del facebook on el podeu veure:
https://www.facebook.com/capvermell.org/videos/250772913684585
Aquest acte, juntament amb la comunicació feta al Simposi, ha suposat més que una posada de llarg de la festa. Ha estat el donar-la a conèixer, el compartir-la amb membres dels col·lectius de festes de foc de tota la Mediterrània i sobretot situar-la al calendari festiu internacional.
Fa un any desde diverses associacions de Capdepera sol·licitàrem al Consell la declaració de l'Alei-alei com a festa d'interès cultural. Avui aquesta qualificació és més a prop.
La consellera de cultura, Bel Busquets, també s'afegí a la festa faia en mà.
El diari Arabalears dedicà un extens article a l'Alei-alei entrevistant a Joana Colom:
https://www.arabalears.cat/cultura/falles-capdepera_1_4156862.html
També al twitter de l'Institut Ramón Muntaner i del Consell de Mallorca parlaren de l'Alei-alei:
https://twitter.com/iramunt/status/1451618345938300935?t=JiEu9KWBnysPVBiI0dmKcQ&s=08
Per aquells que encara no conegueu l'Alei-alei, sapiguéu que a l'índex de festes d'aquesta revista digital trobareu l'apartat de l'Alei-alei amb tota la informació de la festa.
Esperam que enguany poguem tornar a celebrar la festa pels carrers de Capdepera i que el poble s'amari de la llum i les paraules de l'Alei-alei.
Enhorabona als organitzadors!!!