Una gala intensa, emotiva i brillant 



Fou un miratge? Passà un àngel? Qui sap! Allò que tenim clar tots els qui assistirem a l'acte és que fou una d'aquelles vetllades màgiques, encisadores de principi a fi, on tot allò que s'havia preparat sortí rodat. La sensació que el temps s'atura, o voldríem que s'aturàs, per quedar una estoneta més en els bells i emotius records que allà ens evocàrem. I, si a aquest ambient, hi afegim un acompanyament poètico-musical de gran alçada, una preciosa i acurada justificació-evocació històrica del president, uns presentadors dinàmics i un preciós vídeo i molts d'altres detalls que a continuació detallarem..., la festa, al nivell 2 d'estat d'alarma COVID 19, està servida.



Tot just entrar, al rebedor del teatre hi havia una estesa de camisetes, any a any, de les festes del Carme, així com d'aquells primers programes que s'imprimien en la multicopista municipal. Tot un festival de colors i dibuixos que submergien els convidats en un espai i temps, si més no, diferent.



Cada any, quan arriba l’hora del lliurament del Premi Cap Vermell, no podem estar d’admirar-nos de la generosa aportació dels nostres conciutadans a la convivència, de la magnanimitat de la nostra gent, de l'altruisme que persones i grups posen a contribució de fer un poble millor. I cada any, per això mateix, no és que no sapiguem a qui concedir el nostre guardó anual, sinó que, ben al contrari, ens veim en la tessitura d’haver de triar entre un ventall de candidats.

També ha estat així aquesta vegada, clar, per bé que l’Associació Festes del Carme era aquella candidatura amb la qual sabíem que teníem un deute pendent. I sabíem també que no podíem continuar ajornant la satisfacció d’aquest deute a una gent que, recollint el testimoni dels seus antecessors, és l’hereva de més de 40 anys de fer festa en el moll de Cala Rajada.


La gala començà amb els bells acords de na Maribel Lliteres i Andreu Parra, el duet de guitarres Amb cor de cordes, que ens submergiren en un mars d'emocions del que ja no sortiríem fins a tornar a passar la porta de l'entrada.



Amb la magistral i àgil conducció de Maria Llissa i Joan Genovard. Amb un domini de l'escena que es permeteren sentides improvisacions que foren molt aplaudides pel públic. La complicitat estava servida. Des de la modèstia i la humilitat, però també des de la perseverança i la constància a l’hora de reconèixer la feina de tantes persones i col·lectius que ens obren el camí de la convivència..., explicaren que ens trobam en la vint-i-unena edició dels nostres guardons i en plena celebració del quarantè aniversari de l’Associació Cultural Cap Vermell, efemèride que també ens estimula a continuar treballant, com fan els nostres guardonats, per fer del nostre un poble millor.

 Quaranta anys de Cap Vermell, vint-i-un anys de premis! 



Immediatament visionàrem l'audiovisual fet per Xisco Campins, en la recopilació de dades i entrevistes, i Marina Prieto, en el seu muntatge. Preciós i emotiu, i tot i que no és curt, no es va fer llarg. La combinació d'imatges i entrevistes ens permeté fer un extens i intens recorregut pel que han estat les Festes del Carme a Cala Rajada. El vídeo està publicat tant al canal de Cap Vermell de You Tube com al Facebook.



Just pujar la pantalla, una exquisidesa cultural que conjugava la poesia recitada per Yasmin Ferrer acompanyada del duet de guitarres Amb cor de cordes. Podeu llegir el seu poema, L'ESCALA DE PENROSE, a l'article que hem dedicat enguany pel dia mundial de la poesia.



Yasmin ens recreà amb un tast del seu primer llibre de poemes, Quànticament afins, que ha publicat Cap Vermell amb la traducció de Joan Cabalgante i que presentarem molt aviat. Molt recomanable!



Hores d'ara, i sense haver arribat al bessó de l'acte, que és el lliurament del premi, el públic ja havia perdut la noció del temps.



A continuació, Joan Cabalgante com a coordinador, per tercer any, de l'anuari Cap Vermell, feu una breu i detallada presentació de l'anuari 2020, que també inclou un apartat dels 40 anys de Cap Vermell i que en aquesta ocasió ha estat il·lustrat per na Violeta Jesse de Jansen, holandesa de naixement, però que ens agrada considerar com a nostra, per les seves estades habituals en el nostre poble. La seva és una trajectòria artística de més de deu anys, sempre a la recerca de l’harmonia de tècniques i mitjans distints, en un eclecticisme de gran creativitat i, sobretot, absolutament personal. Certament, la participació de Violetta Jesse en el nostre anuari és un autèntic luxe. 

També explicà la feina, les qualitats i les belleses del poemari de Yasmin Ferrer i que, a falta de la presentació oficial, ja està a la venda.



I ens acostam al moment del lliurament del premi. Josep Terrassa puja a l'escenari i desglosa, com a gran historiador del municipi, la festa del Carme des dels seus orígens "en el moment en què els mariners residents a Cala Rajada prenen consciència que formen una comunitat amb futur i s'organitzen per construir infraestructures que assegurin el seu arrelament: serveis portuaris, planificació urbanística, atenció religiosa i una xarxa comercial".
Recordà que "tot el temps que els pescadors i mariners locals residiren a Capdepera la seva patrona fou la Verge de l'Esperança. No formaven un grup social diferenciat. Hi ha una estampa del segle XVIII que representa a l'Esperança entronitzada damunt les roques  de la vorera de mar; vigilant i protectora dels perills que poguessin arribar per via marítima. Aleshores la mar era un medi gairebé desconegut i temut. Per això vigilava des de terra ferma".

Desglossà la justificació des d'un recorregut històric, que podreu llegir també en un article a aquestes pàgines, per concloure en que "els mèrits de l'Associació Festes del Carme mereixen ser reconeguts, valorats i apreciats. Primerament, perquè han mantingut la relació amb la mar i la cultura marinera passada i present. En segon lloc, per haver reivindicat i protegit la festa popular; oberta a tothom, participativa i gratuïta. Finalment ,  per haver manifestat, any rere any, la ferma voluntat de ser i de fer poble".


Com ja és habitual, el premi Cap Vermell el lliura un representant dels guardonats l'any passat, en aquest cas, fou Joana Maria Mayol, com a membre de l'AMIPA del CEIP S'Auba. Joan Fuster rebé el premi com a president de l'Associació Festes del Carme.



Pujaren a l'escenari una representació dels organitzadors actuals de les festes.



Joan Fuster, amb la veu mig tallada per l'emoció, recordà que és molta la gent que podria estar damunt l'escenari, ja que les festes populars tenen això, que hi participa molta gent. De fet, començà a enumerar col·lectius que hi participen i arribà a la conclusió que mig poble hi està implicat.





Però les sorpreses no acabaren aquí. L'Associació Festes del Carme volgué aprofitar el moment per retre homenatge i reconeixement a qui ha estat molts d'anys el "pal de paller" d'aquestes festes, Jaume Fuster, a qui lliuraren el logotip del Carme dissenyat per Gustavo i fet en plata pel taller “Art en joies”, dels orfebres Fuster Gallego.



Jaume Fuster, sense dir paraula, des del gest més senzill, agraït, sorprès i emocionat, ho digué tot.



Sols quedava el temps just per a un darrer tast poètic-musical de Yasmin Ferrer acompanyada del duet de guitarres Amb cor de cordes. I, evidentment, pels agraïments. Als artistes esmentats, a Gustavo, dissenyador del guardó; al taller “Art en joies”, dels orfebres Fuster Gallego, que n'han realitzat la talla en plata; i a Tomeu Álvarez, Suso Cruz i David Montón que, una vegada més, han creat el suport de fusta del premi. A Miquel Rexach “Revi” i les seves arts en el maneig de llum i so i a Jaume Melis, en la projecció del vídeo. I sobre tot, moltes, moltes gràcies, la més especial de totes, a l’Associació Festes del Carme, per la seva feina impagable en el camí de fer unes festes per a tots, més participatives, més democràtiques i també, no ho oblidem, més reivindicatives.



I, com no, al públic assistent que fregà la capacitat màxima actual de l'aforament del teatre.



Quedava una sorpresa final. Tot i les restriccions que ens obliga la normativa COVID 19, que no es pot brufar ni compartir taula amb menjar i beguda, els festers del Carme, volgueren obsequiar a tots els assistents amb un botellí de pomada. El beuratge més representatiu d'aquestes festes. I així fou lliurada una poció per ser degustada a casa a la salut de tots.



A la sortida, no faltaren comentaris sobre la no presència, per segon any consecutiu, dels membres de l'equip de govern municipal. "Xoca, deia un, que la presidenta del Govern, n'Armengol, vos feliciti i els d'aquí,...ni pruna".

Així són les coses i cadascú es retrata pel que fa. A nosaltres no ens llevarà la son. Continuarem fent camí i tothom sap on trobar-nos. Fins l'any que ve, si Déu vol, i, si pot ser, havent superada la pandèmia.