"La memòria dels Ministrils", un interessant concert didàctic
Entroncant amb la tradició joglaresca, els ministrils -o ministrers- varen ser institucionalitzats, com a músics del Gran i General Consell de Mallorca, en el segle XVI, perquè "los quals fossen obligats a servir totes les festes que es fan universals..."
Després de la Guerra de Successió, i un cop perdudes les institucions d'autogovern, els ministrils passaren a dependre de l'ajuntament de Palma, fins a la seva definitiva dissolució, a l'any 1882. No va ser fins al 2001 que es recuperà el Joch de Ministrils, pel Consell de Mallorca, per tal que, com feren un dia els seus antecessors, actuassin en els actes i cerimònies d’aquest organisme institucional.
A Capdepera ja hem tengut distintes ocasions d'escoltar aquesta recuperada formació, però el passat diumenge, dia 18, els Ministrils ens oferiren alguna cosa més que un concert. "La memòria dels Ministrils" va constituir un repàs molt interessant als antecedents dels músics del Consell, a la seva breu etapa actual i, molt especialment, als també recuperats instruments amb què interpreten el seu repertori: tarotes i bombardes, sacabutx, trompa natural, trompeta, tambor, cornamusa (o xeremies), flabiol, tamborino... La sonoritat del grup ens remet de manera immediata a temps remots, a una música amb la qual evocam èpoques d'esplendor institucional a la nostra illa. Però, al mateix temps, la música dels Ministrils sona perfectament apropiada, solemne i brillant, per a actes festius, de caire formal, d'avui en dia.
El públic que assistí al concert oferit dins l'església de Capdepera gaudí de l'actuació dels quinze músics del Consell (entre els quals la instrumentista local Ester Cantó), i els premià amb una llarga i merescuda ovació final. Dels Ministrils, ara, a més de conèixer-ne la música que ofereixen, també sabem alguna cosa més de la seva història i, conseqüentment, els sentim una mica més nostres.